Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Str. Nicolai Nanu, nr. 1, loc. Broșteni, jud. Suceava, vis-a-vis de Liceul Tehnologic "Nicolai Nanu" Broşteni.

An/secol:

Unele surse precizează că biserica datează din anul 1779, în timp ce alte surse menționează că biserica ar fi fost construită în perioada 1760-1765

Detalii principale / personalități / evenimente:

Bisericuța de lemn de la Broșteni are o istorie aparte, deoarece în interiorul ei, în anul 1840, a fost înființată prima școală de pe valea Bistriței. Boierul Alecu Baloş (Balj) a fost cel care a dat naştere acestei şcoli, unde învățătorul Nicolai Nanu l-a avut ca elev pe însuși Ion Creangă.

Ansamblul bisericii „Sfântul Nicolae” din Broșteni a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015. Acesta este format din două obiective: Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” și clopotnița. Preoții slujitorii ai Bisericii "Sfântul Nicolae", sunt : preot paroh Ovidiu-Dimitrie Balabasciuc şi preot Vasile Lehaci. Monumentul se află într-o stare foarte bună.

Scurt istoric:

La mijlocul secolului al XVIII-lea, locuitorii din satul sucevean Broşteni au început să ridice o bisericuţă din lemn, cu sprijinul sătenilor din localităţile vecine Lungeni şi Neagra. Un călugăr, Daniil de la Voroneţ, a adus cei mai buni meşteri din Bucovina la vremea respectivă pentru a ridica biserica. De asemenea, un anume haiduc Moglan a plătit o bună parte din lucrările făcute la biserică, oferind şi câţiva muncitori de-ai săi pentru a ajuta la ridicarea construcţiei. Meșterii au folosit bârne groase de frasin şi tisă, pe care le-au prelucrat doar cu ajutorul bardei și a cuțitoarei. Cu toate acestea, au reușit să ornamenteze lemnul cu diferite motive și decorații lucrate cu multă atenție. De asemenea, lăcașul de cult se remarcă și datorită faptului că lemnele sunt îmbinate fără ajutorul cuielor, in stil „rândunică”. Streașina largă este sprijinită pe console în retrageri decorate cu motivul rozetei. Acoperișul este înalt, cu pante repezi și are o învelitoare din draniță bătută în „solzi”. Călugărul Daniel, împreună cu fratele său, a realizat icoanele lăcaşului de cult, confecţionate din lemn de molid. Acelaşi monah a fost cel care a dăruit locul pentru biserică, livadă şi cimitir. Tot el a contribuit şi cu bani pentru o parte din cărţile bisericeşti. Biserica din lemn a fost folosită de credincioşii din Broşteni timp de mai bine de 100 de ani, până în 1865, când boierul Alecu Baloş a construit un lăcaş mult mai mare, din cărămidă şi piatră. În anul 1840 a fost înființată școala ce avea la început şase elevi, însă cu timpul au ajuns să înveţe aici 12 copii. Cu toate acestea, în zilele de sâmbătă și duminică încă se oficiau slujbele bisericești. Cursanţii trebuiau să facă carte timp de cinci ani de zile, după care primeau un fel de atestat pe baza căruia se puteau hirotonisi. De asemenea, elevii învăţau aritmetică, geografie şi istorie. Nicolai Nanu a fost primul dascăl al şcolii din Broşteni, el predând până în anul 1850. Un secol mai tărziu, în 1950, Biserica a devenit muzeu etnografic. Muzeul adăposteşte tot felul de obiecte funerare vechi, icoane bizantine, un clopot german din timpul războiului, cărţi religioase, vase pentru cult, truse de botez şi împărtăşanie, diferite cruci, candele şi diferite fotografii de epocă. Iconostasul lucrat dintr-un singur lemn reprezintă piesa centrală a naosului. Poate cele mai valoroase obiecte aflate în acest muzeu sunt stranele originale şi un analog cu strană la care a cântat Ion Creangă.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Noi, localnicii, vrem să credem că oamenii chiar își amintesc de locul in care Ion Creangă a învățat, a luat râie și a omorât niște capre cu un bolovan. În prezent, nu mai avem nici râie, nici prea multe capre dar amintirile lui Nică dăinuie în sufletele noastre și ne mândrim cu ele. Eu văd aproape zilnic lăcașul de cult unde a învățat marele povestitor, dar până de curând nu am fost prea atentă la detalii așa că am fost foarte determinată să fac o vizită ceva mai lungă. Cum am intrat pe poartă, am fost întâmpinată de imaginea cu care eram obișnuită și am început să mă tot apropii și am constatat că pereții sunt ornamentați cu tot felul de rozete, motive tradiționale și, desigur, câteva cruci. Cu toate că biserica datează din secolul XVIII, se află într-o stare excelentă, zic eu; lemnul nu s-a degradat, clădirea nu a fost vandalizată și a fost păstrată cu multă grijă. Încet, încet, am simțit parcă o aură optimistă și puțin nostalgică în jurul meu. După o perioadă destul de lungă de timp în care am tot privit, am răspuns chemărilor doamnei ghid și am intrat. Acolo... am fost teleportată în vremea lui Creangă. Desigur, timpul și-a pus amprenta asupra exponatelor dar încă se află într-o stare foarte bună. Vizita mea a fost cu atât mai plăcută datorită doamnei ghid care știe poveștile tuturor exponatelor, pe care mi le-a spus cu mult entuziasm. Simțeam o anumită pasiune în glasul femeii când îmi povestea despre „faimoasele” ceasloave cu care Nică prindea muște și despre calul bălan și biciul „Sfântul Nicolae”. Cu toate că nu este un spațiu foarte generos, ai ce vedea! Astfel, mi-am terminat vizita și am tras concluziile: este un loc frumos și merită văzut! Sunt de părere că trebuie să promovăm mai mult monumentele mai puțin cunoscute deoarece și ele fac parte din istoria noastră și trebuie să le dăm o șansă să fie remarcate întrucât fiecare este unic, special în propriul mod!
Nu doar aspectul bisericii îi uimeşte pe trecătorii sau credincioşii care-i calcă pragul, ci şi faptul că în biserică se află deschis pentru toată lumea, un adevărat muzeu care aduce în prim plan perioada în care marele scriitor Ion Creangă a învăţat tainele cititului şi ale socotitului.


                     01-01-1970       Liceul Tehnologic "Nicolai Nanu" Broşteni       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro