Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Localitatea Gaiceana, judetul Bacau

An/secol:

1808

Detalii principale / personalități / evenimente:

Personalități: Ecaterina Sturdza. Actualmente biserica nu mai este utilizata in mod constant pentru cult, aici se fac slujbe doar cu anumite ocazii: Invierea de a doua zi, hramul bisericii

Scurt istoric:

Anul conctructiei este 1808 si este recladita in anul 1864, deoarece era deteriorata foarte mult. materialul fiind lemnul, a fost nevoie sa fie refacuta. Au mai fost facute reparatii ulterior

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului

Am să fiu subiectivă în acest eseu deoarece Biserica se află situată în satul meu, un pic mai la deal de casa mea, dacă merg pe cărare(scurtătură).
Este prima care te întâmpină atunci când intri în sat, venind dinspre Bacău la Găiceana. Îţi dă un sentiment de linişte atunci când o vezi. Este ca un gardian tăcut care vede tot. Biserica actuală a fost construită pe locul unei vechi biserici nemairămânând nimic din aceasta. Datează din 1808, este de rit ortodox şi poartă hramul Adormirii Maicii Domnului. Este monument istoric, având codul BC-II-m-B-00835. În 1864 a fost reclădită de Ecaterina Al. Sturdza, proprietara de atunci a moşiei, împreună cu enoriaşii. Biserica a suferit transformări în 1938 şi 1986. Este construită integral din lemn, din bârne şi vălătuci pe temelie de piatră de râu. Are formă de corabie. În interior este văruită,fiind scaune de jur împrejurul pereţilor, deasupra fiecărui scaun se află aşezată câte o icoană a unui sfânt, iar pe boltă se află doar o singură icoană, cea a Mântuitorului. Restul tavanului este acoperit cu scândură. La exterior este căptuşită cu scândură, are acoperiş de şindrilă. Turla este înaltă, în stil maramureşean. Pridvorul este acoperit şi el cu turlă, dar mai mică. În 1997 acoperişul a fost refăcut, dar fără să i se aducă modificări. Catapeteasma este din 1864, de când a fost refăcută Biserica, preoţii neîndrăznind să modifice ceva la ea, iar picturile sunt în stilul realist impresionist. Clopotniţa este integral din lemn, fiind amplasată lângă gard şi având două clopote. Poarta este din lemn masiv cu arcadă, având sculpturi şi modele, la fel ca şi uşa.
Încheind, vreau să spun că această Biserică îmi dă sentimentul de bucurie şi împăcare, de linişte sufletească. Atunci când o văd, ştiu că mai am puţin şi ajung acasă. Mă face să uit de tot ce mă supără, toată supărarea şi stresul pe care le-am acumulat într-o săptămână se evaporă instant şi mă liniştesc, dându-mi sentimentul de siguranţă, de ocrotire veşnică.


            01-01-1970       Liceul Tehnologic "J.M.Elias"       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro