Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Satul Racova - Bacău

An/secol:

-

Detalii principale / personalități / evenimente:

-

Scurt istoric:

    Prezența casei memoriale a savantului Ion Borcea,situată în mijlocul satului Racova, dă o notă de culturalitate științifică acestui loc. Renumitul biolog român (1879-1937) şi-a dedicat viata cunoaşterii ecosistemelor marine, fiind fondatorul oceanografiei românești și a Stațiunii de Cercetări Maritime de la Agigea. Locuitorii acestei zone fac paralele între Humulești și Racova spunând că așa cum în Humuleṣtii lui Ion Creangă întânlim casa memorială a scriitorului înconjurată de o priveliṣte feerică, în Racova se regăseṣte casa Ion Borcea,un adevărat punct de referinṭă pentru această comună.
    Construcţia în stil ardelenesc de peste două secole a fost construită de către preotul Ion Marcu şi presvitera Ecaterina, care au venit de peste munţi, poposind aici împreună cu mai mulţi enoriaşi şi au decis să se stabilească pe aceste locuri, atraşi fiind de liniştea şi frumuseţea lor, acoperite pe atunci, în mare parte, de păduri. Casa a fost reşedinţa mai multor generaţii de preoţi ,adăpostind acum o expoziţie în memoria savantului . Expoziţia a fost reamenajată în anul 1999 de către muzeografii de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Ion Borcea din Bacău.
    Astăzi, casa devenită muzeu oferă spre admirație publicului vizitator mobilier,obiecte de uz casnic ce au apartinut familiei, imagini de familie, cursul vieții și activității multiple a savantului. Spatiul expozitional existent aici prezintă amenajări ce relatează despre activitatea savantului ca pionier al oceanografiei romanesti, alături de alte ramuri ale activității științelor naturii în care s-a afirmat Ion Borcea.Printre aceste lucruri se găseşte şi un covor viu colorat, confecţionat din lână vopsită cu coloranţi obţinuţi de savant din plante(1902). Microscopul rudimentar a fost un obiect foarte valoros pentru Ion Borcea, fiind utilizat atât în ţară cât şi în timpul studiilor sale făcute la Sorbona.Pasionaţii de biologie pot vedea exponate păstrate in condiţii bune, cum ar fi: un delfin, o stea de mare, etc.De asemenea pot admira un ierbar cu exemple ale diverselor boli de plante din regiunea Bacăului din acele vremuri.

(Huiban Raluca)

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

-


                                    01-01-1970       Palatul Copiilor Bacău       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro