Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Str. Mihai Viteazu, nr. 16, în incinta cetații Alba Carolina, la intrarea dinspre Parcul Unirii

An/secol:

Catedrala a fost construită în anii 1921-1922

Detalii principale / personalități / evenimente:

In curtea acestei biserici a avut loc la 15 octombrie 1922 ceremonia de încoronare a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari. Aceasta a avut loc în fața clopotniței, unde a fost amenajată o scena îmbracată în pânză roșie, pe care era înălțat baldachinul încoronării. La Încoronare au participat reprezentanţi ai tuturor caselor regale din Europa.

Edificiul sfinţit în septembrie 1922, avea un scop precis: „trebuia să fie locul Încoronării Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ca regi ai tuturor românilor sau ai României reîntregite după Primul Război Mondial”. Istoria spune că, la Încoronare, în 15 octombrie 1922, Regele Ferdinand a avut un gest autoritar: şi-a pus coroana pe cap singur.
Decorul pictural, ce poartă semnătura lui Costin Petrescu, respectă programul iconografic tradiţional ortodox, la care influenţele agresive sunt evidente. Printre artiştii care au lucrat, alături de maestrul Petrescu, a fost şi Traian Achim din Alba Iulia, fapt mai puţin cunoscut celor care-i trec pragul Catedralei
La 1 decembie 1948 a fost organizata aici o ceremonie dedicată „ reîntregirii Bisericii Ortodoxe Române”. Numele locașului a fost schimbat cu ocazia respectivă în „Catedrala Reîntegirii Bisericii Ortodoxe Române”. O placă de marmură amintește de acel eveniment..

Scurt istoric:

Catedrala Încoronării din Alba Iulia a fost primul lăcaș de cult important construit după 1918 în Transilvania. Istoria Catedralei Ortodoxe din Cetatea Alba Carolina este strâns legată de festivităţile Încoronării regelui Ferdinand şi a reginei Maria, în urmă cu 91 de ani, în 15 octombrie 1922. Încă din vara anului 1920, prim-ministru din acea vreme, Alexandru Averescu, a primit nobila misiune de a pregăti actul încoronării regelui Ferdinand şi a reginei Maria.
Constructorii vremii au decis că trebuie făcută o breşă în partea de vest a fortificaţiei bastionare de secol XVIII, astfel că zidul de vest al fortificaţiei a fost dinamitat în două locuri. După ce o parte a zidului a fost dărâmat, restul a fost pur şi simplu îngropat, chiar dacă avea o înălţime de 6 metri. Pentru a nivela zona, constructorii s-au folosit de pământul din şanţul zidului de apărare.
Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia a fost construită în timp record. Începută în 1921, a fost gata în nouă luni. Edificiul sfinţit în septembrie 1922, avea un scop precis: „trebuia să fie locul Încoronării Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ca regi ai tuturor românilor sau ai României reîntregite după Primul Război Mondial”.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Catedrala este un loc al reculegerii și al liniștii sufletești. Pe lângă curtea foarte mare, plină de flori și verdeață, arhitectura este impresionantă. Este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Alba Iulia, un loc unde istoria revine la viață datorită evenimentelor petrecute în trecut. Mă bucur mult că sunt foarte mulți turiști străini care vin la noi în oraș ca să viteze Catedrala. Avem cu ce ne mândri!


                  01-01-1970       Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro