Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Monumentul se află situat la strada Principală, la poalele dealului pe care se află Cetatea Slimnicului

An/secol:

A fost construită între secolele XIV-XVI

Detalii principale / personalități / evenimente:

Împărăteasa Austriei, Maria Theresia, a sprijinit achiziționarea și instalarea orgii. Pe părțile laterale ale orgii apar, în medalion, chipurile împărătesei și fiului său, împăratul Iosif al II-lea.

Scurt istoric:

Biserica a fost construită de către comunitatea germană din Slimnic în perioada cuprinsă între a doua jumătate a secolului al XIV şi secolul al XVI-lea. Construită inițial în stil gotic, construcția a avut parte de modificări și transformări după reforma religioasă din secolul al XVII-lea, dar și în secolul al XVIII-lea ca urmare a influenței baroce. Este compusă dintr-o navă de 16.6 m lungime și 8,65 m lățime, iar sala corului de 14.64 m lungime și 7,41 m lățime. În 1520 biserici i-a fost dăruit un crucifix de stil gotic, care are pe față răstignirea , iar pe spate pe apostolul Bartolomeu, patronul Bisericii, aflat acum în colecțiile Muzeului Bruckenthal. În aceeași perioadă biserica primește și un potir de argint aurit, turnat, gravat cu filigran, smalț și email translucid, aflat de asemenea în colecțiile Muzeului Bruckenthal. Potirul are inscripționat pe talpă Sanctus Klemens, iar pe cupă Ave Maria Gracia Plenas Dominus. Colecția de 14 covoare a fost vândută în perioada interbelică pentru a se acoperi din cheltuielile necesare reparațiilor la biseric și la școală. Orga datează din 1733 și a fost construită cu sprijinul împărătesei Maria Theresia la Sibiu, în atelierul meșterului Johannes Hann. Amvonul, de esență rococo, a fost realizat în 1759. Tabernacolul, în stil baroc, datează din 1733, picturile fiind realizate de către Stephan Adolph Valpegi din Mediaș

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Aflată la drumul principal, biserica este ferită de zarvă și priviri indiscrete de zidurile sale înalte și trainice. Aura de mister este întregită de numeroși arbori plantați sau ițiți de aiurea. Construcția mi s-a dezvăluit într-o toridă zi de vară. La orele amiezii, odată intrat în curtea bisericii, am fost învăluit de liniște și răcoare, prilej de meditație transcedentală. Impunătoarea construcție mi-a întrerupt starea de meditație și m-a invitat să-i trec pragul. Intrarea în biserică se face pe sub nervurile frânte ale unui arc gotic. Înăuntru, răcoare, liniște, dar și o lumină supranaturală, filtrată de vitralii. Interiorul este dominat de o impunătoare orgă, bogat împodobită de elemente specifice barocului austriac. Legătură cu Austria este relevată de două medalioane amplasate pe părțile laterale ale orgii. Cu puțin efort, afli că bunicuța care îți surâde din partea dreaptă a orgii este nimeni alta decât marea împărăteasă a Imperiului Habsburgic , Maria Theresia, iar tinerelul din stânga este împăratul reformator și fiul său, Iosif al II-lea. Liniștea pe care am întâlnit-o eu dăinuie de aproape trei decenii, de când sașii s-au întors pe meleagurile pe care le părăsiseră de acum opt veacuri, rareori fiind tulburată de vreo prezență umană, așa cum a fost cazul meu. Odată ieșit afară am reintrat în vâltoarea cotidianului și a căldurii cumplite a lunii lui cuptor, lăsând în urmă generosul edificiu, cu speranța că și alții ca mine se vor bucura preț de câteva clipe de magia întâlnirii cu istoria.


                  01-01-1970       SCOALA GIMNAZIALĂ SLIMNIC, comuna Slimnic, jud. SIBIU       2 comentarii

  Claudia Cismas

Foarte frumos !

  Anonim    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro