Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
TURNUL MĂGURELE, la intrarea în Parcul Central

An/secol:

1985

Detalii principale / personalități / evenimente:

Un grup de arhitecti din Bucuresti au proiecta monumentul din Turnul Măgurele.

Scurt istoric:

În timpul Războiului de Independență, 1877-1878, în localitatea Turnul Măgurele s-a amenajat cel mai mare depozite de armament și furaje pentru front, spitale, fiind un punct important în susținerea operațiunilor militare. Pe podul de vase de la Turnu Măgurele-Nicopole s-au transportat alimente și muniții pentru front, au fost trimise în țară convoaie de prizonieri și răniți, s-au reîntors trupele române după victoria repurtată asupra armatei otomane.
Județul Teleorman a fost, în timpul războiului, locul de trecere a celei mai mari părți a trupelor rusești peste Dunăre, itinerariul armatelor imperiale ruse spre Dunăre fiind: București, Drăgănești de Vlasca, Vitănești, Cernețu, Storobăneasa, Beiu, Smardioasa, Zimnicea, Svistov, iar o altă parte din coloane au trecut prin Alexandria, Furculești, Dracea, Turnu Măgurele.
În memoria acelor momente la intrarea în Parcul Central al orașului a fost ridicat Monumentul Independenței - cel mai impunător monument al urbei, care omagiază eroii căzuți în Războiul de Independență din 1877-1878.
Pe un soclul înalt sunt reprezentați trei soldați: un dorobanţ, un militar de marină și un grănicer. Grupul este însoțit de următoarele versuri:

"S-au dus feciorii oastei pe calea strămoșească
S-au prins cu moartea crudă la luptă voinicească
Și au ieșit din luptă viteji, învingători
Scăldați în al lor sânge puternicii feciori!"

În stânga și în dreapta grupului statuar, pe ambele fețe, în semicerc, sunt basoreliefuri în bronz care înfățișează: trecerea armatei romane peste Dunăre, scene amintind de luptele de la Plevna, din vara și toamna anului 1877, precum și scene în care sunt reprezentați eroi răniți și îngrijiți de către medicul general Carol Davila, cel care a organizat serviciul militar sanitar.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Deși locuiesc în București, m-am născut în Turnul Măgurele și vă aduc astăzi în atenție un monument din orașul originii mele. Când eram mai mic, căci astăzi am doar 13 ani, mă duceam zilnic în Parcul Central al orașului, de cele mai multe ori cu bunicii. Deși treceam mereu prin fața sa și uneori mă jucam în preajmă, eram prea mic ca să înțeleg semnificația edificiului. Anii au trecut și am descoperit că acesta comemorează luptele armatei române din jurul redutei Plevna, în încercarea de a obține independența față de Imperiul otoman. Acest monument îmi dă o senzație plăcută, deoarece acei soldați s-au sacrificat pentru un ideal frumos, deși cei mai mulți dintre ei veneau din lumea satelor, unde nu studiau prea multă istoria, căci mergeau doar patru ani la școală. Este un monumentul imens, în stilul celor ridicate în perioada comunistă, când istoria era folosită în scop propagandistic. Chiar și așa merită văzut, pentru oraș este un simbol.
Cred ca monumentul ne îndeamnă să fim si noi în prezent la înălțimea faptelor înaintașilor noștri.


         01-01-1970       Școala Gimnazială 97, BUCUREȘTI       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro