Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
str.Mihai Viteazul, localitatea Alba Iulia, în incinta cetății Alba Carolina din Alba Iulia, intrarea dinspre Parcul Unirii (poarta a IV-a a cetății)

An/secol:

Construcția catedralei a început în secolul al XI-lea, probabil prin anul 1004 și terminată în anul 1009

Detalii principale / personalități / evenimente:

În interiorul catedralei se află sarcofagul lui Iancu de Hunedoara, alături de cele ale fratelui său, Johannes Miles, a fiului său mai mare Ladislau și cele ale reginei Isabella și a fiului său, Ioan Sigismund.

Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail, situată în interiorul cetății Alba Iulia, este cel mai valoros monument de arhitectură romanică dinTransilvania. Lăcașul deține două recorduri: este cea mai veche și totodată cea mai lungă (93 m în ax) catedrală din România.Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail are o înălțime de 63 de metrii. În imediata ei vecinătate, a fost descoperită fundația unei biserici de la mijlocul secolului al X-lea.

Scurt istoric:

Construcția catedralei a început în secolul al XI-lea, probabil prin anul 1004, odată cu întemeierea Episcopiei Transilvaniei al Ungariei.La mijlocul secolului al XII-lea au fost ridicate navele transversale ale catedralei. Lăcașul a fost distrus parțial de marea invazie tatara în anul 1242. Actuala catedrală a fost construită între anii 1246-1291 în stil romanic cu elemente de influență gotică. Edificiul a servit drept catedrala a Episcopiei Transilvaniei, iar de la concordatul interbelic dintre Romania și Sfantul Scaun servește drept catedrală a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Am remarcat Biserica Romano-Catolică imediat ce am ajuns în Cetatea Alba Iulia. Intrarea este pe lângă Poarta a IV-a a Cetații Vauban. Din departare am zărit zidurile gri, de piatră, care se înalță maiestuos lângă Catedrala Reîntregirii.
Această biserică este cel mai valoros monument de arhitectură medievală din Transilvania și cel mai vechi. Cu cât ne apropiem mai mult, zărim mai clar poarta de la intrare, încadrată de doi pilaștrii pe care se așează două statuete superbe, albe, înfățișând doi copilași goi, acoperiți doar la mijloc, iar deasupra ușii bisericii o bolta desenată, cu motive arhitecturale specifice perioadei. Mai sus, în turn, zărim alte statuete și turnul cu ceas pe mai multe nivele.
Biserica a fost restaurată în 2009, la împlinirea a o mie de ani de la prima episcopie romano-catolică din Transilvania. In anul 1009, Biserica Sf. Mihail a fost ridicată de către Sf. Ștefan, primul rege al Ungariei, înlocul unei bazilici distrusă la năvălirea tătarilor. Mai târziu, a fost modificată de Iancu de Hunedoara.
Chiar dacă arhitectura a fost catalogată ca fiind stil romantic târziu, are elemente din trei stiluri diferite: gotic, renascentist și baroc. Frumusețea bisericii se remarcă chiar de la intrare, când putem admira partea centrală a bisericii, cele laterale fiind elegant delimitate de niște coloane înalte de piatră, simple, doar la îmbinarea cu părțile superioare având decorațiuni.
Toți cei care intră aici sunt încântați de frumusețea acestei biserici simple. În dreapta, imediat la intrare, zărim trei morminte. Ele sunt ale lui Ioan de Hunedoara și al fratelui său cu același nume, al fiului său, Laszlo. Plăcile funerare au statuete care înfătișeaza animale fioroase, sângeroase.
Pereții sunt simpli, fără picturi, dar biserica este “mobilată” de numeroase statuete deosebite. În stânga am remarcat rozasa și statuia medievală a Maicii Domnului, care a fost adusă din Biserica Romano-Catolică din Tureni-Cluj. (rozasa = ornament din piatră, îmbogățit cu vitralii, folosit la biserici). Peste tot sunt ornamente de acest fel, cu personaje biblice, iar mai in față, se remarcă patru statui ce reprezintă sfinți maghiari, aduși aici în 1728. Biserica are doua capele, cea din partea opusă intrării este Capela Laszai (1512), cea mai veche mărturie a arhitecturii renascentiste din Transilvania, accesul fiind interzis. În dreapta, în lateral, găsim cea de-a doua capelă, Capela Vardai. Aici ar fi plăcile funerare ale unor episcopi transilvani și alți demnitari maghiari.
Amvonul este frumos pictat pe un fond alb, dar cu margini aurii. La întoarcere, remarcăm orga, deosebită, în stare de funcționare. Am crezut că are mai multe tuburi, dar e la fel ca altele, cu peste 2000 de tuburi, dar tuburile nu sunt prinse în același mănunchi, ci sunt separate în mai multe segmente, astfel că ocupă foarte mult loc. De fapt, “îmbracă” peretele de la nivelul superior de deasupra ușii de la intrare. Nu are pereții pictați în fresce și picturi murale, viu colorate și totuși este o atracție deosebită.
Intrarea în Biserică este liberă, ușile sunt deschise vizitelor pe tot parcursul zilei. Văzând această biserică, am rămas impresionat de frumusețea ei, de stilul aparte, simplu și totuși elegant al acestui loc, de istoria pe care o are “în spate’.
Este cu adevarat maiestuoasă!


         01-01-1970       Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro