Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Mănăstirea Durău se afla în staițiunea Durău ,în județul Neamț din comuna Ceahlău și este o mănăstire de măicuțe.La 5 km. de aceasta se afla Cascada Duruitoarea.

An/secol:

XVII

Detalii principale / personalități / evenimente:

Personalitati:
Veniamin Costachi
Nicolae Tonitza
Corneliu Baba

Scurt istoric:

În apropiere, in comuna Ceahlau, se afla ruinele Palatului Cnejilor loc unde turiștii pot admira frumusețea peisajului .Hramul Bisericii este la Buna Vestire și la Sfântul Pantelimon . Mănăstirea Durău a fost desființată în anul 1959, lăcașul de cult devenind biserică de parohie.
Constructia bisericii actuale s-a facut pe locul vechii biserici de lemn, a început in anul 1830 de câțiva călugări de la Manăstirea Neamț și Mănăstirea Secu, ajutați de schimonahia Safta Brâncoveanu și pe cheltuiala unor negustori înstariți din Târgul Piatra. Pictura în ceară executată de Nicolae Tonitza între anii 1936-1937, asistat de elevii săi printre care şi Corneliu Baba.
Mănăstirea Durău a funcționat din 1959 ca biserică de parohie, apoi ca schit de calugări. Intrarea în incinta manăstirii se deschide în arc, sub clopotnița zidită la inceputul secolului nostru. Turnul-clopotnița este o construcție masivă, de plan pătrat cu trei nivele. La etaj se află paraclisul, unde s-a organizat o expoziție permanentă de artă religioasă, printre exponatele căreia se află și o frumoasă catapeteasmă de biserică.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Mănăstirea Durău este în prezent un monument foarte frumos,atât pe timp de vară cât și de iarna. Biserica este construită în plan triconc, cu trei turle din lemn pe acoperiș. Interiorul lăcașului de cult este compartimentat în patru încăperi: pridvor, pronaos, naos și altar. Pridvorul este separat de pronaos printr-un perete de zid străpuns de o ușă. Pe peretele deasupra ușii se află câte o pisanie pe cel din pridvor pisania originală cu caractere chirilice, iar pe cel din pronaos inscripția pictată.
În curtea bisericii ești înconjurat pretutindeni de mireasma florilor,iar în central acesteia se afla o fântâna cu apa cristalină. Mănăstirea oferă cazare pe parcursul întregului an la 6 vile administrate de maicile bisericii .Atracția principală a stațiunii este o tabără de vară, cu diferite activitați desfașurate alături de mănăstire.
Pe timp de iarnă numerosi turiști îsi petrec timpul pe Pârtia Durău,situată chiar la baza muntelui Ceahlău.


                  01-01-1970       Şcoala Gimnazială comuna Hangu       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro