Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Așezat pe Valea Peleșului, pe Aleea Peleșului 2, Localitatea Sinaia, la 44 km de Municipiul Brașov.

An/secol:

După luarea hotărârii construirii castelul, în anul 1873 se începe amenajarea locului, iar în anul 1875 se începe construirea propriu-zisă a castelului. După mai multe modificări de extindere în decursul anilor, acesta ajunge la forma finală în anul 1914, formă actuală și în prezent

Detalii principale / personalități / evenimente:

Castelul Peleș a fost reședința de vară a regilor României: Regele Carol I și Regina Elisabeta, Regele Ferdinand I și Regina Maria, Regele Carol al II lea și Regina Elena, Regele Mihai I și Regina Ana.

La sfârșitul anului 1947, mai exact 30 decembrie, Regele Mihai I al României abdică de la tron obligat de blocul comunist și se retrage la Versoix, în Elveția. Castelul Peleș a fost construit din banii personali ai Regelui Carol I, bani obținuți din vânzarea unei moșii din Germania. Regimul comunist susține că Castelul Peleș face parte din Domeniul Coroanei, deci din proprietatea României

Scurt istoric:

Castelul Peleș este unul dintre cele mai frumoase castele din Europa. A fost construit pentru a servii ca locuință de vară, fiind locuit șase luni pe an până în anul 1914. Acesta cuprinde 160 de camere și mai multe intrări și scări interioare. La vremea aceea castelul avea dotări foarte moderne, fiind primul castel din Europa electrificat complet, având o uzină electrică proprie. Acesta are și încălzire centrală. Castelul a găzduit mai multe personalități ale vremii: scriitori, muzicieni, dar și regi și regine, iar cel mai important vizitator a fost Împăratul Austro – Ungariei Franz Joseph, în anul 1896, care a fost impresionat de bogăția și frumusețea castelului și locului înconjurător. După anul 1914 până în anul 1947 Castelul Peleș devine spațiu pentru vizite oficiale sau găzduiește ceremonii cu caracter militar. Cel mai important eveniment a fost organizat de către Regele Carol al II lea și a fost cel legat de sărbătorirea semicentenarului castelului în anul 1933. În perioada ianuarie – martie 1948 castelul este închis de către comuniști. În anul 1953 a fost declarat Muzeu Național și a devenit deschis către publicul larg. După revoluția română din anul 1989 Regele Mihai I al României se întoarcă în țară. În anul 1997 acesta își recapătă cetățenia română, iar după zece ani, în 2007 își recapătă o parte din proprietăți printre care și Castelul Peleș. Acesta deși în proprietatea Regelui Mihai I, rămâne Muzeu Național.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Vizitarea Castelului Peleș m-a impresionat foarte tare. Încă de cum l-am zărit printre ramurile copacilor am rămas surprinsă de grandoarea acestuia. Pe măsură ce mă apropiam se zăreau detaliile arhitecturale, coloanele sculptate de piatră, cu terasele și structurile de lemn de asemenea sculptate. Mărimea acestuia care de aproape ți se părea imens cu turnurile sale și frumusețea exteriorului castelului te face să-ți dorești cu nerăbdare să intri înăuntru. Castelul cuprinde 160 de camere și mai multe intrări și scări interioare. Holul de onoare este impresionant cu lambriurile din lemn de nuc sculptate, cu basoreliefurile și statuetele și mai ales cu plafonul de sticlă care la data vizitei castelului fiind și oaspeți de seamă de peste hotare a fost deschis și am putut admira albastrul senin al cerului. Alte încăperi vizitate au fost: Biblioteca regală cu multitudinea de cărți legate în coperte de piele și gravate cu litere de aur. Sălile de arme cu colecția impresionantă de arme și armuri.
Sala de muzică cu picturi făcute de Regina Elisabeta, unde erau organizate serate.
Sala Florentină numită și marele salon cu un plafon impresionant sculptat din lemn de tei, aurit, cu cele două candelabre imense.
Deși mai erau multe de vizitat, timpul petrecut la Castelul Peleș s-a scurs foarte repede și cu părere de rău am fost nevoită să plec. Cu următoarea ocazie o să vizitez din nou Castelul Peleș în speranța că timpul mă va lăsa să văd și ce nu am vizitat. Alte încăperi ale castelului și celelalte edificii de pe lângă Castelul Peleș și anume : Castelul Pelișor, Casa de vânătoare, vila Șipot și Corpul de gardă.


         01-01-1970       Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro