Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Loc. Brăila, jud Brăila, Calea Galaţi, nr. 29, la intersecţia cu strada Mărăşeşti

An/secol:

A fost construită în anul 1899

Detalii principale / personalități / evenimente:

Numele arhitectului care a ridicat această clădire nu este cunoscut, aceasta aparţinând la acea vreme unui negustor. Din anul 1915 clădirea a fost transformată în farmacie, în perioada comunistă având aceeaşi destinaţie. A fost reabilitată şi inclusă în lista monumentelor istorice în anul 2013, de către farmacistul Ion Bobaru, personalitate marcantă în acest domeniu.

Scurt istoric:

Clădirea a fost inaugurată în anul 1899, aparţinând la acea vreme negustorului Costache Dumitrescu.
În 1915 este cumpărată de farmacistul Ioan Faltis, acesta deschizând aici farmacia cu numele „Carol Davilla”. Clădirea a fost naţionalizată în anul 1949, aici funcţionând tot o farmacie şi anume Farmacia nr. 12.
Într-o stare avansată de degradare, este achiziţionată în 1992 de către farmacistul Ion Bobaru şi redenumeşte clădirea Farmacia „Faltis”, în cinstea celui care a înfiinţat-o.
În 1999 acesta începe restaurarea clădirii.
În 2013 este inclusă în lista monumentelor istorice din judeţul Brăila.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Într-o lume asaltată de reclame, etichete frumos concepute, interviuri în care se promovează diferite produse, farmacia Faltis din Brăila îşi găseşte cu mare uşurintă locul în preferintele brăilenilor.
Farmacia Faltis – istorie, tradiţie, respect, încredere……….
În acest oraş atestat documentar în 1368, leagăn de cultură şi civilizaţie, puţini sunt cei care ştiu că locaţia în care funcţionează farmacia este declarată monument istoric, fiind inclusă în lista monumentelor istorice din Brăila cu codul BR – II – m - B – 02101.
Cum la Brăila convieţuiesc în mod paşnic diferite naţionalităţi precum: greci, lipoveni, turci, armeni, bulgari, evrei, sârbi şi italieni, tot aşa în anul 1915 şi-a găsit locul şi un ceh pe nume Ion Faltis.
Într-o cladire ridicată în 1894, clădire emblematică pentru Brăila la acel moment, Ion Faltis pune bazele unei farmacii numită la acea vreme farmacia Carol Davilla.
Când te uiti la această clădire, inevitabil îţi pui întrebarea cum au fost atât de creativi cei care au structurat într-un perimetru de formă aproximativă de triunghi, cuprins între străzile Calea Galaţi – strada Mărăşeşti – strada Cetăţii această bijuterie. Stilul architectural este cel eclectic, stil specific sfârşitului sec. XIX – începutul secolului XX. Frontoane de diferite forme încadrează în mod elegant ferestrele, aflându-se în perfectă armonie cu basoreliefuri ce străjuiesc ferestrele, dar şi delimitarea dintre acestea. Acoperişul aparent simplu are o notă de eleganţă dată de cupola aşezată în partea clădirii ce seamănă cu vârful unui triunghi, deschidererea aici fiind de aproximativ 3 m.
Farmacia Faltis – model de arhitectură, de utilizare raţională a unui perimetru. Totodată această farmacie poate fi considerată şi un muzeu deoarece aici se găseşte şi prima Farmacopee Românească, din anul 1862, scrisă de farmacistul brăilean Constantin C. Hepites și aprobată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, dar şi o maşină de pastilat fabricată în 1915 de către firma Eureka din Philadelphia, ce este utilizată şi în prezent.


               01-01-1970       Liceul tehnologic „Gh. K. Constantinescu”, Brăila       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro