Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Biserica este situată în valea satului Cristești , comuna Cristești , județul Iași, strada principală lângă primărie. Satul Cristești , reședința de comună este așezată pe pitoreasca vale a râului Moldova.

An/secol:

1657

Detalii principale / personalități / evenimente:

Personalitati Domnitorul Mihail Sturza

Scurt istoric:

Pentru prima dată se amintește în documentele istorice despre numele satului Cristești , în anul 1380 de către domnitorul Petru Mușat , care menționează într-un document , că satele Cristianești si Timiașești (primul lor nume ) au fost făcute donație Mănăstirii Neamț. Astăzi , fiind cele doua sate vecine Timișești județul Neamț și Cristești din județul Iași.
La restaurarea Bisericii în 1908 , s-a găsit o inscripție în limba slavonă , care a fost descifrată de către Nicolae Iorga : ,,Credință et lumină’’. Acest locaș a fost făcut de Simeon , fiul preotului Ioan Tîrziu , la 7165... Deci Biserica a fost zidită în anul 1657 . După tradiția locală , Biserica ar fi fost cândva un schit dependent de Mănăstirea Neamț.
Biserica a suferit grave stricăciuni în timpul luptelor din 1944 si la 12 august 1964 ; turnul de pe naos s-a prăbușit degradând zidurile Bisericii.
Biserica a fost făcută în decurs a 3 ani cu ajutorul credincioșilor care au întâmpinat împreună cu preotul Ioan Podaru, multe dificultăți din partea autorităților ateiste, nemaiputând ca Biserica să-și recapete înfățișarea pe care a avut-o înainte de a se prăbuși . Turnul-clopotnița care a fost lipit de Biserică în secolul al XIX – lea de Domnitorul Mihail Sturza . S-a dezlipit de corpul Bisericii pentru a se evita prăbușirea turnului s-a hotărât dărâmarea lui.
Cu materialele rezultate din demolare turnului se va contrui o casă de hrămuire în curtea Bisericii necesară vieții bisericii.
La Biserica veche s-au mai adăugat încă 15 metri de ziduri ca să fie mai încăpătoare , peste care s-a înalțat un turn clopotnița. Intrarea în Biserică se face prin pridvorul lipit de corpul Bisericii.
Exteriorul Bisericii este tencuit cu praf de marmură și ciment alb . Noul corp al Bisericii a fost pictat în stil bizantin Frescă de pictorul Oltean Oprea din Târgoviște .
Pictura din corpul Bisericii vechi a fost renovată . Biserica a fost resfințită de IPS Mitropolit Daniel în 1997.
Până în anul 1937, parohia Cristești avea în componența sa , și satul Herești și era deservită de doi preoți. În anul 1938, s-a înființat parohia Herești , prin deslipirea de la parohia Cristești , iar în anul 1956 , circa 200 de familii au fost arondate la parohia Herești . Primul preot paroh al acestei parohii ‚,Cuvioasa Parascheva” din comuna Herești a fost preotul Vasile Manolache care a păstorit până în anul 1973. Al doilea preot paroh a fost Preotul Ioan Dănilă care s-a transferat ulterior la parohia ,,Sfinții Voievozi’’ din Cristești în anul 1988.
La altarul acestei Sfinte Biserici au slujit pe rând :
• Preotul Vasile Florescu +1892
• Preotul Teodor Petianu +1926
• Preotul Ștefan Dumitru +1932
• Preotul Vasile Ștefan 1933-1941
• Preotul Podaru Ioan 1941-1988
Din 1988 se transferă la parohia Sfinții Voievozi preotul Ioan Dănilă

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

În cartea Monumentele Istorice din Moldova , istoricul Balș îi consacră o pagină, iar în colțul din dreapta a paginii , este anexată o fotografie a Bisericii . Forma construcției arhitectonice a Bisericii pare a fi în stil bizantin ; cupola , arcadele , semiarcadele , arcele în stil bizantin. Deasemeni , în interior are doi stâlpi rotunzi ce face democrația dintre naos și pronaos . Biserica are formă de cruce , iar zidurile au o grosime de 1,50 metri. De la început , zidurile Bisericii au fost construite dintr-o piatră spongiloasă. În cursul secolului al XIX-lea , domnitorul Mihail Sturza a restaurat Biserica , construind la intrare turnul-clopotnița care dăinuie până în anul 1991. În anul 1908 i s-au facut reparații capitale când s-a făcut și pictura murală în interior de pictorul Gheorghe Coman, din Târgu Neamț.
Crucea de lângă gard (poza de mai jos) a fost făcută pentru domnitorul Mihail Sturza în cinstea acestuia.
De asemenea în curtea Bisericii se află piatra de pe mormântul ctitorului, piatra este scrisă în limba slavonă. În turnul Clopotniță se află un clopot foarte vechi care are inscripții în limba slavonă , clopot care și astăzi răsună în zi de sărbătoare.
În curtea Bisericii este un cimitir dedicat pentru toți preoții care au slujit în acest sfânt locaș. Mai putem menționa faptul că există o cruce din 1885 dedicată preotului Florescu Vasile. Astăzi casa de prăznuire este transformată într-o bibliotecă de unde se pot citi tot felul de cărți. Pictura Bisericii este în stil bizantin, tip frescă, făcută de pictorul Olteanu Oprea.
Până la nivelul de 1,50 metri pereții sunt acoperiți cu o gresie de culoare galbena , dând impresia că e placată cu aur.
Biserica poate fi vizitată în exterior în orice perioadă a zilei dar interiorul numai cu acordul preotului. Pe timpul verii livada bisericii este plină cu pomi care rodesc mere pentru toți credincioșii care vor sa guste.


                                    01-01-1970       Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” Mănăstirea Neamț       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro