Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Calea Mărășești, nr. 1 Bacău în fața vechii Biblioteci Municipale.

An/secol:

Statuie dezvelită în anul 1971, odată cu organizarea primului Festival literar-artistic “George Bacovia” în Bacău.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Scriitorul Radu Cârneci, director al revistei „Ateneu” a avut ideea realizării unei statui a poetului în orașul în care a locuit și a trăit cel mai mult cunoscutul poet simbolist.
Adesea, în data de 4 septembrie copii din diferite școli ale orașului se adună în jurul statuii sale și-l omagiază recitându-i poeziile și interpretând diferite piese la chitară.

Scurt istoric:

George Bacovia (născut George Andone Vasiliu) s-a născut în data de 4/16 septembrie și a decedat în data de 22 mai 1957. A fost un scriitor român format la școala simbolismului literar francez. Este autorul unor volume de versuri și proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influențe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira. Anii întunecați din liceu și atmosfera rece îi inspiră un poem celebru, "Liceu". Despre George Bacovia s-a spus inițial că e un poet simbolist, dar criticii au remarcat ulterior că își depășește epoca, aparținând poeziei române moderne. Dacă în primul său volum, Plumb, publicat în 1916, imediat după ce carnagiul din primul război mondial, se dezlănțuise, influența poeziei simboliste era foarte vizibilă, abia din volumele următoare, în Scântei galbene sau Comedii în fond, Bacovia descoperă rețeta poeziei moderne, apropiată de proza poetică.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Statuia marelul poet George Bacovia întruchipează neosimbolistul băcăuan în picioare, cu capul plecat, desculț, fără straie pe el și zgribulit de frig, surprinzând perfect esența stilului bacovian. Culoarea cenușie a statuii este evidențiată prin stilul anticalofil ( antifrumos), creând o atmosferă specifică, apăsătoare, întunecată, specifică toameni sau iernii. Statuia transmite o stare de suferință existențială, sugerând depresia, neliniștea, sfârșitul și golul sufletesc, așa cum și-a trăit și autorul viața. Modul în care este realizată și anume cu mâinile strânse la spate și capul plecat sugerează întocmai singurătatea. Cu toate acestea atmosfera sobră transmisă de statuie se împletește de minune cu cea caldă, primăvăratică transmisă de magnolia situat lângă statuie. Mireasma îmbietoare a florilor de magnolie m-au transpun într-o stare de reverie, lăsându-mi impresia că mă aflu într-un loc de poveste sau chiar într-unul din poemele specific bacoviene. Înălțimea statuii este de altfel una simbolică sugerând întocmai o stare de superioritate intelectuală, morală dând impresia unei vieți monotone din care el s-a sustras fiind superior celorlalți dând dovadă de o latură introvertită. În această primăvără mult așteptată pe când treceam prin fața monumentului, am surprins gingășia florilor de magnolii suprapusă pe austeritatea statuii sobre. M-am gândit că depresivul nostru poet și-a iubit foarte mult orașul schimbându-și numele după cel al urbei în care stătea. Ideea plantării acestei magnolii ]n apropierea statuii am constatat că a fost o alegere fericită pentru cel care a avut-o acum ceva ani. Probabil că la mireasma îmbietoare a unor muguri de magnolie s-a gândit poetul când a realizat binecunoscutul poem „Primăvara”.


            01-01-1970       Palatul Copiilor Bacău       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro