Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Satul Govora, comuna Mihaesti judetul Valcea, la 3 Km fata de drumul mational Rm Valcea Tg Jiu, si la 21 Km. Fata de orasul resedinta Rm. Valcea, la poalele Dealului Cosu Mare.

An/secol:

Primul document care să ateste mănăstirea este un hrisov datat din 27 septembrie 1485 în care egumenul de atunci, Iosif Govoreanul, cumpăra câteva loturi de teren în oraș (la Râmnic probabil) de la Hijul.

Detalii principale / personalități / evenimente:

În muzeul mănăstirii este păstrat un clopot spart în greutate de 250 kg cu inscripția S-a turnat acest clopot în numele lui Dumnezeu și al Sfântului Nicolae 6965 (1456-1457, adică în timpul domniei lui Vlad Țepes, deci pe la mijlocul secolului XV probabil in timpul domniei lui Vlad Dracul cum reiese dintr-un document al lui Radu cel Mare, sau chiar spre începutul aceluiași secol, cum reiese din pomelnicul mănăstirii, care începe cu Mircea cel Batran.
În timpul domniei lui Vlad Tepes se consumă un moment important, răzvrătirea lui Albu cel Mare, puternic feudal vâlcean, probabil înrudit cu Basarabii, care încearcă să-l înlăture pe domn. Acesta cotropește satele mănăstirii Glodul și Hința (localități astăzi dispărute) pe care le avea [...] de la începutul Țării Românești[...] (D.I.R., B. sec.XVII, vol.III, p. 4) pustiind și mănăstirea însăși. În urma luptelor date cu voievodul țării, Albu cel Mare este înfrânt [...]și l-a prins și l-a tăiat, pe el și pe tot neamul lui.. Satele sunt confiscate de la viclean însă sunt date unor alți boieri, ulterior fiind răscumpărate și donate mănăstirii de Radu cel mare.
Pisania cea mai veche păstrată afirmă că [...] această biserică cine a zidit-o nu se știe [...] iar Radu cel Mare [...] au dires-o și au înfrumusețat-o [...]. De altfel domnia acestui voievod a însemnat un moment important pentru acest locaș de cult. Voievodul reface aproape din temelii biserica [...] pe care am văzut-o părăsită de la sfânt răposații strămoșii noștri [...] (D.I.R., B, vol.I, p. 241), îi confirmă vechile danii de la Vlad Dracul, bunicul său,Vlad Calugarul.

În timpul domniei lui Matei Basarab aici au loc ample lucrari de reconstructie, reconsolidare,si extindere
Complexul mănăstirii Govora a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Valcea din anul 2015 avand codul de clasificare VL-II-a-A-09904. Acest monument arhitectonic medieval de o rara frumusete are hramul” Adormirea Maicii Domnului’ si este pastorit de Maicuta Epiharia.

Scurt istoric:

Începuturile mănăstirii sunt obscure, pierdute în pâcla deasă a timpului. S-a presupus că, inițial, mănăstirea de piatră ar fi fost clădită pe un locaș de cult catolic mai vechi din lemn. În sensul acesta arhitectul Ion Trajanescu, interesat de istoriul mănăstirii, culegea pe la 1910 o legendă locală conform căreia, la început ar fi fost o biserică, iar voievodul Radu cel Mare (posibil identificabil cu voievodul Radu I ar fi ridicat actuala mănăstire pe fundația acesteia. Săpăturile arheologice din anii 1984-1985 nu au descoperit nici un fel de indidiciu în acest sens. Cu ocazia sondărilor făcute în acei ani au fost în schimb remarcate, la sud de actuala biserică, fundațiile unei clădiri vechi, probabil de sec XIV, cu dimensiunile de 19m lungime și cu grosimea zidurilor de 1,30m, încheiată cu un zid orientat nord-sud cu grosimea de 1,20m. Această clădire, neexcavată total datorită amplasării parțiale sub actuala biserică, este considerată a fi biserica originală a mănăstirii (Gh. T. Cantacuzino). Acest fapt este argumentat de orientarea zidurilor pe axa est-vest. Ulterior, arhitectul Cristian Moisescu, presupune, datorită liniei drepte a zidului lipsit de elementele specifice arhitecturii bisericilor, că porțiunea de zid sondată reprezintă de fapt rămășițele unei vechi incinte fortificate.
Pisania cea mai veche păstrată afirmă că această biserică cine a zidit-o nu se știe iar Radu cel Mare [...] au dires-o și au înfrumusețat-o [...]. De altfel domnia acestui voievod a însemnat un moment important pentru acest locaș de cult. Voievodul reface aproape din temelii biserica [...] pe care am văzut-o părăsită de la sfânt răposații strămoșii noștri [...] (D.I.R., B, vol.I, p. 241), îi confirmă vechile danii de la Vlad Dracul, bunicul său, Vlad Călugărul și Smaranda (Salomia), părinții săi, și îi face alte multe danii.
În timpul domniei lui Matei Basarab, în urma unor ample lucrări de reconstrucție, reconsolidare și extindere, conform opiniei istoricului H. Stănescu („Arhivele Olteniei”, 1936, p. 424), aici se instalează, în 1637, a doua tipografie cunoscută din Țara Româneasca.
Intre anii 1636-1642, in tiparnița de la Manastirea Govora s-au tiparit: "Psaltirea" (in 1637), precum si alte carți de slujbe in slavona; apoi "Pravila Mica" (in 1640) și "Pravila de la Govora", prima carte de lege in limba romana, tradusa din slavona de calugarul Moxa. Meșter tipograf era cuviosul Ieromonah Meletie Machedoneanu, venit de la Kiev, care a devenit ulterior egumenul Manastirii Govora. Dintre valorile de arta ale Manastirii Govora amintim: un Epitrahil, daruit de Radu cel Mare, cu o broderie lucrata in fir de aur-argint și matase (sunt brodați Iisus, Maica Domnului, Sfantul Ioan și alti sfinți); icoana Maicii Domnului Hodrighita; icoana Maicii Domnului Indurerata, etc.
Biserica manastirii, inchinata Maicii Domnului, așa cum se prezinta astazi, dateaza din timpul Sfantului Constantin Brancoveanu. Ridicata in mijlocul incintei, pe un plan treflat, avand o singura turla, așezata pe naos, biserica are o cornisa de caramida in forma de dinți de fierastrau. Exteriorul bisericii este simplu, zugravit in alb, decorat prin braul median, compus din trei muluri la fel de groase, pictate. Naosul bisericii este desparțit de pronaos printr-un zid gros, care lasa o deschidere mare pe mijloc. Pridvorul este deschis, susținut de opt coloane din piatra sculptata. Catapeteasma bisericii este din lemn de tei aurit, sculptata in stil brancovenesc.
Pictura bisericii este lucrata in fresca, in renumitul stil brancovenesc, a fost realizata intre anii 1711-1712, de zugravii care au aparținut Școlii de la Hurez, fapt atestat prin inscripțiile murale pastrate pana astazi.
Icoana de la Manastirea Govora reda cu mare acuratețe un model bizantin, fiind realizata in tonalitați calde, de brun, ocru, verde și roșu inchis, pe un bogat fundal aurit. Luminile care modeleaza drapajul sunt in tonuri deschise sau marcate fin cu aur. In colțurile de sus apar busturile Arhanghelilor Mihail și Gavriil.
Pe rama masiva, in partea de jos, a existat o inscripție in slavona, care a ajutat la datarea icoanei: "Dorothei... Maicii Domnului si pururea Fecioarei Maria",( Dorotei se stie ca a fost egumen al Manastirii Govora, in al treilea deceniu al secolului al XVI-lea, si astfel s-a convenit datarea piesei in anul 1530). Concepția și modul de tratare incadreaza stilul icoanei ca aparținand unui atelier de școala greceasca tarzie.
Dintre valorile de arta ale Manastirii Govora amintim: un Epitrahil, daruit de Radu cel Mare, cu o broderie lucrata in fir de aur-argint și matase (sunt brodați Iisus, Maica Domnului, Sfantul Ioan și alti sfinți); icoana Maicii Domnului Hodrighita; icoana Maicii Domnului Indurerata, etc.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

În momentul de față, atât în țara noastră cât și într-un număr important de țări de pe întreg mapamondul – turismul se numără printre cele mai dinamice forme de călătorie, rezultat al avantajelor pe care le oferă deopotrivă vizitatorilor și comunităților gazdă.
Turismul presupune petrecerea unui sejur de neuitat grație factorilor naturali și antropici,uneori completat cu o cura de tratamente cu rol esențial in mentinerea starii de sanatate, o valoare fundamental pentru fiecare dintre noi.
In pitoreasca Romanie gasești numeroase locuri care se evidențiaza atat prin stilul architectural de construcție cat și prin bogația factorilor naturali. Ne-am oprit atenția asupra Manastirii Govora, situata inintr-o zona depresionara a Subcarpaților Getici, respectiv la poalele Dealului Cosul Mare, acoperit de paduri dese de foioase, la 21 km. fata de resedința de județ, Rm Valcea, la 110 km. fața de Sibiu, la 3 km. fața de șoseaua naționala Rm Valcea Tg. Jiu și nu in ultimul rand la confluența paraielor Govora și Hința.
In opinia d-lui Gherasim Cristea numele mănăstirii vine de la slavonul "găvariti" - a vorbi, a spune sau izvor, murmur de izvor, ori din dialectul traco-dac, inseamnand "adancitura", vale cu multe izvoare, opinie susţinută şi de alţii în legătură cu etimologia cuvântului "Govora".
Manastirea Govora este o manastire de maici cu hramul Adormirea Maicii Domnului, un monument arhitectonic medieval de o rara frumusețe.
Datorita instalarii aici a tiparniței daruita de Sfantul Petru Movila de la Kiev, Manastirea Govora a contribuit efectiv la promovarea culturii neamului romanesc, fapt pentru care avea sa se inscrie pentru totdeauna intre manastirile de cultura din țara.
La Govora elementele supranaturale se imbina foarte bine cu elementele naturale respectiv bogația și veșnicia padurii de foioase, apele lecuitoare și nu in ultimul rand peisajele cu o identitate bine marcata in care soarele și voia buna dau zonei un loc aparte in Europa!
Veniți la Govora unde exista: -Monumente arhitecturale de o rara frumusețe;
-Liniște și sanatate;
-Locuri minunate;
-O istorie aparte;
-Ape minerale si un microclimat unic in Europa.
Veniți la Govora unde se imbina odihna minții și a sufletului cu priveliștea incantatoare a ochilor care vad peste tot verdele de padure!
Cu siguranța toate aceste frumuseți ne fac sa fim mandri ca sunte romani!


               01-01-1970       Scoala Gimnaziala Anton Pann Rm. Valcea       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro