Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Judetul Neamt, Comuna Pipirig , sat Popeni

An/secol:

1807

Detalii principale / personalități / evenimente:

Aici la umbra unei cruci de piatra se odihnesc bunicii dinspre mama ai marelui povestitor Ion Creanga.Tot de aceasta splendida asezare de pe valea Ozanei ,dar si de biserica de lemn in care a fost botezat se leaga si numele vrednicului de pomenire parinte Nicodim patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Parohul locului,Mihai Bistriceanu, este cel care inca slujeste si in zilele noastre biserica de lemn.

Scurt istoric:

O seama de ardeleni de pe Valea Bargaului, s-au hotarat sa-si ia familiile,avutul si turmele de oi si sa treaca muntii spre Moldova,sa-si caute loc nou de casa si de vatra de sat.Au batut cale lunga si pe frigul aspru al unei toamne tarzii au ajuns in Pipirig,mosie ,pe atunci, a Manastirii Neamt .N-au gasit acolo decat o capela de lemn,ridicata pe la 1680,loc de slujire si rugaciune al celor cativa calugari care ingrijeau turmele manastirii. Au primit binecuvantare din partea calugarilor de a se stabili acolo si ei, si turmele lor,intemeind asezarea ce poarta azi numele de Pipirig.Inmultindu-se numarul locuitorilor pe Valea Ozanei au ridicat locul fostei capele,bisrica de lemn in care se slujeste si in zilele noaste.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

-Urcusul aventuros pe varful dealului Bompa, alaturi de parintele Mihai Bistriceanu,parohul locului ne-a oferit o alta perspectiva asupra felului in care a curs istoria aici, in Pipirig. E de ajuns sa iti misti privirea de-a lungul vaii Ozanei de pe urcusul aventuros al dealului Bompa,s-o odihnesti pe pantele ce coboara domol ca sa te umplii de frumosul risipit pretutindeni.”De ce e atat de importanta biserica aceasta de lemn pentru cei ai locului?-Pentru ca a pastrat sufletele curate. Toti cei din Pipirig sunt ortodocsi din neam in neam pentru ca la poarta bisericii au stat preotii vrednici”(subliniaza parintele Mihai Bistriceanu).
-La Popeni, in vatra satului, inconjurata de case trainice si curtii gospodaresti se zareste biserica de lemn.Denumirea de Popeni ,spune legenda ,se trage de la vechea capela de lemn, construita pe o ridicatura de pamant si inconjurata de cruci albe. ( La Pipirig au fost putini preoti , doi in decurs de o suta de ani.)
- Biserica de lemn „Sf. Nicolae” de la Pipirig este unul dintre monumentele istorice pentru care trebuie sa va faceti timp atunci cand va fi sa treceti prin muntii Neamtului
01-01-1970       Clubul Copiilor Victoria       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro