Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Strada Mănăstirii, localitatea Răchitoasa

An/secol:

1677 Biserica din lemn,
1697 Biserica din piatră-Mănăstirea

Detalii principale / personalități / evenimente:

Personalități: Ctitor-Clucer Enache Cunupi, Ctitor -Spătar Ilie Enache Tifescu şi soţia Tofana

Astăzi monumentul este complet refăcut prin fonduri europene şi aşteaptă pelerinii.

Scurt istoric:

Istoria Mănăstirii Răchitoasa incepe în 1677 când clucerul Enache Cunupi aduce pe actualul amplasament al mănăstirii o biserica de lemn din satul Volovăţ , judeţul Suceava. Este o asemănare evidentă între această biserică si Biserica de lemn “Dragoş Vodă” de la Putna adusă tot din Volovăţ. In 1923 această biserică a fost mutată în incinta cimitirului devenind capela acestuia.
La începutul lunii decembrie 1691 toţi boierii mari ai ţării s-au întâlnit la conacul logofătului Toader Palade pentru a participa la o nuntă. Printre ei si Ilie Enache Tifescu, fiul clucerului Enache Cunupi. Acolo, nemulţumiţi de purtarea domnitorului Constanti Cantemir hotărăsc să ceară ajutorul lui Brâncoveanu şi sa-l puna domn pe Velicico Costin, fratele cărturarului Miron Costin.In ciuda jurămintelor făcute, Ilie Enache îi destăinuie complotul boierilor domnitorului Constantin Cantemir. Temător că şi-ar putea pierde tronul Constantin Cantemir îl aduce la Iasi pe Velicico Costin şi îi taie capul la poarta Curtii Domneşti. Influenţat de cei din jurul său, pradă furiei domnitorului a căzut şi cărturarul Miron Costin . Acesta a fost ucis la moşia sa din Roman, intr-un moment de mare tragedie pentru el, când se pregătea să-şi înmormânteze soţia.
Se spune că Constantin Cantemir avea să regrete toată viaţa asasinatele făcute, cu mari implicaţii istorice . Nu doar domnitorul avea să regrete asasinatele ci şi boierul Ilie Enache, care fiind cuprins de remuşcări, ridică în 1697 actuala mănăstire şi-i lasă jumătate din averea sa. Mănăstirea a fost ridicată din piatră pentru că “ lemnul petrece viaţă mai scurtă, iar piatra mai lungă” .
Mănăstirea a avut de suferit de-a lungul vremii, astfel în 1729 ea fost închinată Mănăstirii Vatoped de la Muntele Athos, este afectată de cutremurul din 1739 şi refăcută un secol mai târziu. După secularizarea averilor mănăstireşti , aceasta a fost transformată în leprozerie. In aceasta perioadă, aici, a lucrat şi a studiat Prof. Ştefan Gheorghe Nicolau , fondatorul şcolii moderne de dermatovenerologie. O altă perioadă de timp a fost sanatoriu pentru bolnavi cu afecţiuni psihice şi îl găsim ca doctor pe Alexandru Brăescu, fondatorul Spitalului Socola –Iaşi, născut la Burdusaci Răchitoasa.
In perioada comunistă mănăstirea a fost transformată în azil de bătrâni, mutat ulterior într-o locaţie nouă şi modernă. De mănăstire se leaga doua legende. Una se referă la faptul că Alexandru Ioan Cuza ar fi fost închis în beciul mănăstirii fie intenţionat de către călugării greci ca o răzbunare pentru reformele religioase, fie pentru că nu l-au recunoscut atunci cănd acesta a dorit să afle mai multe lucruri despre stareţul grec.
O alta legendă care se bazează pe dovezi materiale se referă la faptul că lumânarea de la icoana Sfântului Ioan Botezătorul s-a aprins de trei ori în martie 1856, la slujba de la miezul nopţii datorită credintei călugărilor şi localnicilor. Dovada materială este tubul inscripţionat cu litere chirilice pe care se poate citi şi astăzi minunea petrecută.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Drumul către mănăstire pare că urcă spre cer. La capătul drumului Mănăstirea împrejmuită de păduri seculare care ascund secretele unei istorii zbuciumate.
Două biserici aşezate pe două dealuri, prima din lemn ctitorită de tată şi adusă din ţinutul Sucevei şi cealaltă a fiului făcută din piatră.
Ca arhitectură seamănă cu multe dintre mănăstirile din Moldova: cu Mănăstirea Suceviţa –Suceava, Mănăstirea Dragomirna-Suceava, Mănăstirea Golia –Iaşi.
Mănăstirea are aspectul unei fortăreţe , în colţurile patrulaterului fiind turnuri de pază, iar intrarea se face sub un turn şi mai mare care serveşte drept clopotniţă. Aşezată pe un platou, la poalele pădurii pare mai aproape de cer şi mai aproape de Dumnezeu şi este o bijuterie arhitecturală ce emană istorie , credinţă şi iubire. Mănăstirea răspândeşte parfumul vremurilor trecute, amintind de cei care cândva au trăit aici. Frumuseţea lucrurilor simple şi liniştea sunt doar o mică parte din darurile mănăstirii. Ar trebui sa lăudam in fiecare zi a vieţii noastre minunile pe care Dumnezeu le face pentru noi, iar mănăstirea este locul mijlocitor în care glasul nostru şi ruga noastră sunt auzite. Mănăstirea înseamnă smerenie, înseamnă dragoste de Dumnezeu până la sacrificiu, înseamnă bunătate şi toate acestea le găsim la obştea ei.


                              01-01-1970       Liceul Tehnologic Răchitoasa       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro