Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Târgu-Neamț , aflată la marginea de nord-vest a orașului Târgu-Neamț. Localizată pe stânca Timuș de pe Culmii Pleșului (Dealul Cetății).

An/secol:

Cetatea Neamț a fost construită în timpul domniei lui Petru I în anul 1375-1391 .

Detalii principale / personalități / evenimente:

Cetatea a fost construită de Petru I si fortificată de Ștefan cel Mare .

Cetatea Neamț a reprezentat un avanpost fortificat important pentru apărarea graniței de vest a Moldovei și a trecatorilor Carpaților Orientali în fața politicii de continuă expansiune teritorială spre est a Regatului Ungar. Ea era una din cele mai bine întărite cetăți de care a dispus statul medieval moldovenesc și avea un rol important în sistemul general de apărare a țării.

Scurt istoric:

- In anul 1600 Cetatea Neamtului isi va deschide portile in fata armatelor celui care a realizat prima unire politica a tuturor romanilor: Mihai Viteazul.
-Prefacuta in manastire de Vasile Lupu (1646) si apoi distrusa partial de Dumitrascu Cantacuzino in 1675, Cetatea Neamtului va mai avea forta de a scrie o noua pagina de eroism in 1691, cand, aparata de un mic grup de plaiesi, va rezista asediului armatei polone condusa de Regele Ioan Sobietski. Dupa distrugerea ordonata de Mihai Racovita in 1717, Cetatea Neamtului isi pierde total importanta militara.
-Din anul 1718, Cetatea Neamtului, un obiectiv istoric deosebit de important pentru orasul Targu Neamt si judetul Neamt, a ramas in paragina si a fost distrusa de catre vreme sau de catre localnici care foloseau piatra de la cetate in constructii. Se interzice luarea pietrei din cetate, in anul 1834, de catre Departamentul pricinilor dinlauntrul Moldovei. In anul 1866 este declarata monument istoric si abia intre anii 1968-1972, sub conducerea arhitectului Stefan Bals au inceput lucrarile de reconsolidare a zidurilor.
Din lipsa unor informatii precise s-au executat doar unele terase necesare vizitării in bune conditii a acestui obiectiv istoric, urmarindu-se doar conservarea si mentinerea monumentului fara reconstructia partilor disparute.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Cetatea Neamtului , o cetate construita doar din piatra de rau , din piatra de cariera , si roca de gresie verzuie , care nu trebuie ocolita si care merita drumul abrupt pana sus pentru vizitarea ei unde veti fi intampinati de un pod foarte inalt , care iti va testa frica de inaltimi .
Interiorul cetatii este amenajat incat voi sa puteti vedea cum traiau oamenii in trecut. Sunt camere de tortura unde ostasii isi primeau pedepsele , camere unde erau inchisi ostasii , camere de provizii , bucatarii , camera unde dormeau domnitorii , sali pentru arme si sali de judecata .
O astfel de cetate nu poate fi exclusa din lista voastra de vizitari.
01-01-1970       Clubul Copiilor Victoria       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro