Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Această mănăstire este situată în Maramureș, pe valea Izei la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmaţiei la ieşirea din loc. Bârsana spre podul Slătioarei.

An/secol:

1711

Detalii principale / personalități / evenimente:

---

Scurt istoric:

Biserica a fost mutată pe Valea Izei în jurul anului 1739 pe locul unui cimitir apărut după lupta cu tătarii de la 1717. Aceasta a fost strămutată pentru a doua oara când a fost adusă în sat în anul 1795 în mijlocul unui cimitir de vechime din timpul ciumei mici de la 1742.
Picturile au fost executate pe lemn, parțial nivelat cu bucăți textile, fixate pe pereți și acoperite cu un strat de var subțire, obicei specific acelei vremi. După aceea, a fost adăugat pridvorul cu două niveluri și au fost lărgite ferestrele.
Biserica este construită din bârne și are plan dreptunghiular. La interior este de remarcat bolta de secțiune poligonală, iar la exterior sunt pridvoarele cu arcade pe stâlpi sculptați. Acoperișul cu streșină dublă, are deasupra pronausului un turn-clopotniță cu camera clopotelor în consolă, deschisă.
Pictura murală are un program iconografic dominant, în naos, de scene din Geneză, iar în pronaos de Judecata de Apoi ca și discursul moralizator pus în evidență de paralelismul dintre scenele din Vechiul Testament și Patimile lui Iisus

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

În cadrul creației sale pictura de la Bârsana reprezintă cel mai coerent ansamblu decorativ, ce include pictura murală, iconostasul și mobilierul, interiorul bisericii dând impresia unui spațiu plastic inedit prin raport cu tradiția post-bizantină, dominantă până spre sfârșitul secolului al XVIII-lea.
Biserica este construită din bârne și are plan dreptunghiular. La interior este de remarcat bolta de secțiune poligonală, iar la exterior sunt pridvoarele cu arcade pe stâlpi sculptați. Acoperișul cu streșină dublă, are deasupra pronausului un turn-clopotniță cu camera clopotelor în consolă, deschisă.
Pictura murală are un program iconografic dominant, în naos, de scene din Geneză, iar în pronaos de Judecata de Apoi ca și discursul moralizator pus în evidență de paralelismul dintre scenele din Vechiul Testament și Patimile lui Iisus.


         01-01-1970       Şcoala Gimnazială comuna Hangu       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro