Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
situat în Alba Iulia, în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice pe str. Militari, nr. 4.

An/secol:

Palatul principilor Transilvaniei a fost construit în etape succesive începând cu mijlocul secolului al XIV -lea. În veacul următor cunoaşte extinderea maximă prin organizarea diferitelor aripi în jurul a trei curţi interioare

Detalii principale / personalități / evenimente:

După anul 1541, fostul palat episcopal devine locuința reginei Isabella și a principelui Ioan Sigismund, care se rezumă doar a efectua reparațiile necesare noii funcțiuni și de abia după secularizarea averilor bisericești (1556) devine palat princiar în adevăratul sens al cuvântului. De asemenea aici a locuit Mihai Viteazul în ședere sa la Alba Iulia.

Exista o sală de bal, o aripă era destinată prințesei și doamnelor ei, o sala de așteptare, un apartament privat al principelui. Pe latura de nord și de sud au fost realizate ancadramente renascentiste. În 1615 sticlarii din Cluj au livrat pentru palat 2180 ochiuri pentru ferestre. Ochiurile de sticlă erau montate în rame metalice. Exista o galerie de sticlă. În podele erau montate mozaicuri multicolore.

Scurt istoric:

Palatul principilor Transilvaniei a fost construit în etape succesive începând cu mijlocul secolului al XIV -lea. În veacul următor cunoaşte extinderea maximă prin organizarea diferitelor aripi în jurul a trei curţi interioare. După anul 1541, fostul palat episcopal devine locuința reginei Isabella și a principelui Ioan Sigismund, care se rezumă doar a efectua reparațiile necesare noii funcțiuni și de abia după secularizarea averilor bisericești (1556) devine palat princiar în adevăratul sens al cuvântului. Gabriel Bethlen a fost cel care a început refacerea Palatului. În timpul său se adaugă ultima curte, cea estică, unde sunt amenajate grajdurile princiare împreună cu locuințele personalului aferent. Gh. Rakoczi I realizează un acoperiș cu șarpante și țigle înlocuind tabla cositorită.
Toate acestea vor dispărea odată cu distrugerile provocate de turci în 1658, 1661-1662. Palatul și cetatea nu mai aveau nimic de oferit astfel încât ultimul principe al Transilvaniei va locui mai mult la Făgăraș. Sub Habsburgi, clădirile primesc destinaţii diferite, partea de est devine cazarmă, iar cea de vest reşedinţa episcopiei romano-catolice restaurate. În 15 ianuarie 1919 se instalează aici Reg. 91 infanterie, iar cazarma se va numi Regele Ferdinand I.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Prin conservarea şi punerea în valoare a monumentului se va prezenta istoria adevărată a locului, o istorie europeană. Cel mai mare patrimoniu de arhitectură gotică civilă zace în ansamblul Palatului Princiar, iar clădirea nu se poate concepe pentru o singură funcţie. Este clădirea din care s-a făcut politică europeană în secolul XVII, din care comandanţii au plecat şi s-au dus până în Germania implicându-se în Războiul de 30 de ani, este clădirea din care a plecat un principe să se facă rege al Poloniei. Acest monument reprezintă o parte importantă din istoria noastră datorită tuturor acestor lucruri.
Pe 28 septembrie 2015 a debutat Proiectul de restaurare a Palatului Principilor din Cetatea Alba Carolina și este estimat la 20 de milioane de euro Conform reprezentanților Primăriei Alba Iulia, clădirea de patrimoniu din inima Cetatii ar putea include, în urma restaurării, un muzeu al Principatului Transilvaniei, o sectie de arheologie, un centru cultural și de conferințe, sediul unei biblioteci și spații pentru evenimente.
Proiectul vizează conservarea și valorificarea clădirii cu însemnătate istorică, dar și amenajarea spațiilor interioare ale ansamblului Palatul Principilor. Printre propunerile de amenajare se numară: un sediu de bibliotecă la parterul corpului transversal baroc, cu holul utilizabil pentru evenimente culturale; o secție de arheologie pentru Alba Iulia, unde va fi evidențiat zidul castrului roman și al fortificației medievale; un muzeu al Principatului Transilvaniei, alături de alte spații specifice (Sala Dietei, Sala de judecată, Sala paharnicilor, Sala Gărzilor etc.); spații adecvate activităților demonstrative cu tentă istorică, de tipul atelierelor de pictură, pietrărie, olărie, arheologie și marochinărie. De asemenea, Palatul ar putea dispune și de alte funcțiuni, gândite pentru a satisface cerințele turiștilor sositi în Cealalta Capitală, cum ar fi spații comerciale, accese, fluxuri, parcări și spații de cazare. Palatul Principilor este dovada că Alba Iulia a fost cândva locul de unde s-au luat decizii importante pentru Europa.


            01-01-1970       Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro