Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Cetatea Fagarasului este situata in municipiul Fagaras(judetul Brasov). Fagarasul este cel mai mare oras din depresiunea omonima, cu o populatie de 28.330 de locuitori. A fost, pe rand, centrul administrativ al comitatului Fagaras(inainte de 1918) si resedinta judetului Fagaras(in perioada interbelica). Este atestat documentar inca din 1291.

An/secol:

Constructia cetatii a inceput in 1310

Detalii principale / personalități / evenimente:

0

Scurt istoric:

    Constructia cetatii a inceput in 1310, pe locul unei fortificatii de pamant si lemn din secolul al XII-lea. Scopul ei era protejarea Transilvaniei Sud-Estice de atacurile tatare si otomane. In 1526, Fagarasul si domeniile adiacente intra in posesia voievodului transilvanean Stefan Mailat, care transforma cetatea intr-o adevarata fortareata. In 1541, Mustafa Pasa va ataca cetatea, iar Stefan Mailat va deveni prizonier al otomanilor. Modificari la structura cetatii aduc si principii Gheorghe Rackozi I si Gabriel Bethlen.
    In 1599, Mihai Viteazul ii daruieste cetatea sotiei sale, Doamna Stanca. In 1617 sunt construite ultimele doua nivele ale Turnului de Sud-Vest(Turnul Rosu), totalizand astfel 5 nivele. In 1630 santul de aparare al cetatii este largit si printr-un canal secret se realiza legatura cu raul Olt. Este instalat un pod rabatabil, iar pivnitele sunt transformate in temnite.
    Cetatea Fagarasului este, actualmente, deschisa vizitarii, gazduind in interiorul ei Muzeul Tarii Fagarasului “Valer Literat” si Biblioteca Municipala.
    Muzeul Ţării Făgăraşului este muzeul unui areal istoric şi etnografic reprezentativ pentru România, care a fost înfiinţat începând cu anul 1923 pe baza patrimoniului colecţionat de profesorul Valer Literat, sub egida ASTREI. La început, s-a aflat sub custodia acesteia, până în anul 1951, când Muzeului i-a fost atribuit un sediu stabil şi a primit statutul de instituţie de stat, sub titulatura de Muzeul Orăşenesc Făgăraş. Din 1973, Muzeul Orăşenesc a fuzionat cu secţia muzeală ce fusese înfiinţată încă din 1968 în Cetatea Făgăraşului şi afiliată Muzeului Brukenthal din Sibiu. După fuziune şi până în 1981 s-a numit Muzeul Cetatea Făgăraş, iar de la această dată şi până în 2004 a purtat denumirea de Muzeul Ţării Făgăraşului. Printr-un Ordin al Ministerului Culturii din anul 2004, s-a hotărât titulatura de Muzeul Ţării Făgăraşului ,,Valer Literat”, fiind clasificat în categoria muzeelor de importanţă judeţeană.
    Muzeul cuprinde în patrimoniul său peste 17.000 de piese, grupate în 20 de colecţii: arheologie, numismatică, cahle, carte veche, artă decorativă şi plastică, glăjărie, port popular, ceramică decorativă, port popular, icoane pe sticlă etc. Dintre bunurile culturale de valoare deosebită amintim: masca romană de paradă (secolele II-III d.Hr.), tezaurul monetar medieval (secolele XIV – XVII), lanţul de aur descoperit în săpăturile arheologice din cetate (secolele XII- XIII), cană de vin săsească (1784), altar triptic (mijlocul secolului al XVII-lea). Biblioteca de fond documentar a Muzeului deţine aproximativ 10.000 de unităţi (cărţi şi publicaţii). Deţine bunuri culturale clasate în patrimoniul cultural naţional – 21 de piese (an de referinţă 2012).

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

    Depresiunea Făgăraşului sau Ţara Oltului a fost locuită incă din epoca romană. Castrul de la Feldioara tronează amintind de legiunile romane care poposeau pe aceste meleaguri. Pentru daco-romanii rămaşi aici după retragerea aureliană au urmat ani negrii. Aşezati chiar în calea popoarelor migratoare pornite în căutarea bogăţiilor Apusului, au fost nevoiţi să lupte pentru pământ, libertate, viaţă.
    Odată cu constituirea primelor cnezate si voievodate, odată cu încetarea fluxului de popoare migratoare, a început o perioadă de dezvoltare pentru Ţara Făgăraşului. Construirea cetăţii a fost vitală, pentru că ameninţarea otomanilor si a tătarilor trebuia stăvilită. Ferită însă de lanţul impenetrabil al Munţilor Făgăraş si protejată la est si la vest de scaunele săseşti: Sibiu si Braşov, ea devine importantă strategic pentru voievozii transilvăneni. Ştefan Mailat, Gheorghe Rackozi, Gabriel Bethlen, fortifică pe rând cetatea, iar Mihai Viteazul îşi ascunde tezaurul şi îşi protejează soţia, valorificând amplasamentul cetăţii.
    Austriecii o vor folosi pe post de cazarmă şi mai apoi de închisoare militară. Comuniştii îşi vor arunca în beciurile cetăţii opozanţii sistemului. Mii de deţinuţi au trecut prin aceasta, un număr exact nu se cunoaşte, deoarece aceia care îşi găseau sfârşitul aici erau îngropaţi noaptea, în locuri cunoscute doar de siniştrii lor temniceri. În inima Ţării Făgăraşului, comuniştii şi-au instalat un simbol al terorii. La câteva zeci de kilometri, rezistenţa anti-comunistă a lui Ion Gavrilă Ogoranu ducea propria ei luptă cu teroarea.
    În cele din urma, cetatea se îndreaptă spre orizonturi mai bune: devine muzeu, pentru a aminti mereu de cei care şi-au purtat paşii pe meleagurile făgărăşene.
    De ce e importantă Cetatea Făgăraşului?
    În primul rând pentru că este unul dintre cele mai vechi monumente ale ţării. În al doilea rând pentru că ne va aminti mereu de cei care au stăpânit-o. Ne va reaminti de cei care se refugiau aici de teama invadatorilor, de cei care îşi păzeau aici averile, în vremuri de restrişte. Ne va reaminti de cei care, nevinovaţi fiind, piereau doar pentru faptul că au avut curajul de a se opune unui sistem abuziv.
    De ce e important Muzeul Ţării Făgăraşului?
    Pentru că ascunde cea mai mare colecţie legată de Ţara Făgăraşului. De la porturi populare la icoane, de la monede la vase ceramice, întreaga cultură făgărăşană se regăseşte în sălile muzeului. Va dăinui pentru a ne aminti de un trecut cu bine si rău, cu pozitiv si negativ.
    Cetatea si Muzeul sunt astfel cele mai importante simboluri ale Tării Făgăraşului, ale oamenilor care trăiesc aici şi poate şi al celor care vor veni după.
Prezentare monument în format ppsx - download

(Razvan S. - clasa a X-a)


                                                      01-01-1970       Clubul Copiilor Victoria, Judeţul Braşov       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro