Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Calea Șerban Vodă, Nr. 29, Sector 4, nu departe de Dealul Patriarhiei. Cod LMI: B-II-m-A-19750

An/secol:

1852-1858

Detalii principale / personalități / evenimente:

În vremea domnitorului Barbu Știrbei, cu binecuvântarea Mitropolitului Nifon al Ungro-Vlahiei, se pune temelia noului locaș, pe locul unde Scarlat Ghica ridica în anii 1767-1768 un templu în cinstea Sfântului Ierarh Spiridon, mănăstire domnească. Primul edificiu fiind într-o stare de degradare avansată, se hotărăște ridicarea unui nou locaș, care a rămas până în zilele noastre.

Biserica are o turlă centrală și două turnuri în față, având dimensiunile: 41 m. lungime, 14 m. lățime, 38 m. înălțime. De-a lungul timpului a suferit daune, fiind grav deteriorată în urma cutremurului din 1940.
După 4 martie 1977 si amenajarea magistralei doi a metroului bucureștean, autoritățile comuniste a trecut monumentul pe lista edificiilor ce urmau să fie demolate. La intervenția Patriarhului Teoctist clădire este salvată și intră într-un proces amplu de restaurare, finalizat în 1990.

Scurt istoric:

Pe adresa din zilele noastre, Șerban Vodă, Nr. 29, Sector 4, București, s-a aflat până la mijlocul secolului al XIX-lea o mănăstire domnească despre care nu se cunosc prea multe lucruri, cu excepția pietrei pisanie aflată la intrare, un adevărat act de naștere: Dat fiindcă Dumnezeu a trimis pe Fiul Său și a locuit cu oamenii, tot creștinul este dator a zidi casa lui Dumnezeu, pe pământ. Pentru aceasta și robul lui Dumnezeu, domnitorul Țării Românești, Scarlat Ghica, ful Domnului Grigore Ghica, vrând a mări numele lui Dumnezeu, cel în Treime închinat a slăvit, a zidit din temelie acest templu, în cinstea Sfântului Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei, făcător de minuni. Această întreprindere s-a început în al doilea an al domniei sale. La anul 1767 și s-a sfârșit în a doua sa domnie, în anul 1768, 30 septembrie. Iar ca să poată fii suficientă în toată frumusețea și buna credință, s-a înzestrat cu fonduri și legate statornicești de către Domnul Alexandru Ghica, fiul Domnului Grigore Ghica, întâiul ctitor.
Pe locul acestei mănăstiri, între anii 1852-1858 se construiește un nou edificiu impunător, cu contraforți de rezistență, ridicat în stil neogotic, cu nervuri în bolta pronaosului, element specific arhitecturii moldovenești. Interiorul este flancat de un balcon. Pictura interioară realizată Gheorghe Tattarescu este una de inspirație renașcentistă. O bună parte din opera maestrului se păstrează într-o stare foarte bună.
Necropolă domnească, biserica adăpostește în peretele dinspre sud mormintele domnitorilor Scarlat Ghica, C. Hangerli și Alexandru Șuțu, mort în ajunul declanșării revoluției conduse de Tudor Vladimirescu.
Deși cutremurele din 1940 și 1977, precum și bombardamentele din 1944, nu au adus pagube însemnate edificiului, regimul comunist era cel care urma să șteargă monumentul de pe harta istorică a capitalei. Magistrala doi a metroului bucureștean, ce trece prin zonă, și planurile de modernizare urbanistică a orașului, inițiate de Nicolae Ceaușescu în anii 80, au pus în discuție demolare bisericii. Intervenția personală a Patriarhului Teoctist a salvat lăcașul.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Bună! Numele meu este Rianna, am 13 ani și sunt elevă în clasa a VII-a C la Școala Gimnazială 97, București. Eu, dar și mulți dintre colegii mei, îmi pun mereu întrebarea: De ce trebuie să învăț despre asta sau despre cealaltă? Într-o zi am îndrăznit să pun această întrebare la ora de istorie: Doamna, de ce trebui să învățăm despre Tudor Vladimirescu? Doamna profesoară mi-a răspuns, surpriză, cu o întrebare: -Rianna, cine ești tu? Cum cine, Rianna Cojocaru! -Ce știi despre familia ta? Și dialogul a continuat finalizându-se cu o temă, dar nu ca celelalte, una foarte interesantă: o investigație- Istoria familiei mele. Ora următoare fiecare a prezentat ceva din istoria familiei extinse, bunici, străbunici. Am aflat atunci că noi am scris o pagină de istorie. Era ceva nou și brusc orele au devenit altfel, știind că și eu pot să transmit mai departe ceva din trecut.
Totul a plecat de la o simplă întrebare pe care o aveam în minte și am ezitat prea mult să o pun. Așa că, pentru a nu repeta greșeala, mi-am propus să continui munca de cercetare și să vă prezint un aspect din istoria locală a orașului meu, cu speranța că vă voi încânta.
În apropierea locuinței mele se ridică falnic, printre blocuri comuniste, un monument diferit de ceea ce văd pe stradă, de ceea ce văd în oraș, o biserică decorată la exterior precum palatele venețiene. Aspectul acesta m-a determina să-l aleg ca temă, pentru lucrarea de față.
M-a atras mereu această biserică dar, până la ora de istorie nu m-am gândit să-mi pun mai multe întrebări despre ea. Ocazia a venit și astfel vă propun să ne întoarcem în timp, pe urmele înaintașilor, să descoperim cine suntem, căci: Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe înainte.- Wiston Churchill
Vizitând și prezentând monumentul v-am dezvăluit o pagină din trecutul nostru, am văzut tot mai departe în viitor!


                              01-01-1970       ȘCOALA GIMNAZIALĂ 97, BUCUREȘTI       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro