Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
BD. I. C. BRĂTIANU, Nr. 49, SECTOR 3, vis-a-vis de Piațeta Roma. Cod LMI B-II-m-A-18225

An/secol:

1705-1707

Detalii principale / personalități / evenimente:

Biserica Sfântul Gheorghe Nou este singura ctitorie a Voievodului Constantin Brâncoveanu care s-a păstrat până astăzi în București. Aici, în anul 1889, s-a săvârșit slujba de înmormântare a poetului Mihai Eminescu.

În 2014, la comemorarea a 300 de ani de la martiriul din Constantinopol, Biserica Ortodoxă Română a plasat rămășițele domnitorului Constantin Brâncoveanu într-o raclă, depusă în interiorul bisericii.

Scurt istoric:

Începută de domnitorul Antonie Vodă din Popeşti (1669-1672) şi de dragomanul Panaiotis Nikusios, ca metoc al "Sf. Mormânt" din Ierusalim, Biserica Sf. "Gheorghe Nou" din apropierea Curţii domneşti şi dinspre Calea Moşilor şi mahalaua Cavafilor nu a fost finalizată. Lăcaşul a fost terminat de domnitorul martir Constantin Brâncoveanu, pe care l-a construit, între 1705-1707, după planurile ctitoriei sale de la Hurezi.

Arhitectura noii construcţii, monumentalitatea care domină lăcaşurile Radu Vodă sau mitropolia şi strălucirea care i s-a dat i-au determinat pe mulţi contemporani ai epocii brâncoveneşti să o considere cea mai frumoasă biserică din Bucureşti. A fost sfinţită de praznicul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din 1707, în prezenţa unor ierarhi autohtoni, din Balcani, dar mai ales a patriarhului Hrisant Nottara al Ierusalimului. În jurul bisericii, ctitorul a construit chilii, clopotniţă, un han şi casele egumeneşti şi patriarhale. În 1718, mănăstirea a fost pustiită de un incendiu, dar a fost refăcută de domnitorul Ioan Mavrocordat. La cutremurul din 1802, turlele s-au prăbuşit, iar la marele foc din 1847 biserica şi clopotniţa au fost distruse. În 1851, biserica a fost renovată într-un stil complet diferit de cel brâncovenesc, primind influenţe neoclasice şi neogotice, aproape de nerecunoscut faţă de lăcaşul iniţial. Abia după al Doilea Război Mondial, biserica a cunoscut o refacere în consonanţă cu arhitectura iniţială. În acest lăcaş se găsesc rămăşiţele pământeşti ale domnitorului martir Constantin Brâncoveanu şi mâna dreaptă a Sf. Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni, adusă de domnul Mihai Viteazul ctitoriei sale Mihai Vodă din Bucureşti.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Poate fără să ne dăm seamă, trecem zilnic pe lângă monumente și clădiri care au o valoare istorică deosebită. Inițiativa de a participa la concurs a venit tocmai din dorința de a afla și, mai mult de atât, de a transmite mai departe plăcerea și senzația descoperirii. Mi-am propus acest lucru, așa că, într-o dimineață de duminică am plecat spre centru orașului, fiind convins că voi găsi ceva interesant. Ținta mea era centrul vechi, un zonă plină de clădiri vechi, din păcate unele într-o stare de degradare avansată. Am luat autobuzul 381, însă fără să fiu atent, am coborât cu o mai devreme. Era cam frig afară, căci iarna s-a lăsat dusă cu greu și anul acesta, și puțin supărat m-am gândit să merg pe jos spre ținta mea. În acest moment, peste forfota urbană, s-a suprapus un sunet ce părea că vine din altă lume. Am înaintat în direcția lui și, doar după câțiva pași m-am trezit într-o biserică. Era aglomerat căci se desfășura serviciul religios specific unei duminici din postul mare. Am închis ochii, mi-am încordat auzul și brusc am uitat că mă aflam în mijlocul orașului aglomerat. Am avut senzația că turlele bisericii se deschid și că mă înalț odată cu sunetul spre cer. Cred că ați bănuit, eram în Biserica Sfântul Gheorghe Nou, de la kilometru 0. A fost momentul în care m-am convins care este tema lucrării mele.


                  01-01-1970       ȘCOALA GIMNAZIALĂ 97, SECTOR 4, BUCUREȘTI       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro