Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Piaţa Revoluţiei.

An/secol:

secolele XVII-XVIII

Detalii principale / personalități / evenimente:

-

Scurt istoric:

În municipiul Botoşani se află, conform istoricului Gheorghe Median, o colecţie unică în judeţele Moldovei de clădiri simbol cu o vechime de peste o sută de ani. Clădirile monument, în număr de 60 imobile cu mult bun gust, sunt reunite într-un ansamblu arhitectural ce îmbină cu succes istoria cu elemente moderniste.
Structura clădirilor însumează un complex de beciuri boltite, fiind dispusă pe două nivele iar la execuţia lucrărilor s-a folosit ca meterial de lucru piatră. Aparent, beciurile datează din perioada medievală, destinaţia acestora fiind dublă: au fost utilizate atât ca spațiu de depozitare a mărfurilor pentru comercianții din zonă, cât și ca refugiu pentru populație în timpul năvălirilor. La acestea se adaugă hrube și tuneluri despre care,din păcate,sunt cunoscute foarte puține lucruri. Documentele care să facă referire la aceste catacombe sunt inexistente, astfel ca acestea nu sunt cartografiate și nici nu se cunoaște cu exactitate vechimea lor. În timp, locaţiile au devenit ţinta unor diverse speculații și legende urbane.
O mare parte a vechilor structuri subterane din municipiul Botoșani au fost distruse în perioada comunistă când s-au săpat fundațiile pentru blocuri, ceea ce a dus şi la pierderea unui episod din istoria orașului. Sursa de inspiraţie a arhitecţilor vremii a fost modelul clădirilor din Leipzig, cu parter și etaj. Spațiile boltite de la parter aveau rol comercial care s-a păstrat şi în zilele nostre iar etajul era și încă este utilizat ca spaţiu locativ pentru familii.
Clădirile sunt dispuse sub forma literei L, iar faţadele spre stradă au elemente arhitecturale dintre cele mai diverse, mai ales de factură apuseană, construite cu scopul de a atrage atenţia cumpărătorilor cât şi pentru a exprima rangul social al negustorilor locuitori din acest complex,. Curţile interioare urmează ordonarea clasică specifică caselor de târgoveţi, cu galerii din stâlpi de lemn, balcoane din fier forjat şi geamlâcuri susţinute de console de lemn profilate.Stilurile arhitecturale sunt variate, reflectând întocmai diversitatea etnică constituită din români, armeni și evrei ce locuiau aici în trecut.Centrul istoric al municipiului Botoşani se concentrează astăzi în jurul Pieţei „1 decembrie 1918″ şi în ce a mai rămas din Strada Mare de odinioară.
La 3 iunie 1887 Centrul vechi este lovit de un incendiu care afectează totuşi un număr redus de clădiri dar a constituit un bun pretext de refacere a unui număr mare de imobile dintre cele existente, mai ales la nivelele superioare. În această perioadă s-a adoptat o arhitectură cu un pronunţat caracter occidental ce a unificat frontuirle clădirilor din Piaţa 1 Decembrie cu cele de pe Calea Naţională. Acest demers reprezintă aportul comunităţii evereieşti de la acea vreme din Botoşani la îmbogăţirea valorilor arhitectonice din oraş, în anul 1890 această porţiune aflându-se în proprietatea marilor negustori şi bancheri evrei.
În prezent, putem spune că Botoşaniul se bucură de un centru istoric cu un aspect mult schimbat datorită unui proces de reabilitate, renovare şi restaurate a unui număr de 18 clădiri monument-istoric aflate în proprietatea municipalităţii, proces desfăşurat pe o durată de 4 ani.
Din păcate, celelalte imobile aflate în proprietate privată se află într-un stadiu de degradare şi fac notă discordantă cu clădirile recent renovate cu aspect reînnoit. Totuşi, împrospătarea aspectului zonei istorice a Botoşaniului reprezintă un pas important către includerea oraşului în lista obiectivelor culturale şi turistice din ţară.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

-


         01-01-1970       Liceul Teoretic Grigore Antipa Botoşani       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro