Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Localitatea Piatra Fântânele, județul Bistrița-Năsăud, în Pasul Bârgăului (Tihuța), aflat la altitudinea de 1116 m și la hotarul dintre Transilvania și Moldova.

An/secol:

Hotelul-castel ,,Dracula” a fost înaugurat în anul 1983, sub numele de Hotelul ,,Tihuța”, deoarece autoritățile comuniste nu au fost de acord ca acesta să poarte numele celui mai cunoscut vampir din toate timpurile. În anul 1990, hotelul a fost rebotezat cu numele contelui-vampir ,,Dracula”. Construcția hotelului a durat șapte ani, iar la demararea lucrărilor au participat un grup de 28 de turişti draculişti, membri ai Societăţii Dracula din Londra.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Hotelul-castel ,,Dracula” este ,,opera” lui Alexandru Misiuga, primul baron al Casei Dracula și membru al Societății ,,Dracula” din Londra. Fost director al Oficiului Județean de Turism Bistrița-Năsăud, află de la un grup de turiști americani despre existența romanului ,,Dracula” pe care îl găsește numai la Biblioteca Națională din București și, după ce îl citește, insistă pe lângă autoritățile vremii să ridice un hotel în Munții Bârgăului, la limita dintre județele Bistrița-Năsăud și Suceava. Tot Alexandru Misiuga este cel care a făcut macheta castelului, inspirată din descrierile lui Bram Stoker (de la publicarea căruia se împlinesc, în acest an, 120 de ani). În anul 2013, Hotelul-castel ,,Dracula” a fost vizitat de Dacre Stoker, stră-strănepotul autorul romanului de mare succes ,,Dracula”.
Hotelul-castel ,,Dracula” își va diversifica oferta draculistă, în anii următori, prin amenajarea bibliotecii contelui vampir și a unei săli de conferințe, dar și prin organizarea mai multor evenimente draculiste. Promovarea ofertei turistice draculiste de la Piatra Fântânele, este și în atenția Consiliului Județean Bistrița-Năsăud care a semnat recent un proiect de colaborare cu Dacre Stoker, stră-strănepotul scriitorului Bram Stoker pentru un proiect de promovare a Văii Bârgăului, cu accent pe valorificarea Mitului Dracula.

Scurt istoric:

În anul 1968, Alexandru Misiuga a fost numit director al Casei Creației Populare din județul Bistriţa-Năsăud, iar la scurt timp, s-a pomenit cu un grup de jurnaliști americani care doreau să filmeze Hotelul ,,Dracula” descris de Bram Stoker în romanul omonim. Cum nu auzise de un asemenea roman și cum primul microb draculist i se cuibărise în suflet (după cum declară în însemnările sale), Alexandru Misiuga se interesează la Biblioteca Națională de unde face rost de roman, îl citește și, mai apoi, începe să construiască aievea ceea ce construise, din imaginație, scriitorul irlandez.
Astfel, Alexandru Misiuga face demersuri la autoritățile naționale și obține fonduri pentru construirea unui hotel în Munții Bârgăului, realizează macheta acestuia, iar după șapte ani de la demararea lucrărilor, în anul 1983, hotelul este inaugurat sub denumirea de ,,Tihuța”. În primăvara anului 1990, hotelul a primit numele celui mai cunoscut ,,personaj” imaginar din lume, fiorosul conte-vampir ,,Dracula”, nume imaginat de scriitorul Bram Stoker în celebra sa capodoperă. După schimbarea denumirii, Hotelul-castel ,,Dracula” s-a axat pe îmbogățirea ofertei draculiste și pe promovarea acesteia în țară și străinătate.
Oferta turistică a hotelului este întregită de cadrul natural de excepție în care este situat și care se apropie de cel descris în romanul ,,Dracula”: ,,Priveliștea era magnifică (...). Cât vezi cu ochii, un ocean de vârfuri de brazi, întretăiat pe ici-colo de hăuri întunecate și de câte un fir argintiu, râurile care clocotesc prin pădure” (Dracula, Bram Stoker, pag. 47).

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Te salut, străine, și te aștept în castelul meu din Carpați! Ai auzit de mine, toată lumea mă cunoaște, sunt eu, contele Dracula. Nu mă căuta la Bran sau la Sighișoara, n-am locuit niciodată acolo. Domeniile mele sunt în Pasul Bârgăului, într-un ținut de o frumusețe fără seamăn. Aici munții ating cerul, brazii falnici îmi țin companie tot anul, apele limpezi îmi oglindesc chipul brăzdat de veacuri, iar aerul proaspăt îmi dă puterea de care am nevoie.
Dacă te încumeți să pășești în împărăția mea, vei pleca cu amintiri de neuitat. Pe lângă priveliștea îmbietoare, caleașca mea, trasă de cai ce scot flăcări pe nări, te va plimba pe munții și pe văile din jur, până la lacul Colibița sau chiar mai departe. Când te vei întoarce din hoinăreală, ajutoarele mele te vor aștepta cu cele mai alese bucate, din care nu vor lipsi: coastele de drac, frigăruile în sânge, aripile de liliac și elixirul tinereții mele (Elixirul Dracula), băutura pe care doar eu știu să o prepar.
Dacă singurătatea ori tristețea îți vor da târcoale, nu uita că eu pot fi și un bun psiholog, așa că aștept să mă vizitezi în camera pe care mi-am pregătit-o la subsolul castelului. Dar, te rog, nu mă căuta ziua, nu mă vei găsi, am mult de lucru. Vino, noaptea la mine, dar singur, ca să putem povesti în liniște!Te asigur că vei găsi, în mine, prietenul pe care nu-l vei părăsi niciodată!
Aștept să ne cunoaștem,
Contele Dracula!

PS. Ca buni creștini, ne facem datoria de onoare să vă prevenim asupra unor lucruri (de care, stăpânul nostru Dracula sperăm să nu afle niciodată). Dacă veți accepta invitația contelui și veți poposi pe tărâmul acestuia, nu veniți fără o căciulie de ai (usturoi), o cruce și o sticluță cu aghiazmă care vă vor fi de mare ajutor în nopțile petrecute aici. Vă puteți plimba prin împrejurimi și prin castel toată ziua, este absolut minunat, dar noaptea ar fi bine să stați la dumneavoastră în cameră, alături de cele trei talismane enumerate mai sus (usturoi, cruce și aghiazmă).
Nu ascultați vorbele contelui și nu mergeți în camera de la subsol în toiul nopții, căci veți sfârși prin a vă transforma în vampir și a rămâne prizonier în castelul din Pasul Bârgăului, unde contele și veșnicia sălășluiesc dintotdeauna.
Servitorii contelui,
Denis și Denisa.


                        01-01-1970       Colegiul Tehnic Infoel Bistrița       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro