Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
str.Matei Basarab, nr.185, comuna Mănăstirea

An/secol:

1648

Detalii principale / personalități / evenimente:

Atunci când s-au răsculat seimenii și lefegii( sârbi și albanezi din garda domnitorului), Matei Basarab fiind în mare pericol, s-a ascuns în tufișurile de la marginea acestui sat care pe atunci se chema Cornățel. După ce au fost răpuși răsculații, domnitorul a poruncit să se construiască actuala biserică chiar pe locul unde s-a ascuns și s-a salvat.
1848-boierul Ion Gherman se ocupă, pe propria cheltuială, de tencuiala bisericii.
1900-biserica este restaurată, învelită, ferestre, uși noi pe cheltuiala administrației moșiei regale-M S Regele Carol I.
1937-biserica este reparată în întregime de către M S Regele Carol al II-a.

Scurt istoric:

Acest sfânt lăcaș de cult ortodox, monument istoric, este situat pe teritoriul vechiului oraș al Țării Românești, Cornățel. Profesorul Constantin Giurăscu consideră că mănăstirea, care a existat, este mănăstirea Strugalea, construită de Mircea cel Bătrân. Biserica este ctitoria domnitorului Matei Basarab și a doamnei Elina 1648. În urma unor bătălii purtate pe aceste locuri dintre români și tătari, care năvăleau pe timpul verii, în amintirea celor căzuți și a robilor s-a ridicat la porunca domnitorului acest sfânt lăcaș pe moșia boierului Scarlat Comescu. Ctitorie voievodală în formă de navă greacă din cărămidă cu ziduri groase, cu o singură turlă masivă, având rol și de clopolniță. Catapeteasma din zid masiv împodobită cu icoane frumoase care arată influența școlii bulgare , cărți valoroase, două policandre sculptate în lemn de tei de o rară frumusețe. Pictura este realizată în stil bizantin de către pictorul Olga Greceanu în 1970.Biserica deține și o bibliotecă funcțională cu carte rară. În 1900 a fost restaurată de M S Carol I iar în 1937 reparată în întregime de M S Carol al II –lea. Lăngă mănăstire se afla un cochet palat (vilă) regal unde regii și prinții își petreceau vacanțele în mijlocul țăranilor.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Călătorule, care mergi către mare și dorești să descoperi frumusețea satului românesc de la Dunăre, nu uita că pe DN 31 la cca 40 km de orașul Oltenița, în Bărăganul blestemat și binecuvântat, se află o veche așezare, cândva oraș-târg Cornățel, din vremea lui Mircea cel Bătrân, astăzi localitatea Mănăstirea- fostă moșie regală. Istoria a lăsat aici o mică ușă deschisă, intră și nu vei regreta.Sfânta biserică cu hramul Sf. Mare Mucenic Dimitrie și Sf. Nestor este ctitoria domnitorului Matei Basarab și a doamnei Elina, care în vremuri apuse, pe aceste meleaguri s-au dat bătălii cu tătarii, ce veneau vara ca ploile. Ajunși în curtea bisericii veți descoperi natura în toată splendoarea ei:pomi, flori, iarbă, gâze. La intrare te întâmpină pisania veche care îți atrage atenția, că lăcașul este ctitoria domnitorului Matei Basarab, deci monument istoric. Ești impresionat de pictura în stil bizantin și a icoanelor de mare preț de sec.XIX. Odată ce treci pragul bisericii, ești pătruns de o liniște și senzația că undeva într-un colț se află un călugăr la rugăciune. Lăcașul are o turlă masivă având rol și de clopolniță, ziduri groase ,o scară interioară, cândva în timpul năvălirilor străine, era ultimul punct de rezistență. Sunt impresionante cel două policandre masive sculptate în lemn de tei de o rară frumusețe (preotul paroh Banu Surcel afirmă că sunt unicat). În partea dreaptă se află strana domnească, impozantă, unde, spun sătenii, adesea viitorul rege Mihai, venea însoțit de tatăl său M S Carol al II-lea să asiste la slujbă alături de săteni când familia regală se afla în vizită pe moșia regală de la Mănăstirea. Este fascinant cum natura,arta, timpul și istoria pot da naștere unui colț de rai. Cei iubitori de natură, istorie și frumos poposiți pe aceste meleaguri și vizitați acest lăcaș de cult, aprinde-ți o lumânare pentru neamul nostru, blestemat și binecuvântat.


                     01-01-1970       Școala Gimnazială ,,Grigore Moisil'' comuna Ulmeni       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro