Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Amplasată în fața Palatului Princiar din Cetatea Alba Carolina, str. Mihai Viteazul, localitatea Alba Iulia

An/secol:

A fost inaugurată la data de 28 noiembrie 1968.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Monumentul este opera sculptorului Oscar Hann, dezvelită în 1968 cu ocazia sărbătoririi semicentenarului unirii Transilvaniei cu România.

Monumentul este un simbol al unității tuturor românilor, dimensiunile acestuia fiind unele impresionante (4m lungime, 3m înălțime, pe un soclu înalt de 7 m). Statuia îl reprezintă pe marele voievod în postura de învingător intrând triumfal în Alba Iulia, așa cum a făcut-o la 1 noiembrie 1599. Statuia a fost realizată în anul 1968, păstrându-se și în zilele de astăzi în aceași formă, nefiind nevoie de restaurări.

Scurt istoric:

Generalul Ion Coman a relatat faptul că, inițial, intrase în competiție pentru Alba Iulia macheta statuii realizată de Marius Butunoiu, urmând ca aceasta să fie amplasată lângă Sala Unirii. S-a ridicat și obiecția că statuia este cam înaltă față de clădirile din zonă, deși acesta nu era un argument hotărâtor, care să o elimine. Însă, fără a ține seama de argumente, Nicolae Ceaușescu a intervenit, și i-a dat câștig de cauză lui Oscar Han. Argumentul lui era, mai degrabă, de natură sentimentală și pornea de la ideea că Oscar Han, născut în 1891, ajunsese la o vârstă destul de înaintată și exista probabilitatea ca aceea să fie ultima lui lucrare reprezentativă. Astfel că în 1968, la Alba Iulia, în fața Palatului Princiar, cu ocazia semicentenarului unirii Transilvaniei cu România a fost dezvelită Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazu.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazu reprezintă un punct de reper pentru Cetatea Alba Carolina, fiind amplasată într-o zonă centrală, de-a lungul străzii cu același nume. Monumentul îl ilustrează pe marele voievod Mihai Viteazu, intrând triumfător în cetate la 1 noiembrie 1599. Opera reprezintă o atracție turistică deosebit de importantă pentru orașul nostru, deoarece amintește de prima unire înfăptuită la Alba Iulia, fiind un simbol al unității românilor. Alba Iulia este vizitată anual de sute de mii de turiști, care trec, admiră, fotografiază statuia și o promovează atât în plan național cât și în plan internațional, atrași de frumusețea acesteia. Datorită poziționării sale, aceasta nu poate trece neobservată de către trecători.


         01-01-1970       Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro