Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Strada Natională , Câmpulung Muscel, vis-a vis de Liceul Tehnic Auto, Pescareasa

An/secol:

A fost construit între anii 190-211, în timpul împăraţilor Commodus şi Septimius Severus, fiind singurul castru de piatră de pe Limes Transalutanus.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Castrul a fost mistuit de un incendiu devastator între anii 244-245 ca urmare a invaziei carpilor. Această învazie a distrus toate fortificaţiile de pe limesul Transalutan.
Castrul a fost descoperit în anul 1876 de către arheologul Dimitrie Butculescu care a realizat şi o primă cercetare a acestui castru. Cercetările arheologice sistematice au început din anul 1962.

Scurt istoric:

Jidava (sau Jidova, sau Sidova) a fost un castru roman din linia fortificată Limes Transalutanus, ale cărui ruine se află pe teritoriul fostului sat Apa Sărată, în prezent înglobat în oraşul Câmpulung, judeţul Argeş.Este amplasat visavi de Licel Tehnic Auto din cartierul Pescăreasa, unde mi-am început cariera de dascăl şi m-am perfecţionat 12 ani.
Castrul are formă dreptunghiulară, cu laturile de 132 m şi 98 m. În partea centrală a incintei au fost clădite horreum (magazia de cereale), clădirea ofiţerilor, principalia (comandamentul), paetorium (clădirea comandamentului castrului). De o parte şi de alta a acestor construcţii de piatră, la nord şi la sud, erau plasate hibernalia (barăcile soldaţilor).
Accesul în castru se făcea prin patru porţi: Porta praetoria (poarta principală de intrare), Porta decumana (poarta de ieşire) ,Porta sinistra (poarta din stânga). Comunicarea directă între paetorium şi porţi se făcea prin drumuri: Via praetoria şi Via decumana. Castrul este considerat ca fiind cel mai important fort de apărare de pe Limes Transalutanus, având rolul de a controla drumul ce trecea prin Pasul Bran. A fost construit între anii 190-211, în timpul împăraţilor Commodus şi Septimius Severus, fiind singurul castru de piatră de pe Limes Transalutanus.
Castrul a fost mistuit de un incendiu devastator între anii 244-245 ca urmare a invaziei carpilor. Această învazie a distrus toate fortificaţiile de pe limesul Transalutan.
Castrul a fost descoperit în anul 1876 de către arheologul Dimitrie Butculescu care a realizat şi o primă cercetare a acestui castru. Cercetările arheologice sistematice au început din anul 1962. S-au descoperit o parte a construcţiilor din interiorul castrului şi zidul de incintă. Zidurile au fost consolidate iar zidul de incintă de pe latura de sud a fost supraînălţat refăcându-se turnul de curtină. De asemenea a fost reconstituit hipocaustul (hypocaustum) din praetorium.
În zona castrului s-au descoperit monende, unele dintre ele fiind din timpul împăratului Gordian al III-lea, cărămizi cu inscripţii în latină ce aveau dimensiunile aproximative de 42/28/6,5 cm, vârfuri de săgeţi, vase de lut şi diferite scoabe, piroane, cârlige metalice. În interiorul castrului există un muzeu permanent ce expune numeroasele obiecte descoperite pe teritoriul castrului. În prezent, ruinele castrului roman Jidava sunt valorificate turistic de Muzeul Judeţean Argeş. Situl Jidava este cuprins în Lista monumentelor istorice din Judeţul Argeş cu două monumente :
• La nr. curent 7, cu codul AG-I-m-A-13357.01 este Castrul de pământ de la începutul secolului II.
• La nr. curent 8, cu codul AG-I-m-A-13357.02 este Castrul de piatră de la sfârşitul secolului II şi începutul secolului III.
În ciuda situaţiei de monument istoric, există terenuri împărţite de primărie exact pe situl marelui castru roman de la Jidava.
Pozitionat la câteva sute de metri de la intrarea în oraşul Câmpulung Muşcel şi aflat pe o parte a drumului naţional DN 73 în cartierul Pescăreasa, la 3 km de Poienarii de Muşcel, comuna unde se află şcoala noastră, Castrul Roman Jidova este o bucăţica de istorie, încă bine conservată. A fost descoperit în anul 1867 de arheologul Dimintrie Butculescu, iar cerceăarile arheologice au fost demarate însă mult mai târziu, în anul 1962.
Istoria castrului şi activitatea sa se încheie în timpul domniei împăratului Filip Arabul prin anii 244-249, monument în care Limes Translutanus este străpuns de carpi, care făcea parte dintr-un trib dacic.
Castrul Roman Jidova se găseşte pe DN 73 dinspre Piteşti spre Câmpulung Muşcel, pe partea dreaptă a drumului, find atenţionat de o plancardă destul de mare ca să fie observată., la aproape 6 km de centrul oraşului Câmpulung Muşcel. Datele scrise mai sus sunt povestite de administratorul acestui castru, şi găsite pe plancarda din faţa castrului care apare în fotografie. Castrul se numeşte Muzeu şi Rezervaţia Arheologică de la Castrul Roman Jidava şi este subordonat Muzeului Judeţean Argeş al cărui director este Domnul Cornel Popescu.
Castrul Roman Jidova era considerat cea mai importantă fortificaţie ce făcea parte din Limes Translutanus, un fel de frontieră a imperiului roman, formată dintr-un val de pământ, de-alungul căruia erau construite puternice puncte strategice numite castre şi numeroase turnuri de apărare.

Limes Translutanus se întindea pe o distanţă foarte mare, începând din zona Turnu Măgurele, în apropierea Dunării şi până la Rucăr, aproape de trecătoarea Bran. Aici a funcţionat pentru o lungă perioadă de timp o tabără militară permanentă. Castrul are forma de dreptunghi şi este prevăzut cu zid de apărare şi creneluri din cărămidă. Castrul Jidova sau Jidava era dotat cu magazie de cereale,clădirea ofiţerilor, un comandament şi clădirea comandantului castrului precum şi cu bărăcile soldaţilor, care erau dispuse spre extremităţile castrului. Castrul era prevăzut cu încălzire pe sub podea sau Hypocaustum aşa cum este prezentat în fotografia a III-a
Fotografiile ne-au fost date pe suport electronic. Ele se găsesc şi pe site-ul http//romaniaoriginal.info. Ni s-au dat pliante cu istoricl acestui castru ,când am mers să vizionăm muzeul. Nu am prea am avut voie să filmăm.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Merg foarte des acolo. Simt liniste în suflet si pace sufletească. Tot ce am scris in acel documentar , l-am luat de la sursă. Eseul este în document.


               01-01-1970       Școala Gimnazială Nr.1 Poienarii de Mușcel       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro