Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
LOCALITATEA BOBOIESTI COMUNA PIPIRIG JUDETUL NEAMT

An/secol:

1829

Detalii principale / personalități / evenimente:

Preot paroh actual: Pr. Dumitru Pintilie.

Scurt istoric:

La Boboiesti istoria asezari incepe odata cu venire de peste munti a unor familii de pastori ardeleni. La Boboiesti au ajuns asa cum spune legenda lacului, cativa ciobani din maramures si alti cativa de la Prundul Bargaului din Bistrita.
În 1829, exista o bisericuță ridicată de ardeleni refugiaţi din cauza prigoanei habsburgice. Aşa cum s-a întâmplat şi la Pipirig şi în aproape toată zona de munte a judeţului Neamţ, şi la Boboieşti istoria aşezării începe odată cu venirea de peste munţi a unor familii de păstori ardeleni. Înfricoşaţi că ar trebui să renunţe la credinţa în care s-au născut, din cauza Uniaţiei, aceştia au trecut în Moldova, căutând locuri ferite unde să-şi întemeieze o aşezare şi să înceapă o viaţă nouă. La Boboieşti au ajuns, aşa cum spune legenda locului, câţiva ciobani din Maramureş şi alţi câţiva de la Prundu Bârgăului, din Bistriţa. Au descoperit locul de la poalele Munţilor Stânişoarei, de o frumuseţe copleşitoare, ferit de ochii lumii de codrii deşi de brad şi de fag. Numele satului se spune că vine chiar de la numele unui baci bistriţean, Baboi.
Văzând că sunt locuri atât de frumoase şi-au adus şi familiile şi au întemeiat aşezarea. Biserica a fost ridicată în 1829-1830. Acesată frumoasă biserică de lemn se află înscrisă pe lista monumentelor istorice din Neamţ. Până în 2010, biserica de lemn cu hramul „Sf. Vasile cel Mare“ a slujit drept biserică de parohie celor de la Boboieşti. Astăzi, în sat există o altă biserică de lemn, mai încăpătoare, ridicată în apropiere, aşa că vechea bisericuţă a rămas să slujească drept paraclis de cimitir. Bisericuţa, clădită din bârne, a fost construită la 1830, de obştea de atunci a satului, în timpul păstoririi preotului Vasile Baboi. Lăcaşul este construit din bârne de brad alb, aşezate pe o temelie de piatră de râu. La exterior bârnele au fost acoperite cu scândură, pentru o mai bună protecţie pe timpul iernilor geroase de sub munte. Pridvorul bisericii a fost adăugat ulterior, iar clopotniţa a fost construită în 1950. Biserica a fost acoperită cu draniţă, iar în prezent este acoperită cu tablă. Din păcate, lăcaşul are nevoie urgentă de reparaţii la exterior, dar şi la acoperiş, acestea fiind şi priorităţile parohului de la Boboieşti. Intenţia parohului Vasile Ghindăoanu este să o acopere cu tablă de aluminiu şi să o căptuşească cu scândură sculptată şi pe afară, pentru a o proteja. Nota distinctivă a acestei bisericuţe este dată de interiorul care seamănă izbitor cu cel al unei case ţărăneşti. Lutuită pe interior şi văruită în alb, bisericuţa seamănă cu o odaie din casa bunicilor. Tabloul acesta este întregit şi de modul de decorare a interiorului, cu ştergare şi covoare ţesute de femeile din zonă. În bisericuţă se păstrează catapeteasma originală, adusă de la Poiana Teiului, despre care ştim că a fost pictată la 1800.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

In opinia mea aceasta biserica este foarte veche dar si foarte frumoasa. Mai ales interiorul care arata exact ca interiorul casutei bunicei mele. In interior este varuita cu alb, pe pereti sunt prosoape tesute de familii din sat. N-a fost niciodara restaurata, dar se pastreaza intr-o stare destul de buna. Un alt element distinctiv al acestei bisericuteeste sistemul de baltire. In inventarul bisericii nu se pastreaza icoane vechi sau carti bisericesti vechi ,acestea fiind rechizitionate in perioada comunista pentru muzeele manastirilor Agapia si Varatec. Dusumele sunt din scandura ,covoarele sunt foarte vechi . Ea este dotata in anul 1829 este facuta din barne de brad alb lutuita si pe dinafara este pusa scandura pentru protectie de frig .In ea se pastraza catapeteasma originala. În prezent este acoperita cu tabla, dar, prin grija părintelui paroh se speră să-și câștige locul binemeritat pe harta celor mai importante monumente de la noi din țară.


         01-01-1970       Clubul Copiilor Motru       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro