Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Partea de nord a judeţului Bacău, în apropierea oraşului Buhuşi. Se alege drumul din Buhusi spre Runc pe DJ156H, 3 km, stanga spre mânăstire. Adresa poștală: str. Ciolpani, nr. 9, Buhusi, 605100, jud. Bacau

An/secol:

1590

Detalii principale / personalități / evenimente:

Primul schit de pe aceste locuri a fost ctitorit în jurul anului 1590, de către suliţaşul Ciolpan. Acesta, la ieşirea din ascultările armatei, s-a călugărit aici.
Bisericuţa ostaşului a fost reînnoită de către medelnicerul Teodor Canatacuzino. Refăcută din bârne de stejar, pe soclu de piatră de râu, prima bisericuţă a Ciolpanilor, cu hramul Sfântului Nicolae, se poate vedea şi astăzi, în cimitirul mănăstirii.
Biserica mare adăposteşte o parte din moaştele Sfântului Mucenic Emilian, martir creştin din secolul al IV-lea, care a primit cununa sfinţeniei în sudul Dunării.

Scurt istoric:

Vechiul schit a fost întemeiat de suliţaşul Ciolpan în anul 1590. În anul 1730 schitul de la Ciolpani, aflat într-o stare avansată de degradare a fost refăcut de medelnicerul Teodor Cantacuzino, care a ridicat pe vechea temelie o bisericuţă de lemn cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae”.
Aceasta este una dintre cele mai mici biserici de lemn din Moldova. Tradiţia locală povesteşte și despre existenţa unui schit de maici pe la sfârşitul sec. al XIX-lea.
în 1991, pe terenul donat de un fost localnic - Petru Păduraru s-a construit un paraclis cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În anul 1993 s-a sfinţit locul pentru biserica mare, cu hramul „Sf. Mc. Emilian de Durostorum”. Construcţia bisericii a început în toamna anului 1993, iar lucrările au fost finalizate în anul 1997, când a avut loc şi sfinţirea întregului complex monahal, la data de 21 septembrie. Această biserică veche de lemn, ce se găsește în cimitirul mănăstirii, a fost renovată în anul 2002. Ea a fost punctul de plecare pentru actuala mănăstire de la Ciolpani.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Elevii care frecventează cursurile Cercului de ecologie, împreuna cu doamna profesor coordonator au vizitat in Postul Paştilor Mănăstirea Ciolpani. Odată ajunsi, am fost încântați să observăm că porţile mănăstirii erau deschise. Maicile, care îmbină armonios rugăciunea şi munca, ne-au primit cu mare bucurie in suflet, una dintre ele zicându-ne că este foarte fericită deoarece a văzut atât de mulţi copii că se mai gândesc la cele sfinte şi s-au gândit să poposească si la mănăstiri. Fiind foarte curiosi să vedem ce minunăţii adăposteşte acest lăcaş de cult, ne-am cerut permisiunea de la maici să ne plimbăm prin curte si prin mănăstire. Din curtea mănăstirii am putut admira arhitectura porţilor de lemn aflate sub o arcadă înalta de piatră deasupra căreia se afla si clopotniţa. De acolo se puteau observa măreția clopotelor vechi ce au dănuit atâtea veacuri. Mănăstirea este înconjurată de un zid de piatră care se îmbină perfect cu aspectul clădirilor si a micului cimitir. Plimbandu-ne in jurul mănăstirii am putut admira sfinţii sculptați in jurul geamurilor si imensa pictura aflata pe tavan la intrare în aceasta. Intrarea in mănăstire am facut-o alături de o măicuţă mai în vârstă care ne-a îndrumat să mergem să ne inchinăm după care ne-a vorbit despre numeroasele moaşte aflate în racle sfinte. Ascultam cu foarte mare atenţie ceea ce ne spunea. Odata ajunsi la o raclă mai mare ne-a spus ca acolo se află o mare parte din moaştele Sfântului Mucenic Emilian, martir creştin din secolul al IV-lea.
Una din fetițele grupului nostru avea în mănăstire o rudă din partea mamei, o mătușă. A căutat-o și aceasta a fost extrem de bucuroasă că are vizitatori. Au stat de vorbă îndelung pe o bancă, povestind și povățuind-o pe Elena (așa o cheamă pe fetița noastră) despre capcanele vieții lumești și despre cum poți să le eviți păstrându-ți virtutea și dobândind harurile dumnezeiești. In straturile de flori de lângă mănăstire pământ mărunțit, cărat cu căruțele din pădure conform spuselor măicuței ce ne-a fost ghid, erau pregătite să primească florile ce urmau a fi plantate.
Băncile înșirate, frumos vopsite care înconjurau aceste straturi au rol dublu: de odihnă pentru picioarele obosite ale pelerinilor dar și de protecție pentru flori de văcuțele măicuțelor. Pentru că am uitat să vă spunem, multe din măicuțe cresc văcuțe pe care le scot ziua la păscut pe imașurile din preajma mănăstirii. Chiar dacă vin seara sătule, nu refuză o ”gustare” delicioasă din straturile măicuțelor dacă sunt lăsate în voie.
Am fost încântați de-a dreptul de această oază de liniște și pace atât de accesibilă tuturor celor care-și îndreaptă pașii. Ne-am promis că vom reveni cât de curând, să ne reculegem din nou la moaștele sfântului Emilian, protectorul acestui sfânt lăcaș.


                     01-01-1970       Palatul Copiilor Bacău       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro