Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
La 60 km de Municipiul Iaşi în localitatea Ruginoasa, pe drumul european ce leagă localitatea Iaşi de Paşcani, în apropierea Bisericii Domneşti Adormirea Maicii Domnului.

An/secol:

Palatul de la Ruginoasa a fost construit la începutul veacului al XIX-lea de către arhitectul vienez Johan Freiwald, în stil neoclasic. Anul atestării documentare este 1804.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Palatul a aparţinut iniţial familiei Sturza, aceasta a cumpărat la sfârşitul secolului al VII-lea moşia de la Ruginoasa de la Duca Vodă. În primul deceniu al secolului al XIX-lea, mai exact în anul 1804, logofătul și marele vistiernic Săndulache Sturdza l-a angajat pe arhitectul vienez Johann Freiwald pentru a construi o reședință luxoasă pe locul vechii case boierești a strămoșilor săi. În anul 1811, Săndulache Sturdza a ridicat în spatele palatului, o biserică de conac, pe locul unde a fost anterior o biserică de lemn.
În mai 1837, scriitorull Costache Negruzzi descrie în felul următor palatul de la Ruginoasa în povestirea "Scrisoarea I (Primblare)" din volumul "Negru pe alb. Scrisori la un prieten": "Aproape de Târgul-Frumos sunt încântătoarele domene a Ruginoasei. Călătorul primind aici ospitalitate, uita necazele unui supărător drum. El pare că se trezește transportat ca prin un farmec în un castel descris de Walter Scott, unde găsește pe lângă mărirea feodalității, gospodăria Poloniei și eleganța Franței; și dacă vechii noștri boieri - sprijeni a patriei și a tronului - ar fi avut idee de arta heraldică, negreșit n-ar fi uitat a scrie pe scutul lor deviza vechii Engliteri Dieu et mon droit."
Palatul a fost moștenit de către logofătul Costache Sturdza, fiul lui Săndulache și văr al domnitorului Mihail Sturdza (1834-1849). În aprilie 1857, vornicul Alexandru Sturdza, un fiu al lui Costache Sturdza, a făcut un împrumut de 60 mii de galbeni la Banca Moldovei, ipotecând palatul. Nu a mai putut plăti împrumutul astfel că banca a scos Palatul la licitaţie.
În anul 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a cumpărat la licitație palatul de la Banca Moldovei, cu gândul de al transforma în reședință de vară. Al. I. Cuza a fost cel care a renovat integral palatul.
Domnitorul a petrecut puțin timp la palat, aici a locuit soția sa, Doamna Elena Cuza (1825-1909), care s-a ocupat de mobilarea și decorarea lui, de grădină și de acareturi. Ea a angajat meșteri pentru repararea clădirii și grădinari germani pentru refacerea parcului din jurul castelului. In acest castel s-a născut, la 28 ianuarie 1898, marele istoric si pa¬triot Gheorghe I. Brătianu, care a trăit, a luptat şi a pătimit pentru cauza naţională românească.

În cel de-al Doilea Război Mondial (și după), palatul Ruginoasa a fost sever avariat. La degradarea sa au participat și localnicii care, au extras materiale de construcții refolosibile dintre zidurile deteriorate. Se zice că în urma unei vizite inopinate a lui Nicolae Ceaușescu s-au demarat lucrările de reconstrucție, desfășurate vreme de 11 ani, începând cu 1967. Lucrările au fost sistate o vreme. Însă, în urmă cu 34 de ani, a fost inaugurat muzeul ce purta numele domnitorului care a înfăptuit Unirea dintre Moldova și Țara Românească.
În perioada 2006-2010, edificiul a fost supus unui amplu program de. Palatul “Al. I. Cuza” de la Ruginoasa şi-a redeschis porţile pentru a putea fi vizitat începând cu data de 5 februarie 2013.

Scurt istoric:

La sfârșitul secolului al XVII-lea, familia boierească Sturdza a cumpărat moșia de la Ruginoasa stăpânind-o timp de aproape 200 de ani. În anul 1804, logofătul și marele vistiernic Săndulache Sturdza a angajat pe arhitectul vienez Johann Freiwald pentru a construi o reședință luxoasă pe locul vechii case boierești a strămoșilor săi iar Mehler a avut ca sarcină amenajarea unui parc în jurul Palatului cu alei, statui, bănci, labirinturi de verdeață și chiar un iaz înconjurat de sălcii. Palatul de la Ruginoasa a fost construit de către Freiwald în stil neogotic. Palatul a fost moștenit de către logofătul Costache Sturdza, fiul lui Săndulache și văr al domnitorului Mihail Sturdza (1834-1849). În perioada 1847-1855, logofătul l-a adus aici pe arhitectul Johann Brandel care a refăcut palatul în stil neogotic, stil păstrat și astăzi.
Costache Sturdza a ascuns-o la Palatul de la Ruginoasa pe soția sa, Marghiolița Ghika-Comănești, în care înflorise o pasiune pentru boierul Nicolae Roznovanu. Ea s-a aflat în paza fiului săi cel mare al lui Costache, Săndulache Sturdza. În fruntea unei mici trupe de arnăuți, boierului Roznovanu s-a îndreptat spre palat, i-a cumpărat pe paznicii lăsați acolo de boier, a pătruns în curte unde a fost întâmpinat de Săndulache Sturdza. Acesta a împușcat un arnăut, dar un altul l-a omorât, înjunghiindu-l în inimă. Marghiolița a fost dusă la Palatul Roznovanu de la Stânca (azi demolat), apoi cei doi amorezi au fugit în Bucovina, unde s-au căsătorit.
În aprilie 1857, vornicul Alexandru Sturdza, un alt fiu al lui Costache Sturdza, a făcut un împrumut de 60 mii de galbeni la Banca Moldovei, ipotecând palatul care fusese abandonat de la răpirea Marghioliței și era amenințat de ruină. Neplătind împrumutul, banca l-a scos la licitație.
În anul 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza al Principatelor Unite a cumpărat la licitație palatul de la Banca Moldovei, dorind să-l transforme în reședință de vară. După cumpărare Domnitorul a renovat integral palatul. Domnitorul a petrecut puțin timp la palat, aici a locuit soția sa, Doamna Elena Cuza (1825-1909), care s-a ocupat de mobilarea și decorarea lui, de grădină și de acareturi.
Alexandru Cuza a lăsat moșia de la Ruginoasa, Mariei Moruzzi, strănepoată a domnitorului fanariot ce-l ucisese pe Ioniță Cuza, un străbun de-al lui Alexandru Ioan Cuza. Maria Moruzzi a avut o idilă cu Ionel I.C. Brătianu, proaspăt inginer de căi ferate, întors de la studii de la Paris Din această legătură s-a născut la 3 februarie 1898, chiar în palat, un fiu, Gheorghe I. Brătianu (1898-1953), viitorul istoric. Maria Moruzzi s-a mutat la Iași, unde a locuit în Casa Pogor. După moartea Mariei Moruzzi în anul 1921, palatul a fost donat prin testament Spitalului de copii "Caritatea". O parte din mobilier a fost donat Muzeului Militar.
În anii următori, a început degradarea edificiului, care a fost accentuată de cel de-al doilea război mondial. Palatul a fost grav avariat de luptele purtate în apropiere în al doilea Război Mondial, din el rămânând doar câteva ziduri de incintă și bucăți ruinate de pereți.
El a fost reconstituit în perioada 1968-1978, fiind refăcut palatul propriu-zis, o parte din zidul de incintă și doar un bastion în partea de nord-vest. În anul 1979 s-a încercat amenajarea aici a unui muzeu de istorie, dar abia în 1982 s-a inaugurat oficial Muzeul Memorial "Al. I. Cuza" cu o secție de istorie și una de etnografie. După ultima restaurare muzeul şi-a redeschis porţile în februarie 2013.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Într-o frumoasă zi de primăvară, am pornit cu clasa. Această zi urma să fie o lecţie plină de istorie, geografie şi cultură naţională. Am plecat destul de dimineaţă pentru a putea avea timp suficient pentru multele obiective turistice pe care le aveam pe listă. Am putut observa în drumul nostru sate răspândite printre coline domoale, cu case vechi tradiţionale dar şi noi, lanuri întinse de grâu, porumb sau rapiţă, bisericuţe care păstrau pe ele urmele trecutului, muzee şi case memoriale.
Ce m-a impresionat cu adevărat a fost Palatul de la Ruginoasa, o adevărată bijuterie arhitectonică, realizată în stil neogotic, complet renovat care parcă îmbină frumuseţile unei epoci de mult apuse cu frumuseţile actuale. Palatul impresionează prin dimensiunea spaţiilor, prin eleganţa şi rafinamentul ambiental, dar şi prin parcul verde care-l înconjoară. Pictat parcă într-un colţ de rai, pare un palat desprins dintr-o poveste în care prinţi şi prinţese se întâlnesc la sala bal.
Intrând în bibliotecă domnitorul Cuza te ia prin surprindere, prin intermediul unei videoproiecții holografice, acesta te îndeamnă să îi asculţi unul din cele mai cunoscute discursuri ale lui, cel despre Basarabia. Parcă eşti captiv într-o capsulă a timpului, eşti plimbat prin istorie, pare ca faci parte din ea. Prin importanţa s-a Palatul de la Ruginoasa trebuie să devină, în conştiinţa generaţiei noastre şi a celor viitoare, un autentic loc de memorie a lui Alexandru Ioan Cuza, fondatorul Statului român modern. Aici, la Ruginoasa, cu prilejul înhumării Domnitorului (1873), Mihail Kogalniceanu afirma: „cata vreme va avea tara aceasta istorie, cea mai frumoasa pagina va fi aceea a lui Alexandru Ioan I”. Ore în şir te poţi plimba prin palat fară a te plictisi şi parcă nu iţi mai vine să pleci. Trăieşti într-o poveste pe care ţi-o doreşti fără sfârşit. Spațiul muzeal este un spațiu accesibil tuturor categoriilor de public datorită unor noi funcțiuni și elemente interactive cu care acesta a fost dotat– infotouch-ul, plasme multitouch, proiecții video, aceste noi funcțiuni își propun să suplimenteze informația vizuală.


         01-01-1970       Liceul Teoretic Grigore Antipa Botoşani       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro