Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Comuna Vânători-Neamț, pe Dealul Vovidenia, în imediata vecinătate cu Schitul Vovidenia, la 1 km de Mănăstirea Neamț.

An/secol:

1937

Detalii principale / personalități / evenimente:

- Mitropolitul Bucovinei Visarion Puiu ( 1899-1964)
- 1944-1961 – reședință de vara
- 1966 – intră in patrimoniul Muzeului Literaturii Române
- 1970- trece în subordinea Muzeului Județean Neamț
- 1997-retrocedata Mitropoliei Moldovei

În muzeu sunt expuse diferite obiecte memoriale: portrete ale părinților, ale sale, icoane, obiecte de vânătoare, cărți și câteva documente.

Scurt istoric:

Călătorind prin Ținutul Zimbrului, în comuna Vânători-Neamț pe Dealul Vovideniei, aproape de Mănăstirea Neamț se găsește o clădire care adăpostește Muzeul „Mihail Sadoveanu”. Clădirea a fost construită din inițiativa Arhiereului Visarion Puiu, Mitropolit al Bucovinei în perioada 1935-1940. În anul 1937, acesta construieste casa, având destinația inițiala de palat arhieresc. Tot la inițiativa Mitropolitului s-au pus bazele în 1924 a reședinței episcopale din Bălți, la eveniment, participând și Regele Carol al II-lea, unul din cele mai frumoase edificii din acest oraș . Revenind la Vânători – Neamț, Mitropolitul a locuit în casă doar câțiva ani, deoarece în anul 1944 a fost trimis în exil, iar după plecarea sa , casa a rămas in administrarea Mănăstirii Neamț. Odată cu instalarea regimului comunist și cu toate schimbările impuse, clădirea devine casă de oaspeți. În anul 1949, casa este pusă la dispoziția scriitorului Mihail Sadoveanu și cedată spre folosință pe viață. Scriitorul a locuit în clădirea actualului muzeu în perioada 1944- 1961, fiind reședința sa de vară, ultima vizită la casa din Vânători, fiind în vara anului 1961. Aici a petrecut Sadoveanu, clipe de tihnă , înconjurat de familie și prieteni, intr-un decor feeric:la marginea pădurii, în acorduri de clopot și muzică bisericească, aflându-se in apropierea Schitului Vovidenia.
După moartea scriitorului, aceasta devine muzeu, incepând cu 26 iunie 1966, fiind amenajat, inaugurat și administrat de Muzeul Literaturii Române din București, cu sprijinul familiei scriitorului.
În anul 1970, Muzeul Memorial „Mihail Sadoveanu” trece in subordinea Muzeului Județean Neamț până în anul 1993 când revine în administrarea Muzeului Literaturii Române, clădirea fiind declarată monument istoric.
A fost retrocedată Mitropoliei, în anul 1997, iar în prezent este administrata de către monahi care au amenajat aici și un mic muzeu în memoria ctitorului, Mitropolitul Bucovinei Visarion Puiu.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Pe drumul ce duce către Mănăstirea Neamt, nu departe de aceasta, in imediata apropiere a Schitului Vovidenia se află Casa memoriala „ Mihail Sadoveanu” cunoscută și ca Muzeul „Mihail Sadoveanu și Visarion Puiul”. Zona în care este ridicată este deosebit de pitorească, iar impresia care ți-o lasă această casă este copleșitoare. Aici a scris 8 romane, dintre care amintim: ”Nicoară Potcoavă”, ”Hanu-Ancuței”. In vecinatatea locuinței se afla un lac, pe malul caruia mult timp a petrecut scriitorul, îndeletnicindu-se cu pescuitul, una dintre marile pasiuni ale vieții sale si admirând totodată, frumusetea paradisiacă a plaiurilor moldave. Printre prietenii de seamă ai scriitorului care adorau să îl viziteze aici, trebuie neapărat să o mentionăm si pe Maria Tănase care îl vizita des, uneori fiind însoțită și de orchestra sa. Sadoveanu va părăsi pentru totdeauna această casă în vara anului 1961, iar in luna noiembrie a aceluiași an trece in neființă.
Casa este construită în mijlocul unei poienițe, iar în interiorul curții se pătrunde printr-o poartă mare, bătrânească, de lemn și se înaintează pe un drum de țară, adăpostit de poala brazilor aliniati. Casa este masivă, albă, cu cerdac și se pătrunde în interior, urcând trepte tot albe, de piatră, străjuite de ghivece înflorite. Casa memorială cuprinde 9 camere, etalează 1823 de obiecte care au aparținut scriitorului şi 21 de manuscrise. Atmosfera este de epocă. Biroul la care a scris cele 8 volume plăsmuite la Vânători- Neamt, călimara, obiecte decorative tipice unei biblioteci, camera sa de odihnă, cu un pat micuț, la baza căruia tronează o piele de urs, imensă. Sadoveanu a fost un împătimit vânător. Există și o cameră cu specific „ vânătorul si pescarul” unde putem admira o multitudine de obiecte de pescuit si vânătoare folosite de scriitor. Peste tot domnește eleganta și trebuie să menționăm că Valeria Mitru, femeia alături de care își petrece aici anii cei mai liniștiți ai vieții, era o femeie educată, melomană, sensibilă, dotată cu un ascuțit simț al umorului.
Biblioteca este roz si adăpostește printre altele, 63 de editii princeps sadoveniene. Sufrageria verde, cu mobila masivă, venețiană, iar pe masă și pe pereți sunt multe tablouri din care ne privește peste timp Sadoveanu și soția, părinții săi. Aici putem admira si pianul vienez la care au cântat nu doar doua dintre talentatele fiice ale scriitorului, ci și George Enescu, Dinu Lipatti, Maria Tănase. Într-una dintre camere, pe un cuier stă atârnată o haină ce a aparținut scriitorului, trei pălări și geanta de vânătoare. Am străbătut bucătăria, camera de reculegere, si alte câteva dormitoare și peste tot simți acceași atmosferă de viață îmbelșugată, tihnită.
Deci, cine îndrăgește literatura, istoria, cine iubește frumosul, cine vrea să fie purtat de vocea lui Sadoveanu în lumea miraculoasă , să treacă pragul casei memoriale” Mihail Sadoveanu” de lângă Mănăstirea Neamț.


                        01-01-1970       Liceul Tehnologic”Ion Creangă” Pipirig, Școala Gimnaziala Stânca       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro