Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Str. Cimitirului, localitatea Săpânța, județul Maramureș, în spatele Bisericii Nașterea Maicii Domnului

An/secol:

Cimitirul datează de la mijlocul anilor 1930, secolul XX

Detalii principale / personalități / evenimente:

Este creația artistului popular Stan Ion Pătraș, sculptor, pictor și poet în același timp. Creativitatea lui Pătraș a scos la iveală aceasta monumentală și renumită operă de artă. Mai bine de 50 de ani, artistul a creat sute de cruci din lemn înscriptate în stilul său caracteristic. După moartea acestuia, în 1977, opera i-a fost continuată de ucenicul său Dumitru Pop Tincu.

Ineditul acestui cimitir se diferențează de cultura populară, care consideră moartea ca un eveniment trist. S-a făcut ipoteza că Stan Ion Patras s-ar fi inspirat din cultura dacilor, eveniment care, de la Ovid Densusianu încoace, se preda că socoteau moartea ca un eveniment vesel. Din 1935 datează primul epitaf, iar din anii 1960 încoace, întregul cimitir a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un muzeu în aer liber de natura unică și o atracție turistică.

Scurt istoric:

Legenda spune că atitudinea veselă în fața morții este un obicei al dacilor, care credeau în viața veșnică, iar moartea pentru ei era doar trecerea spre o alta lume. Ei nu vedeau moartea ca pe un sfârșit tragic, ci ca pe o șansă de a întâlni zeul suprem Zamolxe. Pare șocant să vorbești despre un cimitir ca o carte a vieții, dar asta este azi Cimitirul Vesel: un fel de arhivă, cu totul unică, care păstrează încrustate în lemn, poveștile vieții săpânțenilor. Și ca să fie “vesel” acest loc trebuia să fie un spectacol de culoare. Stan Ion Pătraș a făcut ceva e nu a mai facut nimeni până atunci în Maramureș și nicăieri altundeva în lume; a adaugat lemului culorile vieții și a transformat un loc de regulă trist, într-un loc vesel. A transformat un cimitir maramureșan obișnuit într-un adevărat mit.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Cimitirul Vesel de la Săpânța este o încercare de a privi moartea într-un alt mod decât cel obișnuit. Aici moartea nu este privită ca o tragedie, ci ca un punct de întâlnire dintre amplitudinea vieții și clipa ieșirii din ea. E impresionant cum o viață de 60-70 de ani este rezumată doar în 2 strofe.
Acesta și-a capatat numele datorită epitafurilor înscrise pe crucile din lemn, într-un stil aparte, la persoana întâi și cu remarci ironice asupra vieții celui care se odihnește în mormântul corespunzător. Nu lipsesc de pe cruci arhaismele și frazele specifice Maramureșului, pe lângă desenele care îi întruchipează pe cei decedați, într-o activitate caracteristică pentru ei în timpul vieții.
Recomand vizitarea acestui cimitir deoarece este un loc frumos, viu colorat și plin de lucruri interesante


         01-01-1970       Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro