Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Localitatea Săpânţa nr 85, Parcul Dendrologic Livada, la 800m de graniţa cu Ucraina şi 20 km de Sighetul Marmaţiei.

An/secol:

Mănăstirea Peri a fost înfiinţată în anul 1997.

Detalii principale / personalități / evenimente:

În anul 1391, nepoţii lui Dragoş Vodă au donat vechii mănăstiri Peri terenuri si multe alte bunuri. Iniţial, mănăstirea era construită din piatră şi timp de 312 ani, aici a avut sediul Episcopia Română a Maramureşului. În anul 1703, în timpul răscoalei antihasburgice biserica a fost distrusă.
Actuala biserică a fost ctitorită de Daniel Cordoş şi la iniţiativa preotului Grigore Lutai. Un grup de maici au continuat lucrările de construcţie şi mănăstirea Peri a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.

Deşi nu este omologat recordul, mănăstirea Peri este considerată cea mai înaltă biserică din lemn din lume (78 m), mai înaltă decât Statuia Libertăţii din New York.
La Mănăstirea Peri au fost traduse în limba română pentru prima dată „Psaltirea”, „Legenda duminicii”, „Evanghelia”.

Scurt istoric:

Iniţial, mănăstirea Peri se afla în România, dincolo de Tisa. După al II-lea război mondial, mănăstirea a revenit Ucrainei. Locaşul de cult a ocupat în inima maramureşenilor dintotdeauna un loc important, astfel că pentru a alina durerea provocată de pierderea mănăstirii, preotul Grigore Lutai a început construirea unei noi biserici pe care a denumit-o Peri, în amintirea fostei biserici.
Actuala mănăstire păstrează caracteristicile bisericilor maramureşene dar are şi elemente arhitecturale specifice: pridvor cu cinci laturi şi etaj în trei trepte. Situată într-un decor mirific, mănăstirea domină cu elegantă zonele din jur într-o linişte desăvârşită şi încărcată de lumină care pătrunde în suflet. Mănăstirea devine un simbol al curajului, dârzeniei şi a nemuririi credinţei românilor şi în special a maramureşenilor.
În zilele noastre se încearcă o promovare a acestui locaş de cult şi a fost inclusă în turismul religios alături de surorile ei mai cunoscute din Maramureş: Bârsana şi Rohia.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Peri, mănăstirea cu turlele în cer Călătoria noastră la mănăstirea Săpânța-Peri din Săpânța a fost cu adevărat impresionantă, iar atmosfera tradițional românească oferea mănăstirii aerul modest, religios, care era însoțit de armonie ce lăsa se vadă că într-adevăr, ne aflam în casa lui Dumnezeu. Am aflat că mănăstirea nu are o vechime foarte mare (a fost înființată in 1997), dar motivul construirii acesteia a reprezentat o reabilitare istorică, întrucât se dorea conservarea tradiției Mănăstirii Sfântul Arhanghel Mihail, din Peri, Maramureș care se află astăzi pe teritoriul Ucrainei.
Făcută din lemn (este de asemenea cea mai veche mănăstire de lemn din România), mănăstirea Săpânța-Peri este cum am spus mai sus, cu o arhitectură relativ modestă, dar această se remarcă prin turlele sale înalte (78 m înălțime maximă) care parcă lasă rugăciunea credincioșilor să se înalțe către cer. Aspectele simple, ornamentele puține ale mănăstirii parcă înfrumusețează cum te-ai aștepta mai puțin apariția acesteia, făcând-o să se deosebească între altele, iar construcția de lemn și turlele înalte o transformă într-o clădire maiestuoasă. Mănăstirea are și in altar de vară care este realizat asemănător. Ansamblul alcătuit de altar și mănăstirea propriu-zisă este înconjurat de o grădină superbă de flori, mica grădină a Raiului pentru credincioșii ce vin să se lase purtați pe valurile credinței de magia mănăstirii.
Mănăstirea Săpânța-Peri se remarcă, cu siguranță între obiectivele turistice mai puțin cunoscute ale României, faima acesteia fiind, poate, umbrită de notorietatea Cimitirului Vesel, de aceea sunt convinsă ca ea ar trebui promovată mai mult.


                                 01-01-1970       ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 56       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro