Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
În partea de vest a pieței (Piața Cetății sau parcul Custozza) din spatele Sălii Unirii, localitatea Alba-Iulia, jud.Alba.

An/secol:

Ridicat în anul 1906 de către corpul ofiţeresc al regimentului 50 infanterie Alba Iulia.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Evenimente istorice: bătălia Vento și Oliosi de lângă Custozza în războiul austro-italian din 1866.
În urma bătăliei de lângă Custozza în războiul austro-italian din 1866 s-au înregistrat pierderi: 10 ofițeri și 123 soldați dintre care 86 au murit ulterior în urma rănilor. Textul plăcilor de bază redactat în limbile română, maghiară şi germană, menţionează numele celor ucişi, soldaţi preponderent români, ofiţeri preponderent austrieci. Dintre ofițeri, unul este român, iar dintre cei 36 de soldații căzuți pe front, 29 sunt români, restul maghiari și austrieci

Monumentul Custozza a fost construit de către elevii și profesorii Școlii de Arte și Meserii din Zlatna. Monumentul se prezintă într-o stare de conservare bună, el fiind restaurat în anul 2012.

Scurt istoric:

Evenimentele care au dus la construirea monumentului Custozza au început cu dorința regatului Italiei creat în 1861 de a-și alipi Veneția , cinci ani mai târziu italienii au intervenit în conflictul dintre Prusia și Imperiul Habsburgic , creând un front sudic împotriva trupelor imperiale , acest fact determinând Viena să își trimită în Lombardia un important contingent militar comandat de arhiducele Albrecht .
Prin urmare Transilvania aparținând Imperiului Habsburgic, la bătălia de la Custozza a participat și Regimentul 50 Infanterie, iar după 40 de ani distanță de la victorie , a fost ridicat monumentul închinat memoriei celor căzuți în acea bătălie.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Monumentele noastre istorice, atâtea câne au mai rămas, reprezintă fără îndoială unele dintre cele mai vii mărturii ale trecutului istoric al pămîntului nostru.
Ele fac parte însă, în totalitatea lor, din mozaicul care a dat naştere civilizaţiei româneşti actuale. Aceste mărturii istorice, fie ele vestigii ale civilizaţiilor preistorice, ruine ale unor monumente roase de aripa vremii sau distruse cu bună ştiinţă de răutatea, lăcomia sau ignoranţa generaţiilor ce s-au perindat în decursul secolelor, fie ele monumente care au înfruntat veacurile în forma lor iniţială, fie în formă restaurată sau transformată, şi pe care le putem vedea astăzi. Monumentele sunt o neprețuită comoară artistică şi documentară, fără de care studiul civilizaţiei româneşti nu este de conceput.
În opinia mea monumentul Cuztozza merită vizitat, acesta reprezintă triumful și onoarea de care strămoșii noștrii au dat dovada în bătălia de la Custozza mai mult decât atât acesta este situat foarte convenabil permițându-ți să-l vizitezi în timp ce vizitezi și restul cetății. Acest monument este un simbol al măndriei celor care și-au dat viața în lupta și nu cred că merită uitat de oameni deoarece orice efort uitat este un efort inexistent la urma urmei , de aceea a fost ridicat monumentul ca noi să nu uităm de strămoșii care au murit cu onoare în luptă.


            01-01-1970       Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian”       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro