Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Monumentul este situat in județul Alba Iulia pe str. Mihai Viteazul, Nr. 12-14 Alba Iulia, Alba 510010 România.

An/secol:

Imobilul Sălii Unirii a fost construit între anii 1898 şi 1900.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Sala Unirii din Alba Iulia a fost aleasă să găzduiască Marea Adunare Naţională deoarece a fost cea mai mare clădire din Alba Iulia la acea vreme, fiind potrivită pentru un astfel de eveniment. Construcţia una impunătoare, fiind înconjurată de peste 20 de busturi ale unor personalităţi care au fost implicate direct în Marea Unire, între care Alexandru Vaida Voievod, Gheorghe Pop de Băseşti, Vasile Goldiş sau Iosif Jumanca.
În dreapta şi stânga uşii de intrare, se află imagini ale Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, iar în interiorul sălii se regăsesc busturile lor. Pe partea superioară a pereţilor sunt pictaţi mai mulţi voievozi şi oameni de cultură. Totodată, pe peretele de la intrare, în plăci de marmură, este gravata Rezoluţia Marii Adunări Naţionale, Legea pentru Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei, Sătmarului şi Maramureşului cu România

Sala Unirii a cunoscut o singură importantă restaurare, în perioada 1967 – 1968, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la Marea Unire.
Pavimentul sălii a fost schimbat, a fost realizat din marmură albă, iar pereţii au fost îmbrăcaţi în marmură roşie.

Scurt istoric:

Sala Unirii din Alba Iulia este recunoscută datorită evenimentului din 1918, când Transilvania împreună cu Țara Românescă și Moldova au format România. În interiorul acestei clădiri putem găsi documente, o expoziție etnografică și statui, toate însoțite de picturile de pe suprafața pereților și a tavanului.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Insemnătatea istorică este primul motiv pentru care orice român ar trebuie măcar pentru o singură dată să viziteze acest obiectiv, tocmai de aceea, pe parcursul unei ore, timpul în care se realizează vizita sălii, ne sunt prezentate toate detalile necesare întelegerii pe deplin a evenimentelor petrecute aici și evident, alte chestiuni referitoare acesteia.
Personal, prima impresie pe care mi-a adus-o clădirea, din exterior, a fost aceea de mareție, în sensul în care arhitectura impune acest sentiment prin prisma primei vederi. Ajuns în interior, statuiile și desenele din încapere îți fura privirile și te fac să reflectezi la trecutul istoric al acestei minunate țări și a sacrificiilor săvârșite de către strămoșii noștri. Spațiul este mai mult decât suficient, aș spune imens, însă doar în opinia mea.
În ziua de azi, Sala Unirii din Alba Iulia are ca rol prezentarea evenimentelor trecute ce au dus la Romania de azi deoarece fără fostele acțiuni produse aici poate că țara noastră ar fi arătat într-un mod total diferit, poate că nici nu ar mai fi avut alcătuirea actuală.
În concluzie, impresia oferita de acest obiectiv turistic a fost aceea că deși dorim sau nu să acceptăm, istoria crează prezentul, iar aceea ce suntem acum se datoreaza acțiunilor precursorilor noștri, care au clădit societatea românească actuală, într-un fel sau altul. E bine să nu ne uităm valoriile și Sala Unirii reusește să ne aducă aminte de ele cu mare succes.


         01-01-1970       Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro