Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Baia Mare , Str. Izvoarelor 2 , zona Piața Izvoroare

An/secol:

Data începerii construcției secolul XIV Data finalizării secolul XV

Detalii principale / personalități / evenimente:

Conform documentelor existente în cadrul Arhivelor Naționale Maramureș, acest bastion a fost ridicat undeva prin anul 1547, de către un anume Gaspar Dragyi, cu aprobarea regelui Matei Corvin.

Bastionul Măcelarilor se mai numea şi al “Muniţiilor”deoarece acolo își țineau soldații armele.

Scurt istoric:

În anul 1469, 9 noiembrie, printr-un document privilegial regele Matia Corvin permite oraşului Baia Mare să ridice ziduri de piatră în scop de apărare, ziduri care erau străjuite de șapte turnuri.Bastionul Măcelarilor a făcut parte din această împrejmuire de piatră străjuind Poarta de Sud a cetăţii, una din cele patru porţi principale de intrare în oraş.
Se numea al “măcelarilor” pentru că această breaslă avea îndatorirea să-l folosească pentru a apăra cetatea de eventualele atacuri străine. De fapt, trebuie menţionat faptul că breasla măcelarilor era cea mai mare şi puternică dintre toate celelalte existente la acea vreme în cetatea Băii Mari.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Peste drum de forfota pieței agroalimentare din Baia Mare găsim un loc desprins, la propriu, din alte vremuri. Este Bastionul de Muniții sau Bastionul Mare Rotund ori Bastionul Măcelarilor, ultima denumire fiind păstrată și astăzi. Turnul are 13 metri înălțime și este construit la exterior dintr-un amestec de roci vulcanice. Zidul are la bază o grosime de un metru și jumătate, care ajunge la un metru în partea superioară. Bastionul Măcelarilor a fost ridicat în secolul al XV-lea și este dovada că orașul Baia Mare (denumit Rivulus Dominarum în trecut) se număra printre puținele din țară care aveau un statut aparte în acea perioadă. u rol de pază și apărare, Bastionul Măcelarilor este compus din 2 încăperi suprapuse. La parter era depozitată în trecut muniția orașului, în timp ce prin ferestrele mici creionate în zidul gros erau urmăriți și atacați potențialii inamici. De această construcție se leagă multe evenimente istorice, printre care și moartea, în 1703, a vestitului haiduc Pintea Viteazul.
Istoria vechii cetăți se împletește cu cea a meșteșugurilor tradiționale specifice zonei Maramureș. Târgurile de odinioară organizate în jurul Bastionului Măcelarilor s-au transformat, odată cu reabilitarea monumentului din anii 2009-2011, în 10 ateliere de creație cu diferite meșteșuguri.Aceste ateliere au fost gândite cu dublă funcționalitate: și ca ateliere de lucru în care meșterii vin și își desfășoară activitatea, dar și ca stand-uri cu produse de vânzare.
Bastionul Măcelarilor este o adevărată istorie și tradiție. Pe langă acest monument istoric atrăgător Baia Mare vă așteaptă cu multe alte frumuseți ale ei!
Vă așteptăm cu drag în Baia Mare, în Maramureș!


         01-01-1970       Colegiul Economic ”Nicolae Titulescu” Baia Mare       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro