Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Strada Brâncoveanu, nr. 111, cartier Prăjani, oraș Slănic, jud. Prahova

An/secol:

1864

Detalii principale / personalități / evenimente:

Biserica "Sfantul Ioan Botezatorul" din Slănic a fost ridicată în anul 1864, fiind apoi reparată în anul 1912 în timpul preotului Atanasie Petrescu. În perioada 1949-1959 i s-au făcut alte reparații și a fost sfințită de către PS Episcop Antim Nica- vicar patriarhal. La cutremurul din 4 martie 1977 biserica a suferit grave avarii. De atunci și până în anul 1982, în timpul păstoririi și sub îndrumarea tânărului preot doctorand Joița Alexandru, vrednicii enoriași ai acestei parohii au reparat în întregime biserica făcând subzidire la temelie, refăcând tencuielile exterioare, acoperind biserica cu tablă nouă și pictând-o din nou prin osteneala și maiestria artistului Dinu Petre. În vremea arhipastoriei Preafericitului Părinte Patriarh Justin Moisescu s-a făcut sfințirea în data de 9 ianuarie 1983, de un sobor de preoți și diaconi în frunte cu PS Episcop Vasile Târgovișteanul- vicar patriarhal.

Preot Paroh: Mihai Valentin Adrian

Scurt istoric:

Sfânta biserică ”Ioan Botezătorul” din localitatea Slănic, Prahova, cartierul Prăjani, a fost zidită în anul 1864. În anul 1912, pe timpul părintelui Atanase Petrescu, biserica este reparată. La cutremurul din 4 martie 1977 sfânta biserică a fost grav avariată. De atunci și până în anul 1982 a fost reparată. Lăcașul a fost pictat de către Dinu Petre. Biserica a fost sfințită pe data de 9 ianuarie 1983 de către un sobor de preoți și diaconi în frunte cu PS Episcop Vasile Târgovișteanul- vicar patriarhal.
Sfânta biserică are hramul Sfântului Ioan Botezătorul pe 7 ianuarie și pe 20 iulie are loc hramul Sfântului proroc Ilie Tezviteanul.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Primăvara a sosit pe meleagurile României. Cerul senin ne anunță că această zi va fi una însorită și frumoasă. Doamna s-a gândit să facem o excursie în care să vizităm un monument istoric din orașul nostru. Bucuroși, am plecat la drum. Am mers câteva minute, timp în care am admirat peisaje de vis. Zefirul împrăștia mireasma parfumată a florilor.
Într-un final am ajuns la Sfânta Biserică ”Ioan Botezătorul”. Am intrat. Biserica arata minunat. Chiar dacă pe exterior biserica este albă, în interior picturile sunt nemaipomenite. Toate scenele ilustrate pe pereți îți transmit sentimente de pace, de iubire și armonie. Sfintele icoane par că au ramele din aur și argint, deoarece strălucesc mai tare decât o piatră prețioasă. Atunci când săruți o icoană buzele simt o mare dulceață. Biserica aceasta este plină de harul cel sfânt!
Afară, grădina bisericii este înconjurată de flori minunate, care au parfumuri încântătoare. În curtea bisericii se află un monument ridicat în cinstea eroilor care au luptat și s-au sacrificat ca să-și apere țara.
Biserica este înconjurată de mai muți brazi falnici care adăpostesc veverițe jucăușe și drăguțe. Cântecul cristalin al păsărelelor se aude neîncetat. Razele soarelui care se reflectă în curtea bisericii o fac să pară aurie. Sentimentele resimțite aici sunt miraculoase. Aici îți găsești liniștea sufletească. Cât timp noi am admirat frumusețile bisericii părintele ne-a spus istoria ei. La plecare ne-am luat rămas bun de la milostivul părinte. Această biserică ni s-a părut incredibilă, deoarece toate picturile de pe pereți erau fantastice. Curtea bisericii este ca o oază de revitalizare. Am văzut veverițele jucăușe cum săreau voioase din creangă în creangă și am ascultat minunatul cântec al păsărelelor.
Istoria acestei biserici mi s-a părut fascinantă! Sentimentele pe care le transmite credincioșilor și vizitatorilor sunt acelea de dragoste, iubire și liniște.
Fiecare oră petrecută aici este o oră petrecută în pace și armonie alături de Dumnezeu. Aici timpul trece încet, plin de dragoste și fericire.

Vizitând această biserică îl veți resimți pe Dumnezeu mai aproape!


                                                      01-01-1970       Clubul Copiilor Slănic       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro