Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Comuna Pipirig, judeţul Neamţ

An/secol:

1950

Detalii principale / personalități / evenimente:

Personalităţi: PF Nicodim Munteanu, patriarh al BOR.

Scurt istoric:

    Biserica Sfântul Ierarh Nicolae reprezintă o construcție monumentală din satul Pipirig, comuna Pipirig, județul Neamț. Este inclusă în Lista monumentelor istorice ale județului.
    Este cunoscută și cu apelativul de Catedrala Munților, termen atribuit de însuși Patriarhul Nicodim Munteanu, ale cărui eforturi și sprijin au contribuit esențial la zidirea ei. Zidurile bisericii au fost construite numai din piatră cioplită în formă de cruce şi bucerdată, pregătită pentru construcţie de meşteri italieni. Patriarhul Nicodim Munteanu a supravegheat şi a sprijinit permanent această construcție.
    Au trebuit să treacă 27 de ani pentru ca măreaţa operă să fie realizată. Au fost ani de trudă, de greutăţi şi piedici nenumărate, lipsuri, iar peste toate acestea s-au adăugat şi anii războiului, ai foametei, ani care au adus multă suferinţă, lacrimi şi durere pipirigenilor. Dorinţa patriarhului Nicodim s-a îndeplinit, însă a plecat la Domnul înainte de a-şi vedea împlinit visul de-o viaţă. Preotul Vasile Munteanu împreună cu familia şi vrednicii săi enoriaşi, cu multă strădanie şi osteneală, au reuşit să treacă linia de sosire, terminând construcţia în anul 1950.
    Însuşi patriarhul acelor vremuri i-a ales patron şi ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae, în memoria ctitorului principal, patriarhul Nicodim, care primise de la botez numele Nicolae.
    Părintele Sofian Boghiu spunea că „un munte întreg a fost dărâmat, ca să care toţi pipirigenii piatră, să construiască această mare catedrală“. Iar despre atmosfera în care s-a pictat biserica, mărturisea că „era o mare veselie, pentru că ei erau cântăreţi de la Mănăstirea Neamţului, erau elevi care ştiau să cânte, erau un cor nemaipomenit, cântau de jos, şi pe schelă, şi sus... tot timpul a fost o mare veselie în timpul lucrului, o veselie duhovnicească... şi uneori starea de încântare se transmitea şi pe zid, în chipul său, în veşmântul, în culoarea care se făcea acolo... culorile nu erau gata, atunci se făceau... şi această voie bună, să zic aşa, s-a transmis şi în pictură”.
    Pipirigenii, aceşti oameni deosebiţi, care şi-au dăruit preaplinul sufletului şi căldura inimii lor pentru ca flacăra sfântă a ortodoxiei strămoşeşti să ardă veşnic în Catedrala munţilor, nu şi-au uitat nici binefăcătorii. Astfel, în fiecare an, pe data de 27 februarie, „toată suflarea“ se adună în „inima satului“, cu lumânări, colaci şi colivă, spre a se ruga lui Dumnezeu pentru sufletul „vlădicăi Nicodim“ şi pentru ceilalţi ctitori şi binefăcători răposați.
    Primul preot slujitor al acestei biserici a fost Paul Munteanu, fiul celui care a ostenit atâţia ani pentru construirea ei şi care a fost hirotonit de însuşi patriarhul Justinian chiar în ziua sfinţirii bisericii. Abia al doilea slujitor al acesteia a fost preotul Vasile Munteanu, iar după trecerea sa la Domnul, din anul 1988, i-a urmat preotul Vasile Sandu, care o păstorește și astăzi.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

    Biserica se înaltă semeaţă în centrul comunei Pipirig. Ne mândrim cu ea în faţa rudelor care vin din alte oraşe, le povestim despre istoria ei.     Faptul că am avut un patriarh de pe meleagurile noastre, o personlitatate, ne îndeamnă să atingem şi noi performanţe, să învăţăm mai mult pentru a nu face de ruşine memoria PF Nicodim.
    În afară de Duminica, de multe ori, în special în sărbători, când venim la şcoală intrăm mai întâi pe la biserică, ne închinăm, apoi intrăm în sala de clasă.
    Pentru noi este un simbol, un motiv de mândrie locală, un lăcaş de reculegere şi linişte sufletească. Pentru turişti Catedrala Munţilor impresionează prin dimensiuni, frumuseţea naturală a comunei, istoria ei.

(Corduneanu A. şi Răzvan M. - clasa a II-a A)


               01-01-1970       Liceul Tehnologic Ion Creangă Pipirig       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro