Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Comăneşti, str. Republicii, vis-a-vis de parcul care are în centru Palatul familiei Ghika, azi Muzeul de etnografie şi folclor al Văii Trotuşului

An/secol:

1892

Detalii principale / personalități / evenimente:

Gara din Comăneşti a fost ridicată de inginerul Elie Radu, inspirat după modelul de la Curtea de Argeş şi din Lausanne, Elveţia, în perioada în care o parte a Comăneştiului era parte a moşiei familiei Ghika.

Scurt istoric:

Construită la sfârşitul secolului XIX, gara din Comăneşti a avut un rol important în dezvoltarea transportului feroviar în zonă, mai ales că după realizarea acesteia s-au pus bazele celorlalte legături feroviare.
Familia Ghika, prin Dimitrie Ghika, a conştientizat rolul pe care poate să-l joace o legătură feroviară. Astfel, în anul 1898 s-a construit linia CFR Târgu Ocna – Comăneşti, staţiile Târgu Ocna, Salina, Dofteana, Dărmaneşti, clădiri impunătoare, care aduc aminte de perioada înfloritoare dintre cele două războaie mondiale. Un an mai târziu s-a inaugurat şi linia Comăneşti-Moineşti iar pe 6 septembrie 1899 s-a dat în folosinţă linia Adjud-Târgu Ocna – Palanca.
Nicolae Iorga, în 1918 remarca: „Castelul, o clădire nouă, în mijlocul unei grădini foarte frumoase, se găseşte în faţa gării smălţuite şi încununate cu turnuri, care se pot admira mai mult decât locui şi întrebuinţa”.
În timpul celor două războaie mondiale, Comăneştiul, prin legăturile feroviare pe care le dezvoltă, a jucat un rol foarte important pentru armata română. În perioada interbelică în clădirea mare a staţiei CFR aveau loc festivităţile de sfârşit de an, în care erau premiaţi cei mai buni elevi.
În perioada comunistă vagoanele transportau cărbune, mobilă, petrol, chestestea, situaţie care s- a schimbat total după 1989. La fel de multe şi importante erau şi trenurile care transportau navetişti sau călători.
De gara din Comăneşti erau legate marile întreprinderi din zonă, respectiv Combinatul de prelucrare a lemnului, CPL, sau fabrica care producea chesteaua, fostul UFET. La acestea se adăugau vagoanele cu cărbune, exploatat pe raza oraşului nostru. Liniile de cale ferată au asigurat mult timp legătura directă cu Ardealul, trenurile care opreau în gara Comăneşti, realizând legătura directă cu Palanca, Ghimeş şi apoi Miercurea Ciuc. După anul 2000 numărul trenurilor care trec prin gară este din ce în ce mai mic, multe linii de cale ferată fiind desfiinţate. Ca şi rolul din ce în ce mai scăzut al gării, şi clădirea se deterioreză pe zi ce trece, dar nu încetează să fie un simbol al oraşului.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Orice locuitor al oraşului Comăneştiului are în imaginile oraşului natal, fotografia gării CFR, imagine strâns legată de istoria locală, dar şi istoria familiei Ghika. Mulţi dintre noi, am plecat de pe peronul gării spre diferite destinaţii de vacanţă sau la rude. Ca şi elevi, unii dinttre noi am călătorit spre diferite destinaţii - Dărmăneşti, Slănic, Ghimeş, Palanca, Oneşti, Mărăşeşti, Borzeşti, în excursii de o zi.
Unii colegi care locuiesc pe Valea Trotuşului călătoresc zi de zi, trecând prin gara Comăneşti, trenul fiind mijlocul de transport care îi aduce la liceu sau chiar şcoala gimnazială. Dimineaţa devreme peronul gării este plin de elevi, iar după amiază se întâmplă acelaşi lucru, element cu care locuitorii sunt obişnuiţi.
Alături de palatul familiei Ghika şi alte construcţii care datează de la începutul secolului XX, gara din Comăneşti rămâne un punct de reper pentru oricine vizitează oraşul nostru, aflat pe Valea Trotuşului.


            01-01-1970       Colegiul Tehnic ,,Dimitrie Ghika” Comăneşti       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro