Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Cetatea Feldioara este situată în localitatea Feldioara, județul Brasov. Feldioara este situată pe DN13 și E60, la 20 km nord de Brașov și 100 km de Sighișoara la granița cu județul Covasna. Această localitate domină Țara Bârsei de Jos de pe colina care se desprinde din munții Perșani și se oprește pe malul Oltului

An/secol:

În 1211 Cavalerii Teutoni au întărit locul construind o cetate. Pe de altă parte, un document datat la 1439 spune că locuitorii comunei Feldioara au construit o cetate cu “mari cheltuieli și cu mare osteneală “.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Cavalerii Teutoni au ajuns în Țara Bârsei în anul 1211 și prin mila Domnului regele Ungariei primeau dreptul de a stăpâni ținutul. Începând cu șederea teutonilor, Feldioara devine Scaun de Judecată. Începând cu anul 1359 devine târg liber, iar mai târziu dobândește statut de cetate de azil. Petru Rareș domnitorul moldovean, și-a legat numele de Feldioara, iar memoria sa este cinstită și astăzi de către localnici.

Azi Cetatea Feldioara este cuprinsă în ample lucrări de restaurare. Intrarea este liberă.

Scurt istoric:

Cavalerii Teutoni au ajuns în Țara Bârsei venind dinspre răsărit unde fuseseră purtați de cruciada Apusului catolic pentru eliberarea Ierusalimului de sub stăpânirea musulmanilor, considerați necredincioși. Inițial teutonii fuseseră paznici ai spitalului „Sfânta Maria”, spital ce aparținea cruciaților germani. În timpul cruciadei dobândesc experiență în construirea sistemelor de fortificații iar ordinul lor se transformă din ce în ce mai mult dintr-o organizație monarhală, într-una militară. Au ajuns în Țara Bârsei în anul 1211 și așa începe povestea lor pe aceste meleaguri.
Teutonii și-au fixat reședința la Feldioara, iar așezarea o numesc Marienburg, după Sfânta Maria- patroana ordinului. Mulți istorici au atribuit ridicarea cetății din Feldioara cavalerilor teutoni.Totuși, cel puțin un document datat la 1439 spune că locuitorii comunei Feldioara au constuit-o pentru apărarea familiilor și bunurilor lor, cu „ mari cheltuieli și cu mare osteneală”, iar numele localității de azi pare să vină de la cuvântul maghiar „ foldvar” care înseamnă „cetate de pământ” . Pe de altă parte , de la o etapă istorică la alta ,asupra oricărui sistem de fortificații s-a intervenit prin consolidări, ridicarea de turnuri sau extinderi.
Cetatea din Feldioara a fost ridicată de teutoni din piatră, cu ziduri întărite și un turn pe trei nivele, iar intrarea în cetate se făcea pe un pod mobil, pe deasupra unui imens șanț de apărare. Până la noi au ajuns doar ruine și se mai pot identifica urme ale zidurilor și vechea fântână, care este astupată.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Cetatea Feldioara nu este greu de găsit se afla la 40 km de Munții Bucegi, 30 km de Masivul Postăvaru, 45 km de Masivul Piatra Craiului și 10 km de pădurile Munților Perșani. Așezarea are o structură stradală unică în Țara Bârsei. Această stradă este extrem de largă, cu două sensuri de circulație.
Deși în perioada ei de glorie, cetatea avea puternice ziduri de piatră și cărămidă, în unele locuri întăritura ajungând până la 2 metri, din ea s-au mai păstrat: turnul de N-V, aproape întreg, fântâna din mijloc, astăzi astupată, temelia de piatră a capelei, precum și o bună parte a din pivniță.
Demarate încă din anul 2013, lucrările de restaurare a Cetății Feldioarei s-au tot prelungit, dar din acest an odata cu sarbatoarea Marienburg (Zilele Feldioarei) vor fi finalizate. Reprezentanții constructorului ne-au precizat că monumentul a fost reclădit după schițele istorice, iar în ceea ce privește structurile turnurilor, acestea au fost reconsruite din lemn în stil medieval, intrucât nu se mai știe cu exactitate care erau dimensiunile acestora.
În zonă a fost efectuată și o descărcare arheologică și au fost descoperite o serie de obiecte, unele chiar din perioada dacilor sau din neolitic, ceea ce va da o importanță și mai deosebită monumentului.
Există un plan de amenajare a unui muzeu în incinta cetății, unde să fie expuse aceste descoperiri.


                                    01-01-1970       Școala Gimnazială Hăghig       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro