Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Strada Cojocari 21, Brăila
filarmonicabraila.ro
Telefon:+40 239 615 010

An/secol:

1924-1926

Detalii principale / personalități / evenimente:

Compozitorul George Enescu
Violoniştii Ion Voicu, Mihai
Constantinescu, Ştefan Ruha

Palatul este un local al Societății Filarmonice "Lyra" destinat unei Academii de Muzică, pe un teren donat de Primăria orașului Brăila. Municipalitatea, în fruntea careia se afla, la acea dată 1924, primarul Radu Portocală a donat 500.000 lei pentru realizarea clădirii.
După 1947, clădirea a fost naționalizată, fiind transformată în cinematograf, păstrându-se totuși numele de "Cinematograful Lira". După un îndelungat litigiu, în anul 2010 clărirea a fost retrocedată Societății Filarmonice.

Scurt istoric:

Numele Palatului Lyra este strâns legat de cel al Societatăţii Filarmonice Lyra înfiinţată în anul 1883 transformată în 1919 în Conservatorul/Academia de Muzică.
Neavând un spaţiu propriu, compozitorul de romanţe George Cavadia, preşedintele Societăţii Lyra, ia initiativa construirii unui local propriu, primind în 1923 din partea Primăriei gratuit (primar Radu Portocală) un teren viran, cu suprafaţa de 1416 m.p., proprietatea Comunei, donaţia Dumitru Ionescu, situat în strada Cojocari (fostă Gradina Paradis).
Clădirea se va ridica între anii 1924-1926 (arhitect Săvulescu) datorită unor generoşi donatori, între care George Cavadia: 1.000.000 lei, 200 scaune pentru sala de spectacol si un pian de concert. Pentru finalizarea lucrărilor la sala de concerte şi pentru plata acusticienilor aduşi din Italia, Societatea Lyra a inchiriat holul şi sala de concerte unui antreprenor de cinematograf, pe nume Stavru Valerianos, care si-a denumit intreprinderea cinematografica tot Lira, ortografiata cu “i”. Datorită acusticii perfecte, sala de concerte a fost numită “Sala Dalles a Brăilei“, aici concertând nume sonore în frunte cu George Enescu.
În noua clădire, la a cărei construcţie contribuise şi Primaria cu 500.00 lei şi Prefectura cu 100.000 lei, Societatea Lyra condusă de muzicianul şi filantropul George Cavadia sau de profesorul Liviu Macedonescu, va intreţine ani de-a rândul o atmosferă muzicală elevată. Activitatea Societății Filarmonice Lyra s-a extins de la an la an atrăgând tot mai mulți tineri. Școala de Muzică a societății și-a deschis noi clase de vioară, violoncel, pian, și chiar pentru unele instrumente de suflat, flaut, clarinet, trompetă. Unii dintre ei participau la concerte și audiții alături de profesorii lor.
Prin demersurile făcute de președintele societății, George Cavadia a luat naștere în cadrul Primărie un serviciu al muzicii, cu două instituții muzicale : fanfară și orchestră simfonică. În timp ce fanfara cânta de trei ori pe săptămână în parcurile și piețele orașului, orchestra simfonică concerta săptămânal.
Palatul Societatii Filarmonice Lyra (astăzi Instituţia Publică de Spectacole Orchestra Simfonică Lyra) a servit ca sediu pentru activităţile culturale ale armatei sovietice, intrând, prin naţionalizare, în proprietatea Intreprinderii Cinematografice.
Doctorul Nicu Teodorescu a luptat pentru reînfiinţarea Societăţii muzicale Lyra, în 1974. Aceasta a avut secţii de specialitate pentru peste 2000 de elevi, o Orchestră Simfonică din 1976, şi un Cor de Cameră Lyra, din 1978. Muzicologul dr. Nicu Teodorescu a fost la pupitrul Orchestrei Simfonice Lyra şi a colaborat cu violoniştii Ion Voicu, Mihai Constantinescu, Ştefan Ruha etc

Bibliografie: https://brailaveche.wordpress.com/2011/08/22/palatul-lyra/

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Când dăruieşti din suflet, gestul se întoarce prin nemurire!


După războiul de independenţă de la 1877 Braila a ajuns cel mai important oras al ţării , după Bucureşti , fiind descrisă de către Panait Istrati ca importantul oras-port al Dunării care la acea ora “înota” în aur iar locuitorii săi se bucurau de prosperitate.
Şi oamenii au investit... în oameni înfiinţând şcoli, biblioteci, muzee şi Societatea muzicală „Lyra”, cu o prestigioasă activitate.
Cântăreţul şi compozitorul George Cavadia poate fi considerat un Mecena al Brăilei cel puţin din două considerente: contribuţia sa numai ca promotor al ideii înfiinţării Societăţii muzicale Lyra, şi ca susţinător cu fonduri băneşti importante la construirea clădirii monumentale, a dotării cu mobilier pentru sala de spectacol şi a înzestrării cu un pian de concert; meritul de a fi fost îndrumătorul tinerei Hariclea Hartulary pe drumul artei lirice, sprijinul dat viitoarei soprane Darclee, pe care o introduce în cercurile protipendadei muzicale brăilene.
El are meritul de a fi intuit fondul genetic muzical al brăilenilor, pe care l-a cultivat cu alte personalităţi ale vieţii muzicale locale şi le-a adjudecat emblema onorabilă de „...napolitani de Dunăre”. Brăila a produs până la cel de-al Doilea Război Mondial cei mai mulţi cântăreţi de talie naţională şi internaţională, şi aceasta se datorează lui George Cavadia şi generaţiei sale de muzicieni.
Venit dintr-o altă epocă, dar cu aceleaşi principii de viaţă solide, Dr. Nicu Teodorescu face parte din spiţa rară a personalităţilor care s-a implicat cu toată fiinţa sa în edificarea prestigiului Brăilei. Inima sa a bătut năvalnic, tumultuos pentru urbea natală.
Ca om de cultură, dr. Nicu Teodorescu a fost vioara întâi în concertul vieţii muzicale a Brăilei. A început prin a răscoli arhivele, în intenţia declarată de a demonstra trecutul istoric muzical al Brăilei şi dreptul său la recâştigarea numelui de … napolitanii de la Dunăre, pentru locuitorii săi şi de noua Vienă pentru oraş.
Împătimit al Eutherpei, va publica în presa locală şi centrală numeroase articole, studii de specialitate şi articole de muzicologie, prin cae să îşi justifice acţiunile practice de revitalizare a vieţii brăilene.
Munca i-a fost parţial răsplătită de urbea care prin Hotarârea Consiliului Local Municipal Nr. 172 din 30 iulie 2004, l-a declarat pe dr. Nicu Teodorescu Cetăţean de Onoare al Brăilei.
Când ajungeţi în Brăila interesaţi-vă de posibilitatea audierii unui concert al Societăţii Filarmonice Lyra şi veţi contribui la nemurirea numelui societăţii.

Bibliografie:
http://www.filarmonicabraila.ro/despre-noi/
https://brailaveche.wordpress.com/2011/08/22/palatul-lyra/


                        01-01-1970       COLEGIUL TEHNIC ”EDMOND NICOLAU” BRĂILA       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro