Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Str. General Candiano Popescu, Nr. 6, Sector 4, București, în imediata apropiere a Parcului Carol I. B-II-m-B-21011

An/secol:

1906

Detalii principale / personalități / evenimente:

Clădirea a fost ridicată cu ocazia organizării, pe Câmpia Libertății, a Expoziției Generale Române, prilejuită de jubileul a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I, precum și 25 de ani de la încoronare și proclamarea României Regat. Expoziția prezenta vizitatorilor, mulți dintre ei străini, progresele țării în perioada 1866-1906.

Turnul castelului, înalt de 20 de metri și un diametru de 9 metri, adăpostea un bazin cilindric de fontă, cu o capacitate de 200 de metri cubi, turnat la atelierele Oscar Maller. Bazinul, ce urma să aprovizioneze pavilioanele expoziției cu apă potabilă, nu a funcționat niciodată.

Scurt istoric:

Inaugurarea s-a făcut în 1906, dar nefiind folosit pentru scopul proiectat, a rămas la dispoziția casei regale. De la înălțimea turnului, se putea observa forte bine panorama expoziției. Ulterior castelul este folosit pentru expoziții de artă, familia regală vizitând deseori locul. Începând cu 1914, din turnul fortăreței, fizicianul Emil Giurgea a realizat transmisiuni radiotelegrafice. După Primul Război Mondial, castelul a fost transformat într-o cazarmă, destinată corpului de gardă de la Mormântul Ostașului Necunoscut.
În anii 1942-1944, după demolarea fostului Palat al Artelor, în apropierea castelului s-au amenajat bărăci pentru militarii care lucrau la evacuarea molozului. Considerându-le pradă de război de la germani, bărăcile au fost confiscate de soldații sovietici, ajunși în oraș la 30 august 1944.
Camerele care adăposteau tablouri pe vremea regelui au fost transformate, în 1945, în dormitoare pentru femeile care lucrau la amenajare parcului. După 1990 clădirea a fost utilizată drept corp de gardă pentru o subunitate de jandarmerie. Din 30 septembrie 2004 Castelul lui Vlad Țepeș devine sediul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor și din 2010 este trecut pe lista monumentelor istorice.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Majoritatea dintre noi, când asociem numele lui Vlad Țepeș cu cel al Bucureștiului, ne gândim la zilele orașului și implicit la atestarea documentară a urbei. Prea puțini locuitori de pe malurile Dâmboviței știu că aici se află o clădire, cunoscută sub numele de Castelul lui Vlad Țepeș, și nu pentru că a fost ridicată în secolul XV de vestitul domnitor, căci este o ctitorie a secolului XX, ci pentru că modelul ales a fost Cetatea Poenari. Vă propun să mergem împreună să vizităm monumentul, deschis doar două zile pe an: de noaptea muzeelor și de ziua eroilor. Eu voi alege noaptea muzeelor, să vă fiu ghid, se potrivește cu tema noastră.
După ce intrăm în perimetrul clădirii, dinspre Strada General Candiano Popescu, ne atrage atenția un element de arhitectură, descoperit la ora de istorie și specific castelelor medievale, hersa. În partea superioară am observat creneluri, pe care le-am întâlnit la Castelul Bran sau Castelul Huniazilor. Pentru cei mai puțin avizați hersa reprezintă grilajul greoi folosit pentru baricadarea unei intrări în castel; crenelul este deschizătura din partea superioară a parapetului, folosit de arcași pentru a se proteja.
După nume castelul pare o clădire mare, iar după personalitatea lui Țepeș, trebuie să fie ceva impunător. Turnul, ridicat pe Dealul Libertății, numit astăzi Parcul Carol I, este robust, ceea ce-i conferă o notă de rezistență. Când te afli în el, mai precis când urci scara circulară, ți se pare că ești foarte înghesuit. Dar, partea mai frumoasă se arată în vârf. Priveliștea este încântătoare. Dacă ați avut ocazia să vizitați și Cetatea Poenari, îmi veți da dreptate, senzația este aceeași.
În curtea edificiului un grup de pasionați costumați în uniforme militare vechi, au dorit să ne facă o demonstrație de mânuire a armelor, împreună cu sunetele dure ale unor trompete și tobe de război. După jongleria de arme, m-am plimbat puțin în jurul cetății pentru a mă familiariza cu locul. Chiar dacă era veche, fortăreața, trecută printr-un proces de renovare, încă mai reușește să impresioneze. Mai ales când am văzut cărămizile acele erodate de ploi și restul de precipitații, am înțeles mai bine semnificația edificiului.
Trecând peste faptul că unele părți ale monumentului nu pot fi vizitate, cele deschise publicului sunt foarte interesante și de aceea, Castelul lui Vlad Țepeș merită atenția dumneavoastră, dacă sunteți în trecere prin capitală.


                                 01-01-1970       ȘCOALA GIMNAZIALĂ 97, BUCUREȘTI       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro