Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Accesul se face de pe DN23 pe sensul Focșani - Brăila, înainte de podul de peste Râul Buzău, mănăstirea se află la 6 km de intersecție.

An/secol:

1637-1651

Detalii principale / personalități / evenimente:

Ctitori Matei Basarab şi Elena Doamna Domnitorii munteni ce au întărit în mod constant această mănăstire: Mihnea al III-lea Radu, Grigorie Ghica, Gheorghe Duca, Şerban Cantacuzino, Sfântul Constantin Brâncoveanu şi Stefan Cantacuzino. Se adaugă domnii fanarioţi ai Ţării Româneşti din secolul al XVIII-lea, anume: Nicolae Alexandru Mavrocordat, Ioan Mavrocordat, Mihail Racoviţă, Grigorie II Ghica şi Constantin Nicolae Mavrocordat.
Academicianul Nicolae Iorga
Profesorul Ionel Cândea

În 2004, cu prilejul sfințirii mănăstirii, aceasta va primi un al doilea hram: Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.
Începând cu anul 2007, biserica veche a mănăstirii a intrat într-un amplu proces de consolidare și restaurare prin grija Centrului Eparhial, cu susținerea financiară a Consiliului Județean Brăila și cu eforturile Muzeului Brăilei.
În prezent, la mănăstirea Măxineni slujesc 11 călugări călăuziţi de stareţul Atanasie. Chiliile acestora nu fac parte, însă, din ansamblul recent restaurat, fiind ridicate în anii 2000, în apropierea noii biserici, construită tot în acea perioadă. Slujbele religioase se oficiază în continuare în noua biserică,

Scurt istoric:

Mănăstirea Maxineni are ca hram Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, este situată în comuna Măxineni, județul Brăila.
Mănăstirea a fost ridicată pe locul unei biserici de nuiele în anul 1637 de domnitorul Țării Românești, Matei Basarab, fiind una dintre cele mai frumoase ctitorii din vremea domniei sale. Rolul de apărare atribuit sfintei mănăstirii explică grosimea neobișnuită a zidurilor de 1,5 metri Pisania originală a mănăstirii, pastrată astăzi în Muzeul Naţional de Istorie a României, din Bucureşti, spune: "Acesta sfanta si dumnezeiasca besereca ci iaste hramul a nasterii lu sti Ioana Crastitel facutu-o-am eu, robul lui Dumnezeu, Io Mateiu Basaraba voevod i gospojda Ilina. Mergandu dumniia mea la oaste am tabaratu prea malul Siretului. Ci am vazut dumniia mea cest loc bun si tare si era o besereca mica de nuiale si lipita cu lut. Dici, cu vrerea lui Dumnezeu si cu ajutorul Sfantului hram am facut acesta besereca de piatra sa fie dumnii mele pomeana. Si au fostu ispravnnicu cu multu ostenitoru si indemnatoru jupana Radulu vel capitan. Si au fostu dentaiu multu nevoitoru cu sfanta manastire egumen eromonah Chiril. Si al doile ispravnic Lupuu vist. Cu mila lui Dumnezeu crestinu Matei Basarab i gospodin vasul zemle Oglovlahiscoe grobu peceat."
În anul 1718, când tătarii au intrat în Țara Românească, Nicolae Mavrocordat a trimis pentru tratativele ce urmau să aibă loc doi înalți demnitari la Mănăstirea Măxineni, demonstrându-se astfel importanța acordată mănăstirii.
În anul 1750 mănăstirea a devenit metoc al Spitalului Sfântul Pantelimon din București.
În anul 1856 guvernul aprobă reclădirea mănăstirii, în timpul caimacanului Alexandru Ghica şi al principelui Alexandru Ioan I, după cum spune pisania:
"S-a ridicat din temelie acest dumnezeiesc lacas, intru cinstea si pomenirea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, de catre fericitul intru pomenire Domnul Matei Basarab voievod, anul 1638, in trecere ce a avut cu ostirea sa pe aici. Dupa termen de 220 ani fiind ajunsa in ruinare de intemperiile vremurilor, acum, din porunca Creatorului s-a razuit, innoit si impodobit in zilele si prin bunavointa printului caimacan Alexandru Ghica - reparandu-se prin silintele si din parte-i cheltuieli a cuviosiei sale Ciprian, egumenul acestei manastiri, luand savarsire in zilele luminatului domn al Principatelor Unite Alexandru Ioan I, iar Episcop al Eparhiei Dumnealui Domn Filotei, 1859."
Mănăstirea a fost transformată în biserică de mir, şi este închisă după anul 1877.
În februarie 1917, zidurile groase ale mănăstirii se prăbușesc în urma bombardamentelor armatei române și a aruncării în aer de către armata rusă a unui depozit de muniție.
Pe data de 24 iunie 1990, după 73 de ani de abandon, se oficiază aici prima Sfântă Liturghie arhierească de către Înal Preasfințitul Casian al Dunării de Jos.
În anul 2000, cu ajutorul Primăriei Brăila, dar şi a P.S. Casian Crăciun, Episcopul Dunării de Jos, se toarnă prima lopată de ciment la temelia noii biserici de la Mănăstire. Biserica, situată la 45 de metri de vechea ctitorie domnească, a fost construită între anii 2001-2004, în stilul bisericilor lui Matei Basarab. Are o lungime de 19 metri si o latime de 7 metri. Este înaltă de 19 metri.
În 2004, cu prilejul sfinţirii mănăstirii, aceasta va primi un al doilea hram: Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.
Astăzi, mănăstirea are un complex modern de chilii și anexe gospodărești, şi un muzeu-casă voievodală ce cuprinde o colecţie de cărţi religioase vechi de câteva sute de ani

Bibliografie: Ionel Cândea, Mănăstirea Măxineni, Ed. Istros/Ed. Episcopiei Dunării de Jos, Brăila, 1996 http://www.ghidulmanastirilor.ro/manastiri-din-romania/193.html

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Mănăstirea Măxineni-pasărea Phoenix din lunca Siretului


Pe drumul ce leagă provinciile surori Ţara Românească şi Moldova, după ce ai trecut podul peste râul plin cu meandre Buzău, apare un indicator, la o răscruce de drumuri, ce ne trimite într-o călătorie în timp, pe vremea voievodului Matei Basarab, ctitor al mănăstirii Măxineni.
Zidurile masive de circa 2 metri dau senzaţia de siguranţă călătorului obosit, ce şi-a găsit liniştea trupească şi spirituală dincolo de porţile întărite cu ghinturi de fier sub bolţi zidite în cărămidă.
Din zona chiliilor, senin şi zâmbitor ne-a întâmpinat stareţul Atanasie care ne-a povestit cu mult suflet despre istoria trecută a locului, precum şi despre realizările actuale, prin care, a fost reînsufleţit acest loc istoric.
Cuminţi, înconjurate de ziduri de cărămidă, într-o curte laterală, se găsesc biserica mănăstirii şi casa voievodală.
Biserica a fost rezidită păstrându-se cu sfinţenie specificul epocii de demult. În frumoasa construcţie au fost încastrate şi cele două bucăţi de zid care se mai aflau în picioare în 1990. Pictura interioară a bisericii prezintă scene biblice şi au fost realizate de pictorii clasa I Marcel şi Daniel Codrescu, tată şi fiu, originari din satul brăilean Oancea. Cei doi au lucrat folosind vechea metodă a frescei. Mai exact, după cum ne-a explicat stareţul Atanasie “fresca este un fel de tencuială făcută din var amestecat cu câlţi şi nisip. Se dau două mâini. La prima mână, se pune un cancioc de nisip, la o găleată de var cu câlţi. La a doua mână se pune doar varul cu câlţi. După două ore, se scliviseşte, îndepărtându-se pojghiţa formată la suprafaţă, şi abia apoi se vine cu culoarea. Pictura trebuie aplicată în maxim 18 ore, după acest interval fresca devine prea uscată şi nu se mai formează acea reacţie chimică datorită căreia culoarea rezistă pe pereţi. Dacă se respectă aceşti paşi, pictura este nemuritoare, freci pereţii cu buretele şi nu mai reuşeşti să răzui culoarea. În caz că se răzuie, înseamnă că nu s-a făcut treabă de calitate”.
Zidurile masive, grinzile din lemn, uşile din lemn,acoperişul învelit în ţiglă, toate acestea îi dau casei voievodale un inegalabil parfum de epocă.
Te invităm călătorule să ne treci pragul şi să nu uiţi istoria locului!


                     01-01-1970       COLEGIUL TEHNIC „EDMOND NICOLAU” BRĂILA       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro