Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Str. Mihai Eminescu, loc. Vințu de Jos, jud. Alba

An/secol:

Secolul al XIII-lea

Detalii principale / personalități / evenimente:

Gyorgy Martinuzzi, episcop de Oradea și guvernator al Transilvaniei. În noaptea dintre 16 și 17 decembrie 1551 Martinuzzi a fost asasinat în interiorul castelului de către mercenari austrieci conduși de generalul Giovanni Battista Castaldo
La 9 mai 1595 domnitorul moldovean Aron Vodă a fost închis, alături de familia sa, în castel, și ulterior otrăvit. În 1601 arhitecții italieni Simone și Fulvio Genga au fost asasinați în temnița castelului de către generalul Basta
În 1680 mitropolitul Sava Brancovici a fost închis în temnița castelului, din ordinul principelui Mihai Apafi

În prezent, acest monument este o ruină, nu este restaurat încă, dar nici nu cred că va fi prea curând. Chiar dacă este în pragul dăramării, el încă poate fi vizitat
Din anul 2010 este clasat ca monument istoric.

Scurt istoric:

Castelul a fost construit pe temeliile unei mănăstiri catolice înființate în jurul anului 1300, care funcționa din plin în în anul 1361. Beneficiind de sprijin papal, mănăstirea a fost refăcută după incursiunea otomană din 1438. Nobilul Nicolae Kozar a alungat în 1534 ultimul călugăr, transformând mănăstirea în castel.
După moartea lui Martinuzzi domeniul a fost preluat de generalul Giovanni Battista Castaldo, iar ulterior de reprezentanți ai principelui Andrei Báthory. Între 1575-1578 castelul este condus de Ștefan Báthory și Cristofor Báthory, iar după 1578, castelul intră în posesia Margaretei Mailath, iar din 1614 proprietatea a trecut în posesia principelui Gabriel Bethlen.
Această clădire a făcut parte, între 1546-1551, din domeniul lui Gyorgy Martinuzzi, episcop de Oradea și guvernator al Transilvaniei, care a consolidat-o și a extins-o. Acest castel are o rezonanță sumbră pentru că aici a fost asasinat guvernatorul din ordinul generalului Castaldo (1551) și apoi a stat închis, iar apoi a fost ucis domnul Moldovei, Aron Tiranul (1595-1597). Unele izvoare îl atestă ca și cetate regală a domnitorilor din Țara Romanească, Radu de la Afumați și Radu Paisie, în perioada anilor 1522-1545 În 1715 castelul a trecut în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice din Transilvania, funcționând ca reședință de vară pentru episcopi. Imobilul a fost naționalizat în timpul perioadei comuniste și folosit drept magazie, depozit de cereale, depozit de mobilă și ca fabrică de prelucrare a cărnii. Latura de nord a edificiului s-a prăbușit în 1981

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Castelul Martinuzzi este locul în care o mulțime de crime au fost săvârșite, iar acest lucru poate fi confirmat de câteva legende cunoscute de către oamenii din zonă.
Una dintre legende spune că guvernatorul Gheorghe Martinuzzi a fost asasinat în acest castel, construit chiar de el. Povestea spune că in iarna anului 1551 generalul spaniol Castaldo a venit în vizită la guvernator, iar într-o noapte când se învârtea prin jurul castelului a fost ucis de către generalul Castaldo, pentru ca acesta să își poată lua înapoi comoara.
O altă legendă spune că împărătesa Maria Tereza, își ducea “victimele” în castel, își satisfăcea cu ei nevoile sexuale, iar după, pe cei care nu o “încântau” îi aruncaî-o cameră din care singura scăpare era moartea. Unii bătrâni spun că nici în zi de azi sufletele nu își găsesc liniștea.
Tot ce a mai rămas acum din castel e doar ruina, rămășițele camerei unde Maria își tortura “iubiții” și chiar dacă locul e la un pas de a se prăbuși , eu tot cred că ar trebui vizitat.


            01-01-1970       Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro