Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Ruinele sunt situate între Dosul Verdelui, Piciorul Ciocanului şi Golful Hangu.Se pot vedea când apele Lacului Izvorul Muntelui sunt mai mici.

An/secol:

1922

Detalii principale / personalități / evenimente:

Gavril Galinescu care a fost dirijor, folclorist, muzicolog şi compozitor.
Pictorul acestei biserici a fost Laurenţiu Profeta care a pictat biserica ,,Înalţarea Domnului” singur.

Scurt istoric:

Biserica ,,Înălţarea Domnului” din Gura Hangului a fost construită în anul 1922 declarată monument istoric precum şi turnul clopotniţă.
Construirea bisericii a durat 30 de ani, folosindu-se şine de cale ferată şi beton armat.Preotul Mihai Coroamă este ctitor al acestei biserici şi a locuit în casa parohială. A fost un preot cu har de o bunătate proverbial. Pregătirea de bază a fost ca învăţător şi a predat la şcoala primară din Hangu, ca titular, mai mulţi ani.După el, a urmat preotul Gavril Vlad, în timpul căruia a fost construită biserica de la Grozăveşti. Acest preot a fost paroh pentru satele Chiriţeni şi Grozăveşti până în anul 1974. Alţi învăţători au fost şi Leonescu Gheorghe şi Gavril Galinescu care a fost dirijor, folclorist, muzicolog şi compositor.Pictorul acestei biserici a fost Laurenţiu Profeta a pictat biserica ,,Înalţarea Domnului” de unul singur.
Pe 22 mai 1959 biserica a fost dinamitată de doi ingineri Iacob şi Lupan care au pus pariu că din 70 de încărcături de trotil biserica se va destrăma. În urma exploziei biserica a rezistat, trebuind să se folosească incărcături suplimentare. După un an de la distrugerea bisericii pe 1 iulie 1960, preoţii au început să îndemne sătenii să-şi mute morţii în noul mormânt de pe Dealul Chiriţenilor. Atunci a luat naştere ceea ce avea mai tărziu să se numească ,,Drumul Morţilor”.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Se spune că biserica din ,,Gura Hangului” s-ar fi ridicat pe locul unei vechi bisericuţe din lemn. Această bisericuţă ar fi fost pomenită într-un document al lui Ştefan cel Mare din anul 1458. Construirea acestei biserici a durat 30 de ani, folosindu-se şine de cale ferată, aparţinând unei foste linii ce-a fost proprietatea unor evrei. După 8 ani de slujbe realizate in biserica ,,Înălţarea Domnului” acest vis împlinit al locuitorilor din satul Hangu a fost spulberat de un adevărat duşman ,,Strămutarea”. În ziua de 21 mai 1959 a fost oficiată ultima slujbă de preotul Toader Gheorghiu. După slujbă a urmat marele dezastru. Au fost evacuate 2291 de gospodării cu un număr de 18760 locuitori, fiind nevoiţi sa îşi ia agoniseala de o viaţă, plecând în alte locaţii. Au fost evacuate satele: Izvorul Alb, Secu, Buhalniţa, Hangu, Ceahlău Grozăveşti, Chiriţeni şi Rugineşti. Odată cu creşterea apei lacului a luat naştere alt fel de viaţă, dar şi pierderea unor vieţi omeneşti deoarece unii săteni nu doreau să le fie luate munca lor de o viaţă. Suntem impresionaţi de efortul şi buna credinţă a oamenilor, de a-şi părăsi locuinţele, amintirile şi terenul lor care l-au lucrat cu atâta hărnicie, plecănd fiecare in alte zone. Şi în ziua de astăzi râul Bistriţa îşi păstrează cursul aşa cum a fost din cele mai vechi timpuri. În unele ierni geroase când nivelul apei scade, ruinele pot fi văzute, făcându-i pe săteni să-şi amintească de biserica ,,Înălţarea Domnului”.


                              01-01-1970       Şcoala gimnazială comuna Hangu       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro