Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Comuna Aşchileu Mic, jud. Cluj

An/secol:

1801

Detalii principale / personalități / evenimente:

-

Scurt istoric:

    Biserica de lemn din Așchileu Mic, comuna Așchileu, județul Cluj, datează din anul 1801 .Biserica are hramul „Sfinții Ingeri” și se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: CJ-II-m-B-07520.
    Biserica de lemn are însemnate două date, atât la intrare, deasupra ușii, anul 1801, cât și în Sfântul Altar, anul 1806 privind pictura bisericii, se pare, că ele consemnează unele reparații, și, totodată, executarea picturii în biserică.
    După o tradiție locală, păstrată pe cale orală, se spune că în anul 1801, bisericii vechi de lemn de stejar i s-a adăugat pridvorul (târnațul), în față și pe cele două laturi, precum și frumosul acoperiș deasupra scărilor. Inscripția în litere chirilice aflată în altar, sub geamul dinspre răsărit, consemnează următoarea relatare: „Îngerilor s-au numit Hramul să-l păzească tot neamul și s-au zidit din znob prin credința și strădania bunilor + dintr-acest sat Așchileu în zilele Înălțatului și pururea polomnicului împărat Francisc Sfânta Pravoslavnică Episcopie Escelenței Sale Ioan Bob vlădicul Făgărașului și a toată Țara Ardealului subt protopopul Ioan Muntean din Jula preotul satului Antonia Kifor și s-au zugrăvit prin mine umilitul zugrav Ioan Pop din Unguraș 1806.”
    Biserica are lungimea de 13,5 metri și lățimea de 7 metri. Construcția este sub formă de navă; deasupra pronaosului se ridică o turlă înaltă de 20 de metri; turla este străjuită de patru turnulețe care îi dau arhitecturii o notă deosebită. Stilul biserici este cel specific perioadei și părții de nord-vest al Transilvaniei.
    Așezarea ei este pe o colină, deasupra satului, în partea nordică, cu altarul spre răsărit. Accesul la bisericuță se face printr-o poartă sculptată în lemn de stejar de către sculptorul Teodor Bârsan, din Bârsana Maramureșului.
    În decursul timpului, biserica a fost acoperită cu șindrilă de mai multe ori. Se știe că a fost acoperită în anul 1955, pe urmă, în anul 1977 a suferit deteriorări la acoperiș din cauza unui trăznet și a fost reacoperită. Ultima intervenție la acoperiș s-a făcut în anul 2003, când s-a decopertat totul, inclusiv turla și s-a acoperit cu șindrilă toată biserica, meșterii fiind din Rozavlea, Maramureș.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Biserica – inima satului
    Biserica noastră, a tuturor, este plină de har şi de dar, ea este inima satului. Este un adevăr incontestabil faptul că biserica a fost, este şi va rămâne o instituţie fundamentală a satului, un sat fără biserică este ca şi un om fără inimă. Într-o societate modernă, integrală, componenta religioasă ocupă un loc distinct, de neînlocuit. Aceasta fortifică fiinţa umană, o ajută să-şi formeze conduite, deprinderi de referinţă pentru valorile creştine. Îi înnobilează atitudinea, simţirea, îl formează pe om pentru viaţa în comunitate.
    Întotdeauna biserica a fost cea dintâi punte de învățătura creștină. Locașul se umple de lume în zilele de sărbătoare. Lângă părinți și bunici își găsesc locul și școlarii, nelipsiți de la rugăciune și iertare.
    A devenit un obicei ca în prima sărbătoare din anul școlar să mergem noi elevii la biserică. Preotul satului și profesor de religie, îmbină perfect educarea tinerei generații, pentru ca satul să aibă creştini demni de urmat. Biserica este altarul de credinţă şi cultură… Fie ca exemplul strămoşilor să ne unească în continuare pentru fapte vrednice de vremurile actuale.
    Admir Biserică în fiecare clipă a vieţii mele mereu hoinare pe căile destinului ultrariguros şi extraordinar de bine chibzuit, de o meticulozitate desăvârşită faţă de care mă aflu în permanentă imposibilitate. O imposibilitate a gândirii, dar mai ales o imposibilitate a redării exprimate prin cuvinte oricât de bine meşteşugite şi tâlcuite ar fi ele. Şi, totuşi, totul se poate rezuma şi exprima prin doar două cuvinte: CREAŢIA DIVINĂ.

(Teodora A, clasa a VII-a)


               01-01-1970       Şcoala Gimnazială Aşchileu Mare       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro