Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
In vestul satului Coșoteni,Comuna Vedea,la 3 km de Roșiorii de Vede,județul Teleorman

An/secol:

Deşi pisania Bisericii plaseaza construcția acesteia în anul 1647,exista date certe că Biserica a fost de fapt construită în secolul al XVI-lea.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Personalități și evenimente: Radu Vodă Paisie,bătălia de la ”Fântâna Țiganului”, Laiotă Basarab,Matei Basarab,Constantin Brâncoveanu,Șerban Cantacuzino,Radu Grămăticul.

În anul 2014 este aprobată reînființarea Mănăstirii Coșoteni, de către Părintele Galaction,episcopul Alexandriei și Teleormanului. Paroh:Pr.Alin Istrate.

Scurt istoric:

Date importante despre istoricul biericii găsim în „Bibliografia Localităților și Monumentelor Feudale din România„. În această lucrare biserica este amintitaă ca fiind în zona şi aparținând orașului Roșiorii de Vede sub numele de ”Mănăstirea Drăgănești-Sfântul Dumitru, secolul XVII. Refăcută de Matei Basarab împreună cu Dinicu Buicescu spătarul și Drăgușin Deleanu paharnicul în 1647, refăcută în 1708, stricată de cutremur 1838, reparată în 1841, fost metoc al mănăstirii Văcărești”. Din 1997 este începută restaurarea lăcașului de cult, iar în 2014 este reluată viața monahală. Dicționarul lui O.G. Lecca, pe baza pisaniei bisericii, susține că ar fi ctitorie a lui Matei Basarab,construită pe ruinele unei biserici mai vechi.Tradiția orală o atribuie legendarului Negru Vodă (bisericii i se mai spune și ”Mănăstirea lui Negru Vodă”).
Pisania bisericii este pusă de Matei Basarab în 1647. Scrisă în limba română, cu litere chirilice, este modelul de scriere românescă în piatră,din secolul al XVII-lea.Pisania ne spune ca biserica este ridicată din ”iznoavă”(din temelii) de Matei Basarab,dar,de fapt,este vorba de o reparație făcută de domnitor în 1640.
În ”Inscripțiile medievale al României” se amintește de pisania de piatră,spartă în trei bucăți,provenind de la biserica din Drăgănești-Roșiorii de Vede și care a aparținut Muzeului Național de Antichități. Pisania este păstrată în zilele noastre la Muzeul Național de Artă (număr de inventar 4367). Cu toate că pisania îl arată ca ctitor pe Matei Basarab, iar tradiția îl numește pe Negru Vodă drept întemeietor,se pare că niciunul nu aste adevăratul ctitor. Ridicarea bisericii Țigănia-Drăgănești,este, după câte ne spune profesoul Argentin Prumbeanu , strâns legată de domnia voievodului Radu Vodă Paisie (1535-1545).
În anul 1535 devine domn al Țării Românești Radu (Petru) Paisie. Radu Vodă este fiul lui Radu al IV-lea cel Mare și al Ruxandrei,fiica lui Neagoe Basarab și fost stareț al mănăstirii Curtea de Argeș, al cărui nume de călugăr era Paisie. Între timp, Radu Vodă Paisie a fost alungat din scaun de către boierii Basarabești, în frunte cu pretendentul Laiotă-Basarab. Însă Radu Paisie s-a întoars cu ajutor turcesc, înfrângându-l pe Laiotă-Basarab la “Fântâna Țiganului”, la data de 15 octombrie 1545.
Ca semn de recunoștință și aducere aminte a locului unde a reușit să câștige lupta, se pare că Radu Vodă a ridicat o Biserică, avdând întocmai arhitectura bisericilor muntene din secol al XVI-lea. Radu Vodă nu a reușint însă să o și picteze, fiind mazilit și înlocuit la tron de fratele său, Mircea al II-lea. A fost exilat în Egipt, unde a și murit.
Pictura a fost realizată în frescă mai târziu, în vremea domniei lui Constantin Brâncoveanu și plătită de vornicul Șerban Cantacuzino. Biserica fusese grav avariată de-alungul timpului, iar în 1708, Constantin Brâncoveanu restaurează lăcaşul de cult,adăugându-i pictura. Mănăstirea a fost transformată de domnitor în metoc al Mănăstirii Văcăreşti din Bucureşti. A păstrat acest statut până în 1864 când, în urma apariţiei legii secularizării averilor mănăstireşti , mănăstirea de la Coşoteni a pierdut toate averile şi s-a transformat în mănăstire de sine stătătoare. În 1935 biserica a fost restaurată de Comisia Națională a Monumentelor istorice,devenind biserică de mir. Restaurarea venea după mulţi ani de părăsire și ruinare a frumoasei construcții.
În 1997 au fost începute ample lucrări de consolidare – restaurare a vechii Biserici şi singurei construcţii ce mai există din vechiul aşezământ monahal, lucrări finalizate în anul 2006, an când biserica este înscrisă şi pe lista Monumentelor Istorice.
Mănăstirea Coşoteni este locul în care s-a născut Radu Grămăticul, cunoscutul cărturar. Radu Grămăticul a tradus în 1574 Tetraevangheliarul, document aflat astăzi la British Museum. Într-o notiţă în limba slavonă de la sfârşitul Tetraevangheliarului, Radu Grămăticul aminteşte de satul natal ca aparţinând mănăstirii de lângă Roşiorii de Vede.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Arta, martoră a trecutului
Mănăstirea Coşoteni Biserica Sfăntul Dumitru


Biserica Sfântul Dumitru din Coşoteni este un monument arhitectural şi istoric deosebit.Aceasta păstrează vechiul stil românesc cu pronaos, naos şi altar, care este separat de naos cu o tâmplă de zid.
Mănăstirea Coşoteni este una dintre cele mai vechi mănăstiri din judeţ. Atunci când ajungi în acest lăcaş şi observi construcţia veche, îţi imaginezi cum înaintea ta, cu mulţi ani în urmă, oamenii veneau şi vărsau câte o lacrimă de fericire sau de tristeţe, biserica fiind martoră a tuturor acestor sentimente.
Frumuseţea acestui lăcaş sfânt este pusă în evidenţă de către natura care îmbracă locul parcă protejând clădirea cu acei copaci înalţi .
Uitându-te atent la arhitectura locului vei vedea cu câtă precizie este lucrată, ea fiind acolo de atâtea secole.
Am rămas surprinsă când am aflat că aceasta a fost întemeiată din anul 1647, ea fiind refăcută fără modificări ale planului iniţial în urmă cutremurelor din 1940 şi 1977.
Pot spune, fără niciun regret, că acest loc, pe lângă toate celelalte locuri sfinte, îţi oferă încă din momentul venirii un sentiment de pace, linişte, singuranţă, te simţi ferit de toate răutăţile lumii, fiind înconjurat de natura misterioasă.
În momentul în care ajungi în interior şi îţi arunci privirea pe pereţi, rămâi uimit de picturile vechi ,şterse în unele locuri de anii care au trecut peste ele.
Uitându-te în detaliu îţi dai seama că exact pentru că sunt vechi şi trecute în timp îi oferă locului perfecţiune, arta realizată în tehnica frescă, aşa cum ne-a fost spus de cărte călugării de acolo, a rămas martoră a anilor trecuţi peste această clădire.
Ajunsă în acest sanctuar istoric de credinţă, am realizat că avem atâtea locuri care spun o poveste şi consider că nu trebuie să rămână nespuse, trebuie să le punem în valoare.
Astăzi în biserica se ţin unele slujbe pentru credincioşii din localitate, aceştia fiind, la rândul lor, impresionaţi de povestea acestui tainic loc.


         01-01-1970       Colegiul Național ”Anastasecu”,Roșiorii de Vede       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro