Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
în orașul medieval Alba Iulia, pe Dealul Citadelei.

An/secol:

începutul secolului al XVIII-lea

Detalii principale / personalități / evenimente:

Evenimente istorice care au influentat țărani din Ardeal sunt cele trei nume istorice care vin din munții Apuseni: Horia,Cloșca și Crișan

Ansamblul - compus din trei sisteme de apărare - prezintă caracteristici specifice primului și celui de al doilea sistem Vauban. Corpul principal al cetății este de forma unui heptagon neregulat, cel șapte bastioane conferindu-i o imagine stelată tipică sistemelor de acest gen.

Scurt istoric:

Anterior epocii în care a fost construită, în același loc s-au mai aflat alte 2 fortificații precedente: Castrul Roman al Legiunii a XIII-a Gemina (106 e.n.) și Cetatea Medievală Bălgrad (secolele XVI-XVII).
Expansiunea militară otomană spre Europa de Vest a luat sfârșit în 1683 sub zidurile Vienei prin biruința armatelor austro-polone. Victorioși, Habsburgii au avansat militar și politic spre est eliberând de sub dominația turcilor în 1687 Ungaria și în 1688 Transilvania, an după care trupele imperiale au ocupat principalele cetăți locale, pe unele reamenajându-le. Mai întâi au fost construite fortificații transilvane noi de mai mică importanță. Edificarea unor mari fortărețe a debutat de abia după ce în 1699 prin tratatul de la Karlowitz, respectiv după 1718 prin cel de la Passarovitz, otomanii au renunțat la teritoriile din Transilvania, Banat și - vremelnic - Oltenia, în favoarea unui protectorat austriac.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Cetatea Alba Carolina este o cetate recent reorganizată care a fost proiectată în anul 1715 și terminată în 1738. Este o cetate cu aspect predominant de fortareață care te va face să simți fiori de fiecare dată cand o vei vizita datorită puternicii istorii care nu poate fi uitată de nimeni.
Accesulîn cetate se poate face pe ”porți”, respectiv Poarta I, Poarta a II a, Poarta a III, ajungând până la Poarta a IV a. Întra Poarta a II a și a III a se află Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan. Poarta a II a a fost complet refăcută, iar Poarta a III a fost cea mai bine conservata. În drumul spre Poarta a IV a se poate admira Hotelul Medieval, Unitatea de Garnizoană, se poate vizita Traseul celor trei fortificații”. In interiorul cetății puteți vizita Catedrala Încoronării, Catedrala Romano-Catolică, Muzeul Unirii și Sala Unirii, Palatul Princiar, Muzeul Princia, Palatul Apor, Biblioteca Batthyaneum. În urma unui întreg proces de restaurare au fost amenajate șanțurile cetății, astfel că se poate parcurge pe jos întreg traseul pe lângă impunătoarele ziduri ale cetății prin vechile șanțuri de aparare. De asemenea cetatea poate fi vizitată, nu dor pe jos, ci și de pe bicicletă, existând posibilitatea de fi închiriate. Ca și turist sau localnic te poți bucura de festivitatea de schimbare a gărzii sau să asiști la luptele dintre ”daci” și ”romani”. În cazul în care râmăi pentru mai mult timp pe meleagurilealbaiuliene poți participa la festivalurile organizate ăn fiecare săptămână în piațetele din cetate.
Dacă vii în cea mai mare Cetate din România cu bluetooth-ul pornit, beneficiezi de cele mai interesante informații și indicii despre Cetatea Alba Carolina datorită aplicației de smart tourism a primului proiect pilot „Smart City“ din România – e-albaiulia. Accesul la internet este gratuit, prin hotspoturile Wi-Fi existente în punctele cheie din Cetate.
Din acest an, povestea locurilor unice Alba Iulia va fi spusă turiștilor într-un mod inedit, prin folosirea codurilor QR, lucru ce va fi posibil prin proiectul „DESCOPERĂ PATRIMONIUL CULTURAL DIN ALBA IULIA PRIN QR COD!”, un proiect în valoare de 60.000 de lei din care 50.000 de lei finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Oricine ar trebui cel putin o dată în viață să viziteze Cetatea Alba Carolina...și cu siguranță va reveni.


               01-01-1970       Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro