Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Muzeul este situat în județul Alba, municipiul Alba Iulia. Este situat între Universtiatea “1 Decembrie 1918” și Muzeul Național al Unirii, pe strada Unirii nr. 11.

An/secol:

Descoperirea realizată în 2011.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Împaratul Hadrian, originar din provincia Baetica din Hispania, ca și Traian, care îi este rudă și tutore și cu a cărui nepoată, Vibia Sabina, se va căsători, Hadrian își începe cariera în rândurile armatei. Guvernator al Siriei (din 116/117), Hadrian este adoptat de către Traian și, la insistențele Plotinei, soția acestuia, desemnat pe patul de moarte, successor.
Împaratul Caracalla, Marcus Aurelius Antoninus (4 aprilie 188–8 aprilie 217), cunoscut sub numele Caracalla sau Caracala, a fost împărat roman din dinastia Severilor (211 - 217). Porecla Caracalla derivă de la denumirea celtică a unei mantale purtate în Galia.Fiu al lui Septimius Severus și al Iuliei Domna, născut la Lugdunum (astăzi Lyon), Caracalla a fost desemnat ca caesar (196) și augustus (198). La moartea tatălui său, survenită la 4 februarie 211, Caracalla a devenit coîmpărat, alături de fratele său Geta

Jupiter era stăpânul zeilor, asemănat cu Zeus din mitologia greacă, protectorul Romei, Zeul Luminii și tatăl zeilor; Avea ca simboluri vulturul și fulgerul. Denumirea cea mai cunoscută care îl desemna era Optimus Maximus („cel mai bun și cel mai mare”). Ca ocrotitor al romanilor, Jupiter era venerat cu precadere de consulii care intrau în funcție, de generalii care se întorceau victorioși, de învingătorii în întrecerile sportive.

Scurt istoric:

Arheologii au descoperit vestigiile unui templu în interiorul castrului. Din templu se păstrează atât partea din fundație cât și elementele decorative cu baze de coloane. În timpul săpăturilor au fost scoase la iveală un altar votiv dedicat zeitei Nemesis și un basorelief de marmurș cu urme de picturș. Inscriptia dedicată zeiței și basorelieful, precum și alte elementele de arhitectură (o bază de coloană cu capitel, un aliniament de intrare monumental), toate duc la concluzia că acest edificiu a fost un templu închinat zeiței Nemesis.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Aflat în inima cetății, lângă Sala Unirii și Universitatea „1 Decembrie 1918”, Muzeul Principia este, practic, o excelentă valorificare a castrului roman Apulum, descoperit în locul unde este, azi, clădirea muzeului. Astfel, muzeul deține o parte din fosta clădire a castrului, oferind turiștilor atât un fragment al locului unde erau depozitate finanțele legiunii, precum și birourile ofițerilor. În plus, veți observa aici o instalație romană de încălzire, numită hipocaust. Toate elementele incluse în muzeu sunt originale. Totodată, muzeul conține câteva machete excepționale, care reconstituie tabere militare romane și scene de luptă din acea epocă. Sufletul acestor machete este istoricul Dan Anghel, celebru în lumea machetiștilor, care le-a gândit și care le-a lucrat timp de ani de zile. Unele piese expuse reprezintă segmente din poarta castrului, tabăra civilă care s-a dezvoltat în perioada secolului al II-lea și un castru temporar, construit din lemn, în care se stătea doar pe timp de mars.
În opinia mea, investirea în turism și în descoperirea trecutului ar trebui facută cât de des posibil, este minunata senzatia că poti merge prin locurile pe care le-au construit romanii cu mult, mult timp în urmă.
In primul rând, am aflat lucruri pe care nici nu le credeam posibile, mari personalitati și influențe din istorie contribuind la contruciția Castrului Roman al Legiunii XIII-a Gemina.
In al doilea rând, fiind in inima Cetații este accesibil, foarte atragător și plăcut la ochii design-ul întregii clădiri. In apropierea acestuia se afla și Muzeul Unirii, Catedrala Reîntregirii Neamului și Catedrala Romano-Catolică. In concluzie, cred că orice persoană, dacă are ocazia sa viziteze Alba Iulia, negreșit ar trebui să viziteze de asemeanea și Muzeul Pricipia. Nu-i va părea rău!
01-01-1970       Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro