Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Mănăstirea Schimbarea la Faţă este localizată în judetul Neamţ,pe Muntele Ceahlau.Construită pe un platou al muntelui inconjurată de mari stânci.Foarte aproape de cabana Dochia şi Staţia meteorologică Toaca. La Mănăstire se ajunge pe jos,dar pentru turiştii in grup por fi mijloace de transport pană la Schitul Stănile,de acolo se vor deplasa pe jos pe frumoasele poteci ale muntelui. Varful Toaca are 1907 metri înălţime şi veghează din apropiere adăugând peisajului o frumuseţe magnifică

An/secol:

1992-1993

Detalii principale / personalități / evenimente:

---

Scurt istoric:

In 1992,Mitropolitul Moldovei şi al Bucovinei,Daniel,a iniţiat înfiinţarea mănăstirii pe Muntele Ceahlau. În august 1993 construcţia bisericii a fost terminată.Mănăstirea a fost ridicată de credincioşii din comuna Ceahlau şi din alte localităţi din împrejurimi, cu binecuvântarea Mitropolitului Moldovei şi a Bucovinei.Transportarea materialelor s-a realizat cu ajutorul elicopterului .
Planul bisericii a fost realizat de Arhiepiscopia Iaşilor.Sculputura a fost făcută de echipa profesorului Alexandru Hutanu, iar icoanele au fost pictate de Arhimandritul Vortolomeu Floarea. Clopotul a fost donat de Mănăstirea Sihastria Neamţ.
Sfinţirea acestui locaş de cult s-a făcut în data de 28 august 1993.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

În fiecare an în ziua de 6 august este hramul Mănăstirii Schimbarea la Faţă, sărbătoare mult aşteptată atât de creştini cât şi de feţele bisericeşti. Muntele devine un adevărat ,,furncar,, în această perioadă.
Turiştii pot beneficia la aceast locaş şi de cazare.Sunt primiţi cu mâncăruri tradiţionale (sarmale,ciorbă de legume,orez cu peşte etc.) Părintele care locuieşte la mănăstire tot timpul anului primeşte cu braţele deschise pe oricine îi trece pragul.
Mănăstirea a fost ridicată între anii 1992-1993 şi a fost sfiinţită în anul 1993.În pridvor,deasupra uşii de intrare este pisania,scrisă în marmură,care consemnează întreaga istorie a mănăstirii.
Pe traseele muntelui putem admira numeroase specii de flori(floarea-de-colţ, papucul doamnei,ghinţura galbenă,sângele voinicului etc.),dar şi numeroase specii de animale şi păsări(capra neagră,acvila de munte,ursul,lupul etc.), toate protejate de lege.
Putem admira frumoasele stânci,care parcă şi în prezent murmură povestea lor prin frumoasele legende. Amintim legenda Dochiei. Era o ciobăniţă bătrână cu nouă cojoace care urcă pe munte cu oile la păscut. Deoarece vremea era bună şi ea se incălzea, până ce a ajuns pe platou şi-a dat jos toate cojoacele.Numai că brusc vremea s-a schimbat ,iar baba cu tot cu oi a îngheţat transformându-se în stâncă. Pe traseul marcat cu triunghi albastru, ce duce spre Cabana Dochia se văd dovezile acestei frumoase legende, bucăţile mici de stâncă albicioase risipite in jurul unei stanci albe mai înalte. Acest loc binecuvântat de Dumnezeu care ne încântă privirea şi sufletele este vizitat în fiecare an de numeroşi turişti care revin cu mare drag pe frumoasele plaiuri moldave .


         01-01-1970       Şcoala Gimnazială comuna Hangu       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro