Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Bijuteria arhitectonică este situată în centrul oraşului Buzău Anul construcţiei:

An/secol:

1899-1903

Detalii principale / personalități / evenimente:

-

Scurt istoric:

    Primarul oraşului Nicu Constantinescu a avut iniţiativa de a le lăsa buzoienilor un edificiu cultural deosebit, ce găzduieşte astăzi sediul primăriei Buzău şi consiliului local.
    Palatul a fost inaugurat în1903 în prezenţa regelui Carol I şi a principelui Ferdinand. Numele clădirii vine din cel al unităţilor admistrative care în acea perioadă descriau oraşe sau districte grupând sate: “comune”, denumire încă folosită pentru unităţile teritoriale rurale. Palatul combină elemente neoromaneşti, în parte redate într-o matrice Art Nouveau, cu motive arhitecturale locale inspirate din cele care se găsesc la casele de negustori sau boieri buzoieni, precum şi forme decorative ce fac trimitere la viţa de vie, simbolizând o importantă componentă a economiei zonei.
    Coloanele şi elementele de coloană care împodobesc galeria de la parterul clădirii sunt la randul lor încoronate de ample pedimente, amintind de cele ale vechilor conace boiereşti de factura otoman balcanică, decorate cu monograma PC (Palatul Comunal), înconjurată de vrejuri şi struguri de viţă de vie. Capitelul însuşi este format dintr-o interesantă compoziţie din frunze de viţă de vie.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

    Nicolae Iorga, care a vizitat Buzăul când lucrările erau în toi, a considerat-o drept “cea mai frumoasă primărie din ţară şi o podoabă de mare preţ pentru Buzău”.
    Dintre toate încăperile, sala de recepţii a reprezentat, până la distrugerea ei în timpul incendiului din noaptea de 27/28 august 1944, o bijuterie cu ornamente în stil veneţian, locul unde s-a desfăşurat ceremonia de inaugurare din toamna anului 1903 şi apoi, anual, şedinţele de învestire, după alegeri, a administraţiei comunale, şedinţele solemne dedicate marilor momente ale istoriei naţionale, dar şi concerte (26 mai 1928 – Bianca Soraya şi Dimitrie Onofrei de la Opera din Chicago), matinee şi festivaluri artistice organizate de Societatea „Amicii Artei”, conferinţe, baluri ale diferitelor societăţi ale foştilor luptători (Fiii Apărători ai Patriei, Societăţii de Cruce Roşie), dar, mai ales, tradiţionalul bal de 24 Ianuarie organizat de Liga Culturală. Iată ce se spunea într-o publicaţie locală despre balul de la 24 ianuarie 1939: “Participanţii, în costume populare, au organizat o frumoasă serbare cu cântece populare şi jocuri româneşti. Cel mai frumos costum popular a fost premiat. Scopul acţiunii – păstrarea şi dezvoltarea gustului şi simţământului naţional pentru tot ceea ce este românesc, cât şi constituirea unui fond pentru activităţi culturale, educative şi naţionale”.

(Andrei D. şi Horia V. - clasa a X-a H)


            01-01-1970       Colegiul Tehnic, Buzău       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro